2014. augusztus 22., péntek

Ha ma csak egy posztot olvasol el arról, hogy milyen hegyek vannak az outdoor márkák logóiban, akkor ez legyen az!

Mondjuk sok választási lehetőséged nincs is, kedves olvasó, ugyanis úgy tűnik, hogy ez egy eddig feldolgozatlan téma. Pedig igencsak érdekes, legalábbis szerintem. Úgyhogy itt is van, ni.

Kezdjük mondjuk az egyik legismertebb outdoor márkával, az amerikai TNF-fel, azaz a The North Face-szel. Mert az a három ívelt csík bizony egy hegyet, pontosabban egy sziklacsúcsot szimbolizál, még ha ez első pillantásra nem is egyértelmű. Ez a bizonyos szikla, még pontosabban gránittömb a Yosemite Nemzeti Parkban található Half Dome (azaz Félkupola) nevű alakzat, melynek csúcsa 2695 méter magasan van. Na és melyik oldalát látjuk? Így van, bizony, az északit. A logót egyébként még 1971-ben tervezte egy kaliforniai grafikus, David Alcorn - érdekesség, hogy pont abban az évben, amikor a Swoosh (a Nike "pipa" logója) is megszületett. Személyes vonatkozás: van egy kockás The North Face ingem, de egy ideje nem találom.

De menjünk is tovább. A következő legyen az olasz La Sportiva. Ez bizony már nem derült ki a Wikipédiából, itt már e-mailt kellett küldenem az ügyfélszolgálatra botrányos angol grammatikámmal, de kedvesek voltak és gyorsan válaszoltak a marketingosztályról. Nos, alapvetően ez egy stilizált hegyvonulat csupán, viszont nagyon hasonlít a cég észak-olaszországi, Val di Fiemmében lévő központjához közeli Cimon della Pala csúcshoz (3184 m), melyet a Dolomitok Matterhornjának is neveznek. Személyes vonatkozás: emlékeim szerint két Kinizsi Százast egy La Sportiva bakancsban teljesítettem, és néha még mostanában is felveszem, de már elég szakadt.

Zárásképp újra egy amerikai márka, a főleg hátizsákjairól ismert Lowe Alpine cég emblémájáról. Válaszuk szerint az ebben megfigyelhető hegy nem más, mint a svájci Matterhorn (4478 m), ami az előbb már szóba került érintőlegesen, és az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa. Ez az a hegy egyébként, ami a Toblerone csokoládé logójában is látható, sőt, még a csoki háromszög alakját is ez ihlette.

Kapcsolódó bejegyzés:
Márkatörténet rovat: The North Face

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése