2012. augusztus 12., vasárnap

Márkatörténet rovat: Columbia

Következzék egy újabb bejegyzés a márkatörténet rovatban, ezúttal egy újabb jól ismert outdoor márkáról, a Columbiáról esik pár szó (a rovat eddigi bejegyzései: Hanwag + Lowa + Meindl, Helly Hansen, Merrell, The North Face, Vibram).

Egy személyes kitérő: egy cimborám bátyja egy időben egy Columbia üzletben dolgozott, és a cimbora mesélte, hogy amikor mondta valakinek, hogy hol dolgozik a testvére, az illető alaposan elcsodálkozott, hogy "Mit keres Kolumbiában?" Nos, ahogy rögtön kiderül - sokáig én magam sem tudtam -, a Columbia márkának semmi köze az Egyenlítőnél fekvő dél-amerikai országhoz (az alább következő információk döntő részét a Wikipédia angol nyelvű szócikkéből merítettem).

A Columbia Sportswear Company valójában egy 1938-ban, az Egyesült Államokban, az északnyugati Oregon államban alapított családi cég, nevét pedig az ott hömpölygő Columbia folyóról kapta (igaz, mégiscsak van valami összefüggés az országnév és a folyónév között, hiszen mindkét földrajzi elnevezés a nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf nevéből ered).

A Columbia alapítói, a náci Németországból elmenekült Lanfrom házaspár eredetileg kalapkereskedéssel foglalkozott az Újvilágban. Paul és Marie Lanfrom később - hogy kevésbé függjön a szállítóktól, és több lábon álljon a cég - áttért a saját termékek készítésére. Egészen 1960-ig azonban Columbia Hat Company maradt a vállalat neve.

A cég szimmetrikus logója varrást, nyolc öltést ábrázol. Elsősorban sportruházati termékeket, lábbeliket, kemping- és túrafelszereléseket (túra órákat is) gyártanak és forgalmaznak, valamint a kétezres évek elején az USA legnagyobb sífelszerelés-gyártójának számítottak. Elég innovatív cégről van szó, egyik legújabb technológiájuk (Omni-Wick) a verejtéknek a bőrfelületről való hatékony elvezetését, "szétterítését", és ezáltal a ruhadarabok, pólók komfortosabb viselését, gyorsabb száradását és hűtését szolgálja.

A Columbiára nem jellemző a Vibram talp alkalmazása (bár létezik ilyen lábbelijük), inkább a saját megoldásukat, az Omni-Grip talpat részesítik előnyben.

Kapcsolódó bejegyzés:
Márkatörténet rovat: Garmont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése