2011. április 20., szerda

A vörös csillagos Kinizsi Százas jelvény titka

Tóth Ervin előző bejegyzésben idézett levelében szóba került a rendszerváltás előtti, vörös csillagos Kinizsi Százas jelvény. Erről is találtam bővebb információt az Index fórum K100 topikjában, Gödény tollából, még 2005-ből. Ebből az is kiderül, hogy 2005-ben - tévedésből - szintén készültek olyan jelvények, melyeken a pajzs alatt nem zöld, hanem vörös csillag látható. Így ezek hasonló ritkaságok, mint például a bélyeg tévnyomatok (lásd Wikipédia), és aki szerencsés volt, abban az évben is szerezhetett ilyen különleges jelvényt. Természetesen akinek ellenérzése volt az elrontott jelvénnyel ill. annak szimbólumával, önkényuralmi jelképével kapcsolatban, az később kicseréltethette. Következzék tehát Gödény hozzászólása a vörös és a zöld csillag történetéről:

"Vörös csillag ügyben: sajnálatos tévedés történhetett - a Pénzverde részéről. Mi meg nem ellenőriztük, amikor az idei adag jelvényt megkaptuk, számunkra is csak a célban derült ki. Volt még a korábbi évekből egy kisebb csomag - akik korán értek a célba, még zöld csillagos jelvényt kaptak. Amikor a régiek elfogytak, a célszemélyzet kibontotta az új csomagot - és jött a meglepetés.

A jelvény még az "átkosban" készült. Az szakosztályunk az ÉDOSZ (Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete) központi természetbarát egyesületének volt a tagja, természetes volt, hogy az ÉDOSZ jelvényében ott volt a vörös csillag.

1989 után viszont a vörös csillag szalonképtelen lett. Ugyanakkor a jelvény formájának elkészíttetése nagyon nagy költség, egy új jelvényt nem tudtunk vállalni. Ezért kerestük meg az eszperantistákat, hogy az ő szimbólumukat, a zöld csillagot használhatnánk-e. Beleegyeztek. Így ugyanazon forma felhasználásával (amelyet egyébként a Pénzverde nem ad ki, hanem saját raktárában őriz meg), de más színű festékkel készült a jelvény.

Az idei csomag megrendelésében is leírtuk - ahogy a váltás óta mindig -, hogy a jelvényt az eredeti színtervvel szemben zöld színű csillaggal kérjük.

A még nálunk levő adagot vissza fogjuk vinni a Pénzverdének, és új adagot kérünk helyette - a megrendelésben szereplő egyértelmű szöveg erre alapot ad. Akinek a jelvény így ahogy van, nem felel meg, az majd becserélheti zöld csillagosra. A cserére a jövő évi Kinizsi Százas rajtjában mindenképpen sort fogunk keríteni, de elképzelhető, hogy erre más alkalomkor/módon is lehetőség lesz (pl. a Téli Teljesítménytúra rajtjában)."

(a képen látható vörös csillagos jelvényt a Wikipédia Kinizsi Százas szócikkében szereplő fotó alapján készítettem)

Kapcsolódó bejegyzés:
Baloldali forradalmárok, gondolkodók túráznak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése