2011. május 8., vasárnap

Aki fél lábbal is teljesítette volna a Kinizsi Százast: Terry Fox

A Kinizsi Százast egészségesen, valamennyi végtagunk birtokában sem könnyű teljesíteni, de élt egy ember, akinek valószínűleg fél lábbal is sikerült volna. Ő pedig nem más, mint a 22 esztendősen elhunyt Terry Fox, Kanada nemzeti hőse.

Következzenek Kellermayer Miklós gondolatai (forrás: Új Ember):

"[...] Számomra minden idők legkiválóbb, legpéldamutatóbb sportolója a kanadai Terry Fox. Éppen elkezdte az egyetemet, 18 éves volt, amikor 1977-ben egy rossz indulatú daganat miatt levágták az egyik lábát. Kosárlabda edzője azzal biztatta, hogy nem kell lemondania a sportról, mert tud egy olyan kiváló sportolóról, aki műlábbal képes volt lefutni a maratoni távot. Edzője segítségével lassan Terry Fox is megtanult műlábbal futni. Amikor már harminc mérföldet (48 km) tudott egy nap alatt lefutni, bejelentette saját maratoni futását. Elhatározta, hogy az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig az 5200 mérföldet (8320 km) lefutva átszeli Kanadát, s közben arra kéri a kanadaiakat, hogy amíg fut, adományozzanak a rák elleni kutatás támogatására. Arra gondolt, hogy amire lefutja az 5200 mérföldes távot, akár egymillió dollár is összegyűlhet. Reménye miatt, hogy képes lesz ekkora távolságot műlábbal lefutni, és azon reménye miatt is, hogy összegyűlik az egymillió dollár, futását a remény maratonjának nevezte.

1980. április 12-én indult el. Közel egy éve futott már, teljesítette a táv felét, amikor kiderült, hogy daganata átterjedt a tüdejébe. Ettől kezdve minden nap egyre kevesebbet tudott futni. A halála előtti napon, 1981. június 27-én is, orvosainak tiltása ellenére futott, pontosabban vonszolta meggyötört testét néhány méteren át, mígnem kómába esett, és néhány óra múlva, 1981. június 28-án meghalt [...]"

Tipp:
Wikipédia - Terry Fox
YouTube - Terry Fox

Kapcsolódó bejegyzések:
Bátorító idézetek a Kinizsi Százashoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése