2014. május 21., szerda

Mennyi folyadékot és milyen gyümölcsöt érdemes vinni a Kinizsi Százasra?

A Mit viszek a Kinizsi Százasra? c. bejegyzésemhez érkezett kommentben a következő (két) kérdés:

"Szia! Első Kinizsim lesz, gondolom belátod, hogy minden részlet érdekel. Két kérdésem van: milyen gyümölcsöt viszel? Mi a legjobb, ami könnyen ehető, leve is van, cukra is van, nem csinál savat? Te mit hozol? A másik kérdés: én is úgy látom, hogy két liter folyadéknál értelmetlen többet vinni a súly miatt, de elég ez? Végig - éjszaka is - tudok folyadékhoz jutni? Köszönöm, ha válaszolsz!"

Gyümölcsből banánt, almát és aszalt gyümölcsöt tervezek venni, esetleg még olajos magvakat (a boltokban előre csomagoltan kapható ún. "diákcsemegét", mely általában pörkölt földimogyorót, kesudiót, mandulát, törökmogyorót, mazsolát, aszalt szilvát és aszalt sárgabarackot tartalmaz). Ez utóbbiakban sok ásványi anyag, pl. magnézium van, ami jól jöhet a túrán.

Folyadékból elég egyéni, hogy mennyit érdemes magunknál tartani, és erősen függ az időjárástól is. Úgy gondolom, érdemes inkább kicsit többet vinni, mert kellemetlen ugyan, ha feleslegesen cipeli az ember, de talán még kellemetlenebb, ha elfogy a folyadékkészletünk és szomjazni kényszerülünk. De a 1,5 - 2 liter bőven elegendő lehet, tekintve hogy több helyen is lehet pótolni, vásárolni. Éjszaka pedig Koldusszálláson lehet teát inni, ez az ellátás része a Kinizsi Százason. Végszükség esetén a túratársaktól is lehet kérni, elég sokan vannak a túrán, és akadhat a közeledben olyan, aki feleslegesen sok italt cipel és / vagy örömmel ad.

Ami még fontos: úgy tartják, hogy már azelőtt kell enni pár falatot, mint hogy éhes lennél, és az ivással sem jó megvárni az erős szomjúságérzetet, inkább már korábban kortyolgass.

Kapcsolódó bejegyzés:
Vízvételi lehetőségek a Kinizsi Százas útvonalán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése