2011. május 23., hétfő

Frissült az Iszinik 100 honlapja

Frissült az Iszinik 100 teljesítménytúra weboldala. A túráról, mely a Kinizsi Százas testvérének is tekinthető, és két év kihagyás után ismét megrendezésre kerül (immár másodszor), így írt Asciimo:

"Mi is az az Iszinik 100-as? Már 1981 óta minden évben rendszeresen megrendezik a Kinizsi Százas teljesítménytúrát, mely során a résztvevőknek Csillaghegyről Szárligetre [megjegyzés: jelenleg Békásmegyerről Tatára; de az Iszinik maradt a korábbi útvonalon] kell érniük 24 óra alatt. Vagyunk páran, akik többször teljesítettük ezt a túrát, és eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen lenne "kifordítani" a Kinizsit. Fordított irányban, az év teljesen "átellenes" napján? Hosszas tervezgetés után kipróbáltuk. Most pedig szeretnénk mindenkit meghívni, hogy 2008. november 22-én [frissítés: 2011. november 19-én] vágjon neki, és tegye próbára magát! Vajon melyik irányból keményebb dió a Gete? Vajon melyik a rosszabb a Hegyeskő környékén, a tikkasztó meleg, vagy a jeges szél?"

Frissítés: az idei itinerben (amit az előnevezésnek köszönhetően már most olvasgathatok) is van egy írás az Iszinik 100 túráról, szintén Asciimo tollából:

"Kezdetben vala az ötlet... Az egyik Kinizsimen, lefelé a Getéről azon gondolkodtam, milyen nehéz lenne itt felfelé jönni. Aztán arra gondoltam, hogy a K100 mindig "rossz" irányból vezet fel a hegyekre: lankásan, és meredeken le. Jobb lenne gyorsan túllenni az emelkedőkön, és kellemes, hosszú lejtőket megfutni. Vajon milyen lenne visszafelé megcsinálni az egész Kinizsit? Meg is volt - az akkor még képzeletbeli - túra neve: ISZINIK (KINIZSI - visszafelé olvasva).
Ha már teljesen kifordítjuk A Százast, próbáljuk meg az év "átellenes" napján csinálni. 2007-ben, egy hideg december elsején kipróbáltam pár társammal. Hiába volt a hátam mögött akkor már vagy 6 sikeres K100, megérkezve Csillaghegyre olyan érzésem volt, mint amikor először értem célba a Kinizsin. Ugyanaz az öröm, ugyanaz a fáradtság...
2008-ban megszerveztük hivatalosan is, hogy más is átélhesse. Akkori túránkon Sváb László, a Kinizsi "örökös seprűje" is tiszteletét tette. Hózáporok tették emlékezetessé a túrát, de így is 97-en megcsinálták a 133 indulóból.
Időközben egy-két futó is ráérzett az Iszinik ízére, Ispánki Zoli (azaz Ispi) egy Kinizsi után a célból visszafutott Csillaghegyre, míg Fridrich Laci (Fridman) 2009-ben Tatáról elfutott a rajtba, hogy benevezhessen a Kinizsire.
Idén, 2011. november 19-én szintén megrendezzük ezt a "bolondságot", minden kedves 18 év feletti túrázót várunk Szárligeten, a vasútállomáson!
Részletes információk, előnevezés a http://iszinik.fw.hu oldalon."

A cikk alján olvasható, hogy a túrát az Ösvénytaposó Baráti Társaság rendezi, valamint szerkesztői megjegyzésként ott áll az a túratörténeti információ, hogy már a nyolcvanas évek végén is többen végigjárták fordított irányban a Kinizsi Százas útvonalát.


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése