2011. június 5., vasárnap

A folyadékháztartásról és a vízhólyagokról

Következzék az Index fórum Kinizsi Százas topikjából Saladin9 írása, hozzászólása a szervezet vízháztartásáról, a verejtékezésről, valamint a vízhólyagokról:

"[...] a szervezet a hűtéséhez izzad. Az izzadság fiziológiás oldat. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványokat, sókat, némi fehérjét, baktériumokat. A kiválasztás során a vér mennyisége csökken, ami önmagában, egy normális szinten belül, nem gond, de lassul a szállítási képessége. Ezért szomjazni kezdesz, és iszol. A bevitt ivóvíz alacsony ásványi anyag tartalmú, ezért ugyan visszaállítja a vér mennyiségét, de az elektrolit szint leesik, és romlik a viszkozitása, ami miatt nem nő, hanem még jobban csökken a szállító képessége. Magyarul hígul a véred. Ekkor kezdi a szervezet a szövetekbe préselni a vizet, hogy az elektrolit szintet fenn tartsa.

(Ilyenkor jöhetnek jól az izotóniás italok, melyekről az Űrtechnológia a Kinizsi Százason c. bejegyzésben esik szó - a szerk. megj.)

Valójában két dologra kell egyszerre figyelni: a kiszáradásra, és a megfelelő elektrolit szintre.
Jellemzően, a nem megfelelő cipő, zokni inkább az irharéteg alatti szövetek törését okozza, ami a mindenki által oly óhajtott vérhólyagot eredményezi.

Természetesen, mint én is írtam az antivízhólyag zokni és krémről, ez is fontos. A szervezet még a jól pótolt elektrolit esetén se tudja tökéletesen rendben tartani a végtagokban a szöveti folyadék szintet, így hosszú terhelés hatására felduzzadhat a lábfej, és keletkezhet vízhólyag.
Érdekesség, hogy téli túrák esetén, azok, akik hólevet isznak, szintén ki tudnak "száradni", ami nem kiszáradás, hanem a vérsűrűség és elektrolit szint drasztikus romlása a hólé, mint desztillált víz hatására. A szervezet a valós kiszáradás és az elektrolit szint csökkenést is ugyanazzal az érzéssel jutalmazza: szomjazás. Akik sokat terhelték magukat nagy melegben, mind ismerik azt az érzést, amikor teleitta már magát, majd kireped, és mégis szomjas. Na ekkor kell pótolni az elektrolitot. És ilyenkor már nem kis mennyiségben.

És még valami. Az alkohol. Sokan söröznek, vagy más alkoholos italt isznak ilyenkor, mondván, jobb, mint a víz. Ez valamennyire igaz is, de az alkohol tovább hígítja a vért, és megváltoztatja a érzékelés módját is, ez által szervezet kevésbé tudja szabályozni a vízháztartását. Ha jól besörözöl, jön az "ömlés", amikor úgy érzed, literszám ömlik belőled a víz. Vagy pont fordítva, szinte eláll az izzadás, ami még jól is esik, viszont érzed, hogy egyre hevülsz, szédelegsz, és jön hőguta. De az edzettebbek szervezete ilyenkor fokozza a lebontást, amivel ezeket a tüneteket elég jól lekezeli, viszont ennek az ára a "sörlassulás", amit azt hiszem, szintén ismerünk páran. Persze, erre az áldozatra hajlandóak vagyunk, hiszen a sör íze, és a fíling kárpótol! Na most, vannak a citromos, narancsos, 1 - 2%-os sörök, amiket kipróbáltam bringázás közben, és nagyon jól esett. Ezek a termékek még kutatásra szorulnak. Az biztos, hogy a kevesebb alkohol, és a savanyítószer tartalom segít az elektrolit szint fenntartásában."

(Megjegyzés: az idei Kinizsi Százason - tán a túrabotnak, illetve az általa a lábamról levett tehernek is köszönhetően - egyáltalán nem lett vízhólyagom.)

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése