2011. március 24., csütörtök

Futva vagy gyalogolva könnyebb teljesíteni a Kinizsi Százast?

Futva vagy gyalogosan könnyebb teljesíteni a Kinizsi Százas túra 100 kilométerét?
Elsőre rávágná az ember, hogy gyalog nyilvánvalóan sokkal könnyebb. Ez azonban nincs teljesen így. Bár az én saját példámra igaz: eddig életemben legfeljebb a maratoni táv harmadát futottam le egyhuzamban, míg a Kinizsi Százas csaknem két és fél maratonnak felel meg, ráadásul (a Margitsziget síkjához képest) nehéz terepen. Tehát nekem - még ha lehetetlen nem is létezik - nagyon komoly kihívás lenne végigfutni a túrát, vagy egyáltalán felkészülni egy ilyen hosszútávú terepfutásra. És ezzel a túrázók döntő többsége is hasonlóan lehet.

Viszont egy hosszútávfutó esetén előfordulhat, hogy számára a futás a sokkal könnyebb megoldás, és esetleg a gyaloglós, sétálós túrába törne bele a bicskája. Ézsiás Antalt, a Kinizsi Százas több mint 20-szoros teljesítőjét idézve: "Hagyományos túrista stílusban teljesítettem, bakancsban, hátizsákkal. Tanulság: így soha többet. Gyalogláshoz ez a táv túl hosszú."

Sánta Kutyában, a Kinizsi Százas topik egyik törzstagjában is felmerült ez a kérdés (az Ézsiás Antal idézetet is az ő írásában találtam). Sánta Kutya így indokolta a futás előnyeit: "[...] kevesebb időt töltünk a terepen, kevesebb időjárási kockázatnak és szélsőségnek vagyunk kitéve [...], kevesebb ideig stresszeljük a szervezetet, és az én esetemben még azért is [lenne egyszerűbb a futás], mert ennyi ideig könnyebb ébren maradni. [...] De még így is előre meg kell hozni a döntést, hogy mit szeretnék csinálni, mert másféle készülést igényel a két tevékenység (pl. meleg ruha, élelem). Végül a saját tapasztalatom az, hogy a futás egyfajta módosult tudatállapottal jár, ami a teljesítést könnyíti, a nehézségeket pedig segít kizárni vagy legalábbis a maguk kis dobozában tartani, hogy a fejünkre ne nőjenek."

Tehát a kérdésre nincs általános, mindenkire egyformán érvényes válasz. De belátható, hogy egy terepfutónak futva könnyebb, egy (teljesítmény)túrázónak pedig gyalog.

Kapcsolódó bejegyzés:
Egyedül vagy társaságban könnyebb teljesíteni a Kinizsi Százast?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése