2011. június 3., péntek

Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)

A FAQ betűszó a "frequently asked questions" kifejezés rövidítése, magyar megfelelője a GyIK, azaz "gyakran ismételt kérdések". Következzék hát néhány ilyen, gyakran feltett kérdés a Kinizsi Százas teljesítménytúrával kapcsolatban, természetesen válaszokkal együtt.

(Hasonló, K100 témájú GyIK lista található még asciimo weboldalán és a Kinizsi.org-on is. Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy mennyire ismered a Kinizsi Százast, akkor a Kinizsi Százas kvíz segít felmérni a tudásod.)

- A Kinizsi Százas egy futóverseny?
- Nem, nem futóverseny. A K100 egy teljesítménytúra, tehát elsősorban a gyalogos, sétálós túrázók számára találták ki. Előre meghatározott útvonalat követve, ellenőrzőpontokat érintve, a Pilis és Gerecse erdein keresztül kell eljutni a rajtból a célba, legfeljebb 24 óra alatt. Természetesen futni is lehet, akár csak néhány lejtőn lefutva vagy a teljes távot végigkocogva. De ettől még nem verseny (s hogy futva vagy gyalogolva könnyebb-e teljesíteni? ide kattintva erről is többet megtudhatsz). Egyébként létezik egy hasonló rendezvény kifejezetten futók részére is, Terep Százas néven (lásd Wikipédia).

- Tehát nem kell futni... akkor mi ebben a nehéz?
- 100 kilométert azért legyalogolni, végigsétálni sem teljesen egyszerű. Sőt, nehéz, embert próbáló feladat. Főleg, hogy a rendelkezésre álló 24 óra nem sok pihenést tesz lehetővé közben.

- Nők is szoktak indulni ezen?
- Igen, nők is, bár az arányuk csak nagyjából 10 százalék. Sokféle korosztály és testalkat képviselői vannak jelen a túrán, és teljesítik azt sikeresen, még akár 70 év felettiek is. Tehát nem elsősorban kor, testalkat és nem kérdése a dolog, sokkal inkább az akaraterőé, kitartásé. Túl fiataloknak, 16 éven aluliaknak, még növésben lévő gyermekeknek azonban nem ajánlott a túrán való részvétel, mert a rendkívüli megterhelés a növekedési porcok súlyos, maradandó károsodásához vezethet.

- Azt már értem, hogy miért Százas, de miért Kinizsi?
- Mert a Kinizsi Természetbarát Egyesület rendezi. De találó a név, hiszen Kinizsi Pál elég kemény csávó volt a legendák szerint (például a hóna alatt egy-egy törökkel járta a "csűrdöngölő" táncot, miközben még a fogai között is tartott egyet, állítólag).

- Hova is kell eljutni, és honnan?
- Békásmegyerről Tatára. De ez kis mértékben változik időnként, olyan is volt, hogy Csillaghegyről kellett Szárligetre gyalogolni. A táv mindkét esetben nagyjából 100 kilométer.

- Mikor volt az első Kinizsi Százas?
- A Kinizsi Százas a legnagyobb múlttal rendelkező magyarországi teljesítménytúra, 1981-ben volt az első. Mintájául egy csehszlovák túra, a Nagyszombati Százas szolgált (itt olvashatsz egy interjút Kovalik Andrással, a K100 egyik atyjával).

- Hányan vesznek részt rajta?
- A statisztikák szerint évről évre nagyjából 1.200-1.300 fő, és általában az indulók kétharmada teljesíti sikeresen a túrát. Eddig több mint 7.000-en mondhatják el magukról, hogy életükben legalább egyszer teljesítették a Kinizsit.

- És mi értelme van ennek az egésznek?
- Ez egy kaland, kihívás, testi-lelki erőpróba. Van, aki látja értelmét és nyilván van, aki nem. Kinek mi a fontos az életben.

- Mi kell ahhoz, hogy indulhassak?
- Először is tudnod kell, hogy ez évente csak egyszer, május utolsó vagy utolsó előtti hétvégéjén kerül megrendezésre, akkor viszont biztosan (eddig még egyszer sem maradt el a Kinizsi Százas). Legközelebb 2012. május 19-20-án tudod teljesíteni a K100-at, vagy megpróbálkozhatsz az őszi, fordított útvonalú változatával, az Iszinik 100-zal. S hogy mi kell hozzá? Elsősorban elhatározás és motiváció. Aztán orvosi igazolás, no meg túrafelszerelés.

- Mennyibe kerül a részvétel?
- A nevezési díj idén 2.000 Ft volt (2009 óta nem emelkedett), hogy jövőre mennyi lesz, azt még nem tudni. Érdekesség: az első Kinizsi Százason 20 Ft volt a nevezési díj.

- Lehet közben aludni?
- Lehetni lehet éppen, de nem ajánlott, hiszen úgy nagy az esélye, hogy kifutsz az időből, és nem érsz be 24 órán belül a célba. Egy napot azért ki lehet bírni alvás nélkül.

- Hogy lehet 2.770 méter a szintkülönbség, amikor a legmagasabb hegycsúcsunk, a Kékestető is csupán 1014 méter magas, és a túra nem is érinti a Kékestetőt?
- A szintkülönbség itt az emelkedők összegét jelenti. Tehát ha felmegyünk egy emelkedőn 50 métert, majd egy másikon 30 métert, az 80 méter "szintkülönbséget" jelent. Így adódik össze a túra során a 2.770 méter.

- Lehet közben enni, inni, WC-re menni?
- Természetesen, bármikor lehet enni és inni. Az erdőben WC-zésre alkalmas helyet is könnyen lehet találni, de az út érint néhány települést is, így azok vendéglátóhelyein is elvégezhető a dolog.

- Mennyi ételt és innivalót érdemes vinni?
- Sem túl sokat, sem túl keveset nem célszerű vinni. A túl sokat feleslegesen cipeljük, míg a túl kevés is veszélyes lehet (lásd: Helyes táplálkozás teljesítménytúrán). Az optimális mennyiséget saját igényeinket ismerve kell meghatároznunk.

- Mit kell még vinni?
- Összeállítottam egy listát arról, hogy mit érdemes vinni a túrára. Nagyon fontos például a fejlámpa az éjszakai haladáshoz.

- Mit kap a leggyorsabb teljesítő?
- Fentebb írtam, hogy a Kinizsi Százas nem verseny. Így aztán a leggyorsabb teljesítő sem kap serleget, díjat vagy ilyesmit, csupán a dicsőséget. Viszont ő is, mint mindenki, aki 24 órán belül beér a célba, megkapja a maga jelvényét és oklevelét.

- Túrabottal vagy túrabot nélkül?
- Az eddigi öt Kinizsi Százasomból négyet túrabot nélkül teljesítettem, most az ötödiket túrabottal. Szerintem nagy segítséget jelent (igaz, utána jobban sajgott a felsőtestem, vállam, hátam mint korábban, viszont a lábfájásom enyhébb volt).

- Bakancsban vagy félcipőben induljak szerinted?
- Erről erősen megoszlanak a vélemények. Sokan a félcipőre (túracipőre, terepfutócipőre) esküsznek, nekem eddig inkább a bakancs vált be - bár az igazsághoz tartozik, hogy még nem is próbáltam félcipőben teljesíteni a távot, legfeljebb váltócipőként gyalogoltam sportcipőben egyszer pár kilométert a Kinizsin. A bakancs mellett szól az, hogy tartja a bokát, egy rossz lépésnél megóvhatja a lábat a ficamtól, rándulástól. A félcipő mellett a kisebb súly, esetleg nagyobb kényelem szól (de szerintem egy bakancs is lehet kényelmes).

- A dupla zokni jó megoldás? Vigyek váltózoknit, váltócipőt?
- Sokaknak beválik a dupla zokni, állítólag akkor a két zokni egymáson csúszik, és nem dörzsöli ki a lábat. Nekem a vastagabb túrazokni vált be, mással nem kísérleteztem eddig. Idén például cserezoknira sem volt szükség, pedig vittem magammal. A váltócipőről is megoszlanak a vélemények, van, aki szerint felesleges cipelni, míg mások szerint jól jöhet a cipőváltás. Az utóbbi két túrára nem vittem váltólábbelit.

- Miért indítottad ezt a blogot?
- Mert szeretek írni, utánajárni témáknak, megosztani másokkal a gondolataimat. A Kinizsi Százas régóta érdekel, foglalkoztat, így e blog vezetése kellemes kikapcsolódás számomra.

...további kérdések és válaszok itt a Kinizsi Százas blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése