2012. augusztus 14., kedd

Kinizsi 100 vagy Kinizsi Százas?

A válasz egyértelműen Kinizsi Százas. Az okleveken már a kezdetektől (de 1984-től biztosan) ez a felirat volt olvasható, azonban a túrafüzetek nem voltak mindig ennyire következetesek, összesen három kivételt találtam: a "Kinizsi Százas" számjegyekkel, azaz "Kinizsi 100-as"-ként 1985-ben és 1993-ban szerepelt a túrafüzet címlapján, míg az 1998-as itiner borítóján egyszerűen "Kinizsi 100" volt olvasható (forrás: a Kinizsi Százas nemhivatalos honlapja).

A legnagyobb keresőoldal, ha elkezdjük beírni, hogy "Kinizsi", automatikusan "Kinizsi 100"-ra egészíti ki a kifejezést, és nem "Kinizsi Százas"-ra, viszont a helyes változatra jelenít meg több találatot: 21.000-et a 13.300-zal szemben. Az emberek azonban inkább "Kinizsi 100"-ként keresnek rá a túrára (ebben bizonyára az automatikus kiegészítésnek is szerepe van), legalábbis például erre a blogra a statisztika szerint 5-ször annyian találnak rá a "Kinizsi 100" kifejezés alapján, mint a "Kinizsi Százas" kulcsszavakkal.

Én igyekszem mindig a helyes névvel hivatkozni a teljesítménytúrára, ez alól csak az idézetek, átvett szövegek jelentenek kivételt. Illetve még egy kivétel van: a Kinizsi Százas "hivatalos", elfogadott rövidítése a "K-100", például ezzel találkozni általában az ellenőrzőpontokon is, én viszont a kötőjel nélküli "K100" változatot használom.

Kapcsolódó bejegyzések:
Google Trends: Kinizsi Százas
Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)
Egészséges erotika az 1987-es Kinizsi Százas túrafüzetben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése