2014. augusztus 27., szerda

Egyre több Big Macbe kerül a Kinizsi Százas nevezés

Ki ne hallott volna már a Big Mac-indexről, mely országok valutáinak erősségét hasonlítja össze az alapján, hogy hol mennyibe kerül a McDonalds egyik legnagyobb és legismertebb szendvicse, a Big Mac.

Az Economist ezen mutatója adta az ötletet, hogy megnézzem a Kinizsi Százas nevezési díjának "Big Mac-indexét", azaz hogy az évek során hogy alakult a Big Mac árának és a K100 nevezési díjának aránya.

Nos, a McDonalds a szocializmus utolsó éveiben, 1988-ban nyitotta meg hazánkban az első gyorséttermét, a budapesti Régiposta utcában. Ekkor 43 forintba került a Big Mac, és 70 forint volt az akkor nyolcadik alkalommal megrendezett Kinizsi Százas nevezési díja, tehát a K100-on való indulás bő másfél (1,6) szendvics árának felelt meg.

Ugorjunk az időben 2008-ra, akkor már 650 forintba került az ízletes és szép emeletes burger (persze ne lepődjön meg senki, ha nem pont úgy néz ki mint a képen), a K100 nevezési díja pedig már 1500 forint volt, tehát akkor már két szendvicset is vehettünk a nevdíj összegéből, és még maradt is 200 forintunk (egészen pontosan 2,3 volt az arány).

2014-re tovább romlott a mutató: 860 forint lett a Big Mac, a Kinizsi Százas nevezési díja pedig 3000 forint, vagyis már kényelmesen vásárolhatunk három Big Macet a nevezés összegéből (arány: 3,48) még akkor is, ha nem akciós a szendvics.

Tehát megállapítható, hogy a McDonalds zászlóshajójához képest a K100 nevezési díja egyre drágul, de úgy is nézhetjük, hogy a Big Mac egyre olcsóbb (sajtburgerrel vizsgálva hasonló a helyzet, sőt: 1988-ban 26 forint volt, tehát 2,7 darabot vásárolhattunk a nevezési díjból, míg 2014-ben 290 forint, vagyis akár 10 darabot is.)

Na de nézzünk valami olyat is, amihez képest a Kinizsi Százas nevezési díja lett olcsóbb: ez nem más, mint a BKV (napjainkban már BKK) havibérlet:

1988-ban 170 forintért válthattunk havibérletet, ebből 2,42 Kinizsi Százas nevezés jött ki. 2014-ben viszont már a 9500 forintos bérlet árából (amivel ráadásul akár még kedvünkre fogaskerekűzhetünk is) 3,16-szor is kijött a nevezés, így nézve tehát egyre jóárasabb a K100. Ebből a szempontból az egyik legjobban teljesítő év egyébként 2008. volt, amikor a 8250 forintos bérlet árából 5 fő is kényelmesen nevezhetett az 1500 forintba kerülő Kinizsi Százasra.

(Tipp: a korábbi évek Kinizsi Százasainak nevezési díját és más adatait megnézheted a Nagy Kinizsi Százas táblázatban.)

Kapcsolódó bejegyzések:

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes poszt volt. Főleg, mert azt hittem a Big Mac drágább :D
    Azért kicsit aggódok, hogy jövőre mennyi lesz :)

    VálaszTörlés
  2. '88-ban nem volt "buszbérlet", hanem kombinált bérlet volt, ami csak a fogaskerekűre nem volt érvényes. Villamosbérlet azonban volt, ez jó volt villamosra és metróra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a bérleten szereplő "autóbuszbérlet" szó tévesztett meg, de valóban.

      Törlés