2011. április 12., kedd

Mennyi 100 kilométer, és mennyi 2775 méter?

Nézzük, hogy mennyi 100 kilométer, azaz a Kinizsi Százas hossza, és mennyi 2775 méter, ami pedig a túra során legyőzendő emelkedők összege.

Nos, a 2775 méter valamivel több, mintha nyolc és félszer felmennénk gyalog a párizsi Eiffel-torony legtetejére. De még a jelenlegi legmagasabb épületet, a dubaji Burdzs Kalifát is megmászhatnánk több mint háromszor. Egy átlagos panelházban pedig csaknem százszor kellene felmennünk a tizedikre, hogy 2775 métert haladjunk felfelé. Természetesen a K100 azért kevésbé megterhelő, hiszen ez a sok emelkedő eloszlik a táv során, és van alkalmunk egyenes vagy enyhén lejtő szakaszokon pihentetni izmainkat.

A száz kilométer még hálásabb téma, még többet lehet róla írni, mesélni. Száz kilométer nem kevesebb mint százezer méter (ahogy a versben olvasható), vagy tízmillió centiméter. Tehát, ha úgy nézzük, nagyjából minden megtett centiméterünkre jut egy magyar állampolgár.

Milliméterre vetítve még megdöbbentőbb számot kapunk: százmilliót. De még ez is eltörpül egy japán kutató, bizonyos Kondo Sigeru eredménye mellett, aki a pi-t (azt a bizonyos 3,1415... kezdetű számot) 5.000 milliárd tizedesjegyig számította ki, ami 50.000-szer több a Kinizsi táv millimétereinek számánál. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ötvenszeres teljesítőből is ezer kellene, hogy együtt elmondhassák, hogy összesen annyi millimétert tettek meg a Kinizsi Százasokon, mint ahány tizedesjegyig Kondo úr kiszámította a pi-t.

Kapcsolódó bejegyzés:
A Kinizsi Százas és a számok (és a pasaréti lelkész)

Tipp:
Mennyi idő alatt tudná meginni az emberiség a Balatont?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése