2012. február 13., hétfő

A legalább 100 kilométeres túrák közül a Kinizsi Százas a legkönnyebb?

Egy társaság a 100 kilométeres és afeletti teljesítménytúrákról beszélgetett, és arra jutottak, hogy ebben a kategóriában a Kinizsi Százas a legkönnyebb. Szerényen-álszerényen hozzáfűztem: "meglehet, hiszen azt én is tudtam teljesíteni". Sőt, eddig még egyszer sem vallottam kudarcot, míg más, hasonló távú vagy akár rövidebb túrák már fogtak ki rajtam.

Relatív könnyűsége ellenére persze a K100 sem gyermekjáték, ahogy egy ismerősöm mondta: "száz kilométer az száz kilométer". A Kinizsi Százasban egyébként nem csupán a lélektani határt jelentő távolság a tiszteletreméltó, hanem a múltja, szerepe is: ez volt Magyarország első teljesítménytúrája, 1981 óta minden évben megrendezésre került, és idén májusban sem fog elmaradni (érdemes elolvasni a túra egyik atyjával, Kovalik Andrással készített interjút).

Ha nem születik meg a Kinizsi Százas, feltehetően az egész hazai teljesítménytúrázás máshogy alakul, és szegényebb lenne. Valószínűleg 100 km feletti túrák sem lennének, hiszen a K100 kimondatlanul is egyfajta etalon, és nélküle tán az igény sem teremtődött volna meg az ilyen extrém sétákra. Maga a teljesítménytúra szó is a Kinizsi Százashoz köthető, így lehet, hogy az sem létezne, vagy legalábbis máshogy hangzana.

A bejegyzés címében feltett kérdésre visszatérve: igen, a legalább 100 kilométeres túrák közül, ha az objektíven összehasonlítható, számszerű adatokat tekintjük, ismereteim szerint a Kinizsi Százast a legkönnyebb teljesíteni. Hiszen a táv pont száz kilométer, nem 120, 130 vagy 200, és a 2775 méteres szintkülönbség is az alacsonyabb értékek közé tartozik. A túra dátuma (május vége) is barátságos: nem zord tél és nem is perzselő nyár, hanem késő tavasz, így hosszú a nappal, és általában az időjárás is kevésbé szélsőséges.

A Kinizsi Százas "könnyűségének" bizonyára a túra történeti elsőbbsége is az oka, hiszen az újabb, még monumentálisabb teljesítménytúrák megálmodóit a K100 (majd pedig egymás) túlszárnyalása is vezérelhette, mind távban, szintkülönbségben, vagy más paraméterekben.

(A Kinizsi Százas aránylag könnyű teljesíthetőségéhez hozzájárul még az alacsony "eltévedési faktor" is. Mivel nagyon népszerű a túra (1200-1300 indulóval), és sok az útvonalat jól ismerő, többszörös teljesítő, ezért a nagyjából átlagos sebességgel haladóknak szinte csak követniük kell az előttük gyaloglókat. Kicsit lemaradva vagy másokat megelőzve is újabb és újabb csoportokkal találkozunk, nem maradunk egyedül.)

Tehát ha nem is a Kinizsi Százas a létező legnehezebb teljesítménytúra, de mindenképpen az eredeti, legalábbis hazánkban (mert minden ötlet ered valahonnan, a Kinizsi Százast például a Nagyszombati Százas ihlette, melyről szintén elképzelhető, hogy volt egy ihletője, őse...), és az egyik legismertebb és legelismertebb "márka" a teljesítménytúrák világában.

Azért a terveim között szerepel, hogy életemben legalább egyszer egy 100 kilométernél hosszabb túrát is teljesítsek, egyrészt hogy jobban megismerjem a saját határaimat, másrészt pedig hogy szélesedjen a látóköröm, és a Kinizsi Százasra is egy újabb perspektívából tekinthessek. De úgy vélem, hogy még sokáig a K100 marad számomra "a Túra", melyet amíg csak tehetem, teljesíteni fogok.

Kapcsolódó bejegyzések:
Legalább 100 kilométeres túrák összehasonlító táblázata
Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése