2011. április 19., kedd

A túrázás és a testi-lelki egészség

A Magyar Hírlap online kiadásában még tavaly nyáron jelent meg egy cikk a túrázás, kirándulás jótékony hatásairól.

Az írásból kiderül, hogy a túrázás többek között "[...] erősíti immunrendszerünket, mérsékli a szívinfarktus, az emlő-, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatát. Stabilizálja emésztésünket és anyagcserénket, hatására csökken a "rossz" (LDL) koleszterin, valamint a vércukor és a vérnyomás szintje, mérséklődik a légúti betegségek és a csontritkulás kialakulásának veszélye. Javul az agy oxigénellátása, ezáltal a szellemi teljesítőképesség is. Ezzel egyenes arányban csökken az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás veszélye.

Régóta megfigyelték, hogy a mozgás segítségével jelentősen csökkenthető a depresszió, ez a hatás összehasonlítható a gyógyszeres kezelés hatékonyságával, de mindez mellékhatásoktól mentesen, és a visszaesés veszélye nélkül történik. A pszichovegetatív zavarok – mint például a fülzúgás is – javulnak. A fiataloknál megfigyelhető, hogy növekszik az iskolai teljesítményük, jobban koncentrálnak.

Főképp a rehabilitációs klinikákon vonják be a túrázást a terápiába. [...] Még a nagyon súlyos betegségek, például a rák kezelésében is látványos eredményeket lehet elérni."

A hosszú távú teljesítménytúrák, mint például a Kinizsi Százas, a cikkben leírt, főképp testi hatások mellett a személyiséget is formálják és építik, hiszen kitartásra, az akadályok, nehézségek leküzdésére nevelnek - ráadásul az egész túra, de legfőképp a sikeres teljesítés, célba érés nagyszerű flow élmény (lásd Wikipédia).

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas - a motiváció
A Kinizsi Százas mint "Gazdálkodj okosan!"
Dohányzás és alkoholfogyasztás a Kinizsi Százason

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése