2014. május 12., hétfő

Budai Térképkör

Hogy mi az a Budai Térképkör? Nem egy titkos térképészeti társaság, hanem egy túra / terepfutó kör a Budai-hegységben. Tehát nem is teljesítménytúra, hanem (ahogy a Börzsönyben a Kör vagy a Vértesben a VérKör) egy bármikor végigjárható útvonal, évszaktól és napszaktól függetlenül.

A Budai Térképkör (továbbiakban: BT) alcíme az, hogy "ami a térképen kifér", hiszen (a klasszikus Cartographia turistatérképet alapul véve)  a Budai-hegység térképen kijelölhető legnagyobb olyan kör, mely jelzett turistautakon halad és a keleti oldalán (Budapesten) kevés lakott területet érint.

A BT érdekessége, hogy a bejárás iránya szabadon választható, továbbá nincsenek ellenőrzőpontok az útvonalon. Az igazolás GPS trackkel és / vagy a jelzésváltásoknál készített fotókkal történhet. A bejárás idejének mérése és az útvonal követése a teljesítők lelkiismeretére van bízva. Szintidő nincs, és az indulást sem kell előre bejelenteni.

A Budai Térképkör teljesítői, időeredményei és túrabeszámolói (vagy akár fotói) felkerülnek a BT weboldalára. A BT teljesítése ingyenes, csupán az oklevél és a kitűző önköltségi árát (kb. 200 Ft postaköltség nélkül) kell kifizetnie annak, aki szeretne díjazást kapni (de ez nem kötelező, az online teljesítői listára azok is felkerülhetnek, akik nem kérnek tárgyi díjazást).

A Budai Térképkör előnyei és néhány különlegessége tehát:
- budapesti, autóval vagy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető rajt / cél (Szépjuhászné)
- nincs nevezési díj (oklevél és kitűző kérése esetén is minimális, várhatóan 200 Ft vagy kevesebb)
- az útvonal követése és az időmérés az indulóra van bízva, tehát a fizikai felkészültség mellett a lelkiismeret próbája is (az időmérésnek azoknál van jelentősége, akik saját vagy mások időeredményével versenyeznek, de szintidő nincs; stopper sem kell, elég csupán a rajtidőt és a célidőt [és esetleg a jelzésváltások közötti részidőket] felírni)
- egyedül vagy csoportosan is teljesíthető
- depózás, résztávokon kísérés engedélyezett (de a beszámolóban ill. az információk megadásánál ezt utólag jelezni kell)
- szabadon választható bejárási irány (az "alapértelmezett" az óramutató járásával ellentétes)
- nincs előzetes regisztráció, bejelentés
- lesz viszont online teljesítői lista és túrabeszámolók, galériák gyűjteménye
- részletekben is bejárható
- igény esetén a díszes oklevél és a kitűző mellett akár jelvény vagy érem díjazás (szintén önköltségi áron)

További információk, pontos útvonal, távolság- és szintadatok hamarosan (80 km körül lesz a táv).

Tipp:
A Budai Térképkör weboldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése