2014. március 30., vasárnap

Túravezető tanfolyam: Gyakorlótúra Fenyőgyöngyénél

Szombaton a túravezető tanfolyam II. gyakorlótúráján voltam Fenyőgyöngyénél (az első gyakorlótúrát az Iszkiri miatt ki kellett hagynom).

Fenyőgyöngye már egy kicsit ismerős volt többek között a BUÉK 20 túráról, azonban most nem itinerek és turistajelzések alapján, hanem főképp tájoló és térkép (turista és tájfutó) segítségével meghatározott irányszögek és távolságok mentén tájékozódtunk, legalábbis igyekeztem. Oldalmetszés, előremetszés, hátrametszés: régi középiskolai földrajzórákon már tanultam ilyesmit, a gyakorlatban azonban most sikerült megértenem, alkalmaznom és amennyire lehetett, begyakorolnom. Amikor például a Hármashatárhegyről a tájoló segítségével sikerült azonosítanom az Erzsébet-kilátót (persze a gyakorlottabbaknak, élesebb szeműeknek ill. jobb helyismerettel rendelkezőknek ehhez tájoló sem kell), egy kicsit Bear Gryllsnek éreztem magam.

A program egy túrafelszelés bemutatóval kezdődött, ahol a különböző hátizsák típusokat tekintettük meg, illetve az egynapos és többnapos túrákra célszerűen magunkkal vivendő felszereléseket. Ezután következett a délutáni gyakorlótúra kis csoportokban (Árpád-kilátó, Látó-hegy, Kecske-hegy, Hármashatár-hegy), majd pedig rövid szünet (és az éjszakai túrázás nehézségeiről szóló rövid előadás) után egy esti, éjszakai túra (hasonló útvonalon, ill. a Tábor-hegy keleti oldalában, kilátással az aranyló éjszakai Budapestre).

Az idő még éjjel is kellemes volt, és a csapat is összekovácsolódott. Érdekesség, hogy nagyon sok Sanyi van a csoportban, illetve egy Laci nevű, hasonlóan magas és szikár cimborával azt hitték, hogy rokonok vagyunk, bár az igaz, hogy mindketten Miskolcról származunk. A vidám és hasznos nap végén a tömegközlekedésre sem kellett várnom, mert egy csoporttársam kocsival elvitt a TigrisTündéremhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése