2014. május 9., péntek

Tyű, átverés volt a pszeudomezítlábas ciptyű?

Az elmúlt napok híre volt (lásd Index, Origo), hogy egy amerikai nő pert nyert a Vibram céggel szemben, mely valótlanul (vagy legalábbis tudományosan nem eléggé megalapozottan) állította, hogy az ötujjas "Fivefingers" ciptyűi jót tesznek a járásnak, és úgy általában az egészségnek. Bevallom, egy időben magam is gondolkodtam egy ilyen Fivefingers modell vásárlásán, bár akkor már inkább egy még minimalistább Inov-8 Evoskint vennék, vagy full mezítláb nyomnám. De egyelőre maradok a bakancsnál.

Érdekes egyébként, hogy az elmúlt években két, lényegében ellentétes filozófia, cipőtalpvastagsági iskola bontakozott ki a gyaloglásban, terepfutásban: egyrészt a minél vékonyabb cipőtalp felé törekvő mezítlábas (barefoot) iskola, másrészt pedig a többek között a Hoka lábbelik képviselte vastagtalpú irányvonal.

Kapcsolódó bejegyzések:
Beszélgetés a mezítláb túrázó sráccal
Márkatörténet rovat: a Vibram talp

3 megjegyzés:

  1. Ami a nem mindegy: a kétfajta irányzathoz két teljesen különböző mozgásforma tartozik. A vastag talp lényege, hogy lengéscsillapítóként funkcionál, ezáltal védi a térdet a hirtelen gyorsulástól/odaverődéstől; próbáltál már traktorgumira állított farönköt fejszével aprítani? :), másrészt ugyanannak a lépésnek az elrugaszkodási fázisában egy kis energiát is vissza tud rugózni a következő lépéshez. Azaz a lényeg: csillapítás + visszalökés. Technika: sarokra érkezés.

    A vékony talpú lábtyűben ez a mozgás (sarokra érkezés) nagyon hamar szétveri a térdet, ezt nem erre találták ki, hanem egyrészt olyan használatra, ahol teli talppal érezni kell a földet (egyes súlyzós gyakorlatok, talajtorna, küzdősport), másrészt talppárnára érkezős futásra. Próbáld ki, az elején baromi fárasztó, pont ezért van plusz élettani hatása. Ha megnézed a négylábú állatok hátsó lábát, az pont így működik: a hátsó lábuk "térde" (ami "hátrafelé" áll), soha nem ér le, pedig annak a humán megfelelője a sarok.

    Hétköznapi (nem sportos) használatban valószínűleg semmi különbség nincs a vastag és a vékony talp között, viszont hétköznap senki nem hord Hokát, viszont vékony talpút igen. De ez utóbbi inkább hit / megszokás / különcködés / életérzés, mint praktikum.

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen az infókat, gondolatokat!

    VálaszTörlés
  3. Regenerációhoz mindig fivefingerst használok. Gyakran megyek benne futni is.
    Az ember egészen másképp használja a lábát így, nem könnyű a vádlinak. És világos kell hozzá, meg jó szemek; fontos, hogy hova lépsz.

    A perrel kapcsolatban el nem tudom képzelni, mi lehetett konkrétan a valótlan tényállítás, illetve a pro és kontra érvelés. Csak arra tudok gondolni, hogy a pénznek nagy szerepe lehetett. A Vibram nem elég nagy ahhoz, hogy megnyerjen egy ilyen pert, beleérve az ehhez esetleg szükséges tudományos bizonyítékok finanszírozását.

    Valahol azt olvastam, hogy a Vibram a FiveFingers előnyeiként állította be azokat, amik valójában a mezítlábas futás előnyei. Nekem használóként ez édesmindegy, egyáltalán nem érzem magam átverve emiatt. Úgy gondolom, evidens, hogy a kettő előnyei szükségképpen ugyanazok, plusz a fivefingers valamennyire megvédi a lábamat a sima mezítlábaskodáshoz képest. De lehet, hogy a macskát mikróban szárító egyszeri amerikai számára ez komoly csalódás.

    VálaszTörlés