2012. augusztus 31., péntek

Márkatörténet rovat: Garmont

A napokban vásároltam egy Garmont bakancsot, így a márkatörténet rovat újabb bejegyzésében e cég históriájáról írok. Bár az olasz Garmont ismert outdoor brand, különös, hogy (jelenleg még) nincs önálló Wikipédia szócikke, és a hivatalos weboldalon (garmont.com) is kevés információ áll rendelkezésre a márka eredetéről, történetéről.

Mielőtt még a száraz évszámokra térnék, egy érdekesség: úgy tűnik, a Garmont vezetői ill. marketingesei szeretik a jópofa feliratokat, megjegyzéseket a termékeken: a bakancsom nyelvének belső oldalán lévő címkén például az a figyelmeztetés olvasható, hogy "vigyázz, e bakancs messzebbre visz, mint gondolnád!" (a humoros feliratok, piktogramok egyik úttörője egyébként a Puma: a cipősdobozaikon olyan feliratok találhatóak, mint például "átlagos mennyiség: 1 pár", vízálló óráik hátlapján hal látható akváriumban, míg pólóik mosási utasítása: "mosd ki, ha piszkos!")

A Garmont amerikai oldalán (garmontusa.com) azért sikerült találnom egy rövid kronológiát, melyből kiderül, hogy a Garmont nem csak a túralábbelik, hanem a sícipők területén is meghatározó szereplő.

1867-ben Calzaturificio Morlin elkezd kézműves bakancsokat készíteni a szép nevű Montebelluna városkában, Velencétől nem messze. Csaknem száz esztendőt ugrunk előre: 1964-et írunk, amikor a cég felveszi a Garmont nevet, és már főleg innovatív sícipőiről ismert. Négy évvel később kezdenek műanyag sícipőket gyártani, és ugyanebben az évben, 1968-ban jelennek meg fröccsöntött talpú bőrbakancsaik, szintetikus felsőrészt pedig 1971-től alkalmaznak. A '70-'71-es alpesisí-világkupán (melynek Svédország mellett Olaszország adott otthont) a Garmont Galaxie és Ghibli modelljeit használta a legtöbb versenyző. A '70-es években van még néhány innovációjuk a sícipők területén, majd hosszabb szünet következik.

A márka nagy visszatérése 1991-ig kell várni, amikor négyévszakos hegymászóbakancsok és sícipők gyártójaként jelennek meg újra a piacon. 1992-ben ún. telemark (nem rögzített sarkú) bőr síbakancsot készítenek, és megjelenik az első túracipő, túrabakancs kollekciójuk. Ezután szinte minden évre jut valami újítás, fejlesztés, és egyre több modellel vannak jelen a túraboltok polcain, több mint 40 országban. Weboldaluk szerint a Garmont bakancsok és sícipők illeszkednek a legjobban a lábra, ezek a legkényelmesebbek, legtartósabbak és az Egyesült Államok hadserege is előszeretettel vásárol Garmont felszerelést a katonáinak. A Garmont is azon gyártók táborába tartozik, melyek legtöbb bakancsukat, túracipőjüket Vibram talppal látják el.

Az cég olasz központja a mai napig a szülőhelyén, Montebellunában van, míg az észak-amerikai Portland városában, Oregon államban (ahol a Columbia központja is található).

Kapcsolódó bejegyzések:
Márkatörténet rovat: Hanwag, Lowa, Meindl
Márkatörténet rovat: Helly Hansen
Márkatörténet rovat: The North Face
Márkatörténet rovat: Merrell

1 megjegyzés:

  1. Egy hónapja vettem egy Garmont Dragontail cipőt. Azóta dupla annyit megyek, mert egyszerűen beleszerelmesedtem.
    Szuper cipő, igaz nem volt olcsó,de az eddigi tapasztalataim alapján megérte a pénzét.

    VálaszTörlés