2011. augusztus 26., péntek

Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával


Kedves olvasóim, fogadjátok szeretettel ezt az interjút, melyet Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas teljesítménytúra egyik létrehozójával készítettem, és melyből több érdekesség is kiderül a túrával kapcsolatban.

- Szia Bandi, hogy jött az ötlet, hogy 1980-ban elinduljatok a Nagyszombati Százason?

- 1976 őszén a Kohász-kék túránk utolsó napján említette Szabó Gabi, hogy Csehszlovákiában vannak olyan szervezett túrák, ahol egy nap alatt komoly távolságokat kell megtenni.
Prágai egyetemi évei alatt hallott ezekről a túrákról. Miután látta érdeklődésemet, lassan elkezdte gyűjteni az információkat. 1979-ben a Krásy Slovensky-ban olvasta Ivan Bajo sokszor emlegetett cikkét, majd szerzett egy szabályzatot is.
Szakosztályunk vezetősége - értékelve a megismert anyagokat - úgy döntött, hogy a számunkra kedvezőbb útvonalú és könnyebben elérhető Nagyszombati Százast állítja be következő évi eseménynaptárába. A döntésben az is közrejátszott, hogy korábbi Kárpát-túránkon már az útvonal jelentős részét bejártuk.

- Rögtön a Nagyszombati Százason, ill. közvetlenül utána megfogalmazódott bennetek a Kinizsi Százas ötlete, vagy csak valamivel később?

- Már a célba érkezés után szóba került, majd hazafelé a vonaton fejtegettük tovább az ötletet.
Itthon aztán felosztottuk a feladatokat. Az útvonal kitűzését Szabó Zoli vállalta, ez az egyik legnehezebb feladat volt, mert jelentős számú paramétert határoztunk meg, amelyeknek meg kellett feleltetni azt.

- A neten böngészve az a benyomásom, hogy a Kinizsi Százas hazánkban nagyobb ismertségnek, népszerűségnek örvend, mint Szlovákiában a Nagyszombati Százas. Ez valóban így lehet?

- Igen. Ennek több oka is van.
Az első teljesítménytúrát Prága környékén rendezték 1963-ban, majd gyorsan növekedett a számuk, de az első években csak cseh területen. A szlovákok csak később csatlakoztak, akkor is eltérő szemlélettel, a természetközeliséget a teljesítménynél lényegesen előbbre sorolják, így rendezvényeik száma is csak hányada mint szomszédaié. A hosszútávú (százas) túrákat addig általában éjfélkor indították és az út első fele többnyire műutakon, gazdasági földutakon vezetett. Szlovákiában alig lehet erre példát találni.
Szlovákiában a természetjárás sokkal szélesebb skálán mozog mint Magyarországon, nincs az a beszűkült réteg* amely kizárólag teljesítménytúrázik.

[*bevallom, itt egy kicsit magamra ismertem, hiszen én nemhogy a teljesítménytúrákra, de azokon is belül is szinte csak a Kinizsi Százasra koncentrálok... de azért igyekszem minél több más túrán és családi, baráti kiránduláson is részt venni - a szerk. megj.]

- Maga a "teljesítménytúra" szó a Kinizsi Százas kapcsán honosodott meg, terjedt el a magyar nyelvben, vagy korábban is létezett?

- Korábban is voltak hasonló rendezvények, a legismertebb a KISZ által szervezett Ságvári Endre emléktúra, valamint később különböző csúcstúrák. Az elnevezést korábban így nem használták, a csehszlovák szabályzat fordításakor a szóba jöhető változatokból ezt találtuk a legjobban kifejezőnek.

- 1981-ben, a túra útvonalának kijelölésekor szóba jöttek még más lehetőségek is?

- Zoli sok változaton végig ment, de döntésre csak ezt javasolta. Utólag megnéztünk néhányat, elvetésüket nem is kellett indokolnia.

- Az első, 1981-es túra szeptemberben volt. Mi alapján esett a választás később mégis májusi időpontra?

- Az első túra időpontját túl korán határoztuk meg. Az engedélyezési eljárások során az országos fővadásszal és a két érintett erdőgazdaság vezérigazgatójával történt megállapodás szerint jelöltök ki az új időpontot. A májusival is gondunk volt, mert egy ideig a BTSZ (Budapesti Természetbarát Szövetség) találkozók miatt egy héttel ki kellett térnünk.

- A túra szervezése során vannak komolyabb nehézségek, amiket le kell küzdeni?

- Az évek során kialakított jó kapcsolatoknak köszönhetően többnyire nincs, bár a választásokat követően érnek meglepetések.
A gondot néhány renitens résztvevő "produkciója" okozza, ami kényszerű módosításokra, intézkedésre kényszerít. Sajnos volt olyan eset is amely engedélyeinket veszélyeztette.

- Mit jelent számodra a Kinizsi Százas, ha ezt meg lehet fogalmazni?

- Egy kis szervezési gyakorlatot, egy kis játékot, egy kis nevelési lehetőséget, egy kis munkát és az éves szabadidő eltöltését.

- Köszönöm szépen az interjút, és további sok sikert kívánok a Kinizsi Százas rendezéséhez!

Tippek:

Kapcsolódó bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése