2014. augusztus 9., szombat

Mennyi? 30! Azért jó, hogy ilyen brutális hangyák nincsenek a Kinizsi Százason!

A Kinizsi Százast már a távolság is komoly kihívássá teszi, így jó, hogy például ilyen extrém csípős hangyákkal nem kell megküzdeni út közben. A Paraponera clavata hangyákat, melyek 2-3 centisre is megnőnek, nem véletlenül nevezik "pisztolygolyó hangyáknak", állítólag ugyanis 30-szor olyan fájdalmas a csípésük, mint egy darázscsípés. Egy dél-amerikai törzs a rovarfaj ezen tulajdonságát kreatívan kihasználva a harcossá avatási szertartásban alkalmazza őket: ilyen hangyákkal megtöltött kesztyűféleséget kell felvenniük a pályázóknak, és tíz percet kibírniuk benne. Egy ausztrál showman kezdetben lelkes, majd eléggé megbánt próbálkozása itt tekinthető meg, talán 10 másodpercig sem tartott a menet, így a Hangyáskesztyű törzs kemény arcainak szemében feltehetően hisztis kisfiú maradt.

Ehhez képest egy extrém túra utolsó kilométereinek fájdalomérzete igazán csekélység. Én egyébként még a darazsaktól is félek kicsit (ami nem jó, mert állítólag megérzik a félelmet; egy lódarázs meg is csípett a tavalyi Rockenbauer 130-on, el is kezdtem behaluzni hogy mindjárt összeomlik a keringésem, de aztán szerencsére nem lett semmi bajom, és maga a csípés sem volt annyira fájdalmas), és kaptárak közelében sem szívesen tartózkodom (erre legutóbb a Budai Térképkörön volt példa).

(Na de van, hogy nem a szorgos, ám mérges hangyák bántják az embert, hanem fordítva: egy hangyabolyba forró alumíniumot öntve például ilyen művészi formát kapunk. Itt tűzhangyákat áldoztak fel a művészet tüzes oltárán, melyek csípése ugyan nem olyan fájdalmas mint a pisztolygolyó hangyáké, cserébe viszont halálos lehet.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése