2012. február 25., szombat

Márkatörténet rovat: Hanwag, Lowa, Meindl

A márkatörténet rovat ezen bejegyzése az eddigiektől (Vibram talp, The North Face, Helly Hansen) eltérően egyszerre három, erdei körökben ismert márkát fog bemutatni, méghozzá a legnevesebb, minőségi német bakancs- és túracipő gyártókat.
A Hanwag, a Lowa és a Meindl triója olyasmi, mint a gépkocsik piacán az Audi, a BMW és a Mercedes hármasa (ráadásul mindhárom bakancsmárka bajor, és a felsorolt autógyártók közül is kettő, a kivétel a Bajorországgal szomszédos Baden-Württembergben székelő Mercedes-Benz), tehát jó minőségűek, élménnyé teszik a helyváltoztatást, továbbá nem olcsóak, és nem könnyű közülük választani - ha viszont sikerült a választás, akkor szinte garantált a későbbi márkahűség.

A Hanwag márkának a Kinizsi Százas teljesítménytúrával is van kapcsolata: 2010-ben a Hanwag (illetve a Fenix csoport, melyhez a Fjäll Räven és más brandek mellett tartozik) a jubileumi, 30. Kinizsi Százas támogatói között szerepelt, és az itinerben olvasható volt egy rövid ismertető a gyártó történetéről, lábbelijeinek speciális tulajdonságairól.

Érdekesség, hogy a Hanwag és a Lowa alapítói testvérek voltak, a márkanevek wag és wa szótagjai a Wagner családnév rövidítései: a két cégalapító Hans és Lorenz Wagner volt. Ez a familiáris kötelék nem egyedülálló a bajor cipő- ill. sportszermárkáknál, hiszen például az Adidas és a Puma cégeket elindító cipészek is egy családban nőttek fel (ráadásul az Adidas márkanév is hasonlóan képződött, mint a bakancsgyártó testvérpár brandjei: az alapító, Adi Dassler nevéből; míg azonban Adi és Rudolf Dassler - utóbbi a Puma atyja - között sokáig testvérháborús ellenségeskedés, észak-bajorországi kisvárosukat kettészakító gyűlölet volt, a Wagner családban csak versengés).

A Hanwag céget 1921-ben hozta létre Hans Wagner, míg testvére, Lorenz Wagner a saját gyárát két esztendővel később. A Hanwag jelenleg a már fentebb említett svéd Fenix csoporthoz tartozik, míg a Lowa legfőbb tulajdonosa 1993 óta - pénzügyi és örökösödési problémák után - az olasz Tecnica csoport (mely többek között a Tecnica, Nordica és Rollerblade márkáknak is gazdája). Harmadik testvérük, Adolf is maradt a kaptafánál, és őt is megcsapta a márkaalapítás szele: ő a Hochland cipőgyárat hozta létre Weichsben, szintén a '20-as években, cége azonban kevésbé bizonyult innovatívnak és maradandónak.

A Hanwag valamennyi modellje Európában készül (hazánkban is található egy gyáregységük), a legfejlettebb modelljeik pedig még mindig az alapítás helyén, Vierkirchenben születnek. A Hanwag bakancsok egyik jellemzője az ívelt, gördülő talp, mely könnyebb járást tesz lehetővé, és mivel a lábbeli orra így kevésbé hajlik meg lépés közben, tartósabbá is teszi azt.

Lorenz Wagner maradt a szülői ház városában, Jetzendorfban (nem követte testvérét Vierkirchenbe). Gyára folyamatosan bővült, ingatlanokat vásárolt a tehénistállótól kezdve a bezárt sörgyárig, és bár a későbbiekben többször is adódtak nehézségei, a márka szerencsére fennmaradt. Napjainkban a cipőgyárak közül a Lowa rendelkezik a legszigorúbb környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokkal, és ezeket - honlapjuk szerint - a gyakorlatba is átültetik, nem csak beszélnek ill. írnak róla. A hulladékképződést is igyekeznek minimálisra szorítani, s a Lowa bakancsok a legtartósabbak a mezőnyben: átlagos élettartamuk 5-7 év. Jelenleg a Lowa az egyetlen bakancsgyár, mely ISO 9001 minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezik.

A Meindl-t a Wagnerek cégeinél valamivel később, de szintén az 1920-as években, 1928-ban alapította Lukas Meindl. A Meindl cipészdinasztia története azonban egészen 1683-ig nyúlik vissza, amikor Petrus Meindl megnyitotta műhelyét Kirchanschöringben. A Hanwaggal és a Lowával szemben a 200 dolgozót foglalkoztató Meindl még mindig teljesen a névadó család tulajdonában van. A Meindl Desert Fox (Sivatagi Róka) katonai bakancsát viselik a brit hadsereg egységei.

A három gyártót nem csak német, azon belül is bajor eredetük és az 1920-as években történt alapításuk kapcsolja össze (akárcsak napjainkban, akkor is világválság volt, a túrázás, hegymászás népszerűsödése azonban lehetővé tette fejlődésüket), hanem az is, hogy nagyrészt Vibram talppal látják el bakancsaikat és túracipőiket, és bakancsaik általában - akár többször is - újratalpalhatóak, ami jelentősen megnöveli élettartamukat.

(A leírt információk forrása a gyártók hivatalos weboldalai: hanwag.de, lowa.de, meindl.de, valamint a hozzájuk kapcsolódó Wikipédia szócikkek.)

Tippek:
Utazom.com - Hanwag bakancsok tesztje (2012. február)
Márkatörténet táblázat

Kapcsolódó bejegyzések:
Trekking'n'style rovat: Ursus Bape bakancs
Trekking'n'style rovat: Feit Hiker X Ray bakancs
Trekking'n'style rovat: kézzel készült struccbőr túrabakancs

4 megjegyzés:

  1. 2001 -ben véletlenül jutottam hozzá egy Lowa cipőhöz. Már visszajáró vásárló voltam egy olyan üzletben, ahol mérethiányos illetve előző évről megmaradt cipőket árultak nagyon olcsón. Addig volt már Salomon, és több Merrell cipőm. Átlagban nálam mindegyik másfél - két évet bírt. De 2001 őszén csak Lowa volt a méretemben, Gore-tex -es bőr felsőrész és Vibram talp jellemezte. Mivel éppen nagy szükségem volt túracipőre, ezért vonakodva bár, de megvettem (inkább Merrell-t szerettem volna, akkor az volt a favorit). Elsőre nagyon kényelmes volt, és feltűnően robosztus, a használata során sokszor sikerült belerúgnom sziklába, tuskóba meg bármibe, amit nem vettem észre, vagy amibe belebotlottam, de a lábamat mindig megvédte. Nagyon megszerettem, rengeteget használtam, megjártam vele fél Európát, és persze Magyarországot is. Hordtam túrázáskor és utcán is, mind a négy évszakban. Állandóan rajtam volt, mondhatni szinte csak fürdésnél és alvásnál vettem le. A cipő most 11 éves(!!!), és mára a Vibram talp bütykei simára koptak, illetve felpúposodott a talp, mivel belül elengedhetett a ragasztása. A cipófűző is eddig bírta, már kezdi magát megadni. A külső része teljesen hibátlan állapotú, a belső rész is szinte az, csak a bal oldali cipő sarka jött szét egy nagyon kicsit, de az is a sarkamon található csontkinövésnek köszönhetően, amit egy korábbi cipő okozott. Mindezek ellenére azon gondolkodom, hogy megjavíttatom, hiszen van olyan cég, aki cserél Vibram talpat (Mauna). Szinte csak az a baja, a sarka könnyen javítható, fűzőt meg lehet kapni. Összességében ez egy hihetetlen cipő, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Egyetlen hátránya az, hogy nagyon drága, de aki megengedheti magának az biztos, hogy nem fogja megbánni. Bár az is kérdéses, hogy drága -e, mert szerintem öt-hat Merrell-t elfogyasztottam volna helyette, és ha így nézem az árát, akkor már nem is olyan drága.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a hozzászólást és a véleményt. Igen, való igaz, ha hosszú távon nézi az ember, egy jó minőségű, az embert hosszú évekig elkisérő termék valóban olcsóbb, mint több gyengébb minőségű.

    VálaszTörlés
  3. Elvetemült Sárdagasztó2013. január 9. 10:11

    A Meindl-ről egyik vadász jóbarátomtól hallottam. Mivel Vas megyei vagyok, és a megyében két helyen is gyártják a bakancsokat, nem volt kérdés a választás, hiszen mintaboltjuk is van. Szóval a választásom egy Meindl Taiga-ra esett, és így, 7 év és párezer kilométer után visszatekintve nem is volt rossz a döntés. Sajnos nemrég a jobb talpa levált (gyakorlatilag szétmállott), de a balhoz sem kellett volna már sokat erőlködnöm. Irány a már említett Mauna, ahol profi munkával megjavították. Volt, hogy órákig volt munka közben vízben, és a Gore-Tex ellenére sem ázott be. (Persze ezt ma már csak egy alapos zsírozás után vállalnám be.) Továbbra is kényelmes és ha még ennyit kibír, valóban jó vétel volt. Ha meg nem, akkor jöhet a következő. ...de csak Meindl, vagy a másik kettő. (ja, előző kommentelőnek: a Merrell meg az egyéb divatos cuccok tényleg jók, de terepre nem valók, max. a Gellért-hegyre )

    VálaszTörlés
  4. Kapcsolatunk hajnalán a későbbi feleségem egy általam kínainak vélt bakancsban túrázgatott. Nagyon dicsérte ,és kiderült, hogy már 10 éves, és amióta megvette, még nem ápolta. ennek ellenére a bőre majdnem kifogástalan volt, beázással nem volt gondja, pedig lett volna rá esély, csak a talpa kezdett el megkopni.
    Utánanéztem, hát a HanWag nem kínai.. :)

    Azóta nekem is van egy HanWag Yukon bakancsom, 4 éve használom és kifogástalan. Magyarországra kicsit kemény, de az Alpokban mutatja meg igazán, hogy mennyire tökéletes.
    Előtte mindenféle Merellel, meg Columbiával próbálkoztam, de hiába olcsóbb, a végén drágább lesz az egyenleg..

    Még a Garmontot tudnám minőségileg ezekhez a német manufaktúrákhoz hasonlítani, de az olasz.

    VálaszTörlés