2011. március 19., szombat

Fejlámpa - egy fontos felszerelés a Kinizsi Százasra

A Kinizsi Százas túrára szükséges egyik alapvető felszerelési tárgy a lámpa, hiszen a túra - hacsak nem futva tesszük meg a távot - mindenképpen éjszakába nyúlik, sőt, egy teljes éjszakán át gyalogolni kell az erdőben.

A különféle lámpák közül a fejlámpa a legpraktikusabb, hiszen úgy biztosítja a szükséges fényt, hogy közben szabadon marad a kezünk. Ráadául a fejlámpák általában LED-esek, így egy (vagy akár több) hosszabb, egész éjszakás túrát is kibírnak elemcsere ill. feltöltés nélkül, míg a hagyományos izzós lámpákban nagyon sűrűn kellene elemet cserélni, ami egyrészt macerás, másrészt pedig több garnitúra tartalékelemet kellene magunkkal vinni.

A fejlámpák területén a francia Petzl az egyik legismertebb és legelismertebb gyártó (igaz, én - még - nem egy ilyen gyártmányt, hanem egy Energizer-t használok és használtam a korábbi túrákon). A Petzl Tikka modellje látható például a 127 óra (Port.hu) című filmben (lásd kép), mivel Aron Ralston (Wikipédia), akinek drámai, öncsonkítós történetét feldolgozta a film, szintén ilyen lámpával világított.

A Petzl-ről érdemes tudni, hogy ez a cég fejlesztette ki a fejlámpát még 1972-ben, ahogy ebből az (angol nyelvű) interjúból is kiderül, mely Paul Petzl-lel, a cég vezetőjével készült, és a Roco mentőcsapat blogjában jelent meg:

"A Petzl cég apám 75 négyzetméteres műhelyéből indult. A családommal - apámmal, anyámmal, bátyámmal és a feleségével - együtt terveztük az első sziklamászáshoz és barlangászáshoz használható lámpáinkat. Ezek a fejlesztések vezettek aztán 1972-ben a Petzl fejlámpához..."

Kapcsolódó bejegyzés:
Fejlámpa házilag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése