2014. május 6., kedd

Milyen bakancsot vegyek?

A La Sportiva bakancsom már régóta elég szakadozott, és a Garmontom is kezdi megadni magát (a Sárga 70 előtt vettem észre, hogy alakul egy hosszú repedés-szakadás az egyik oldalán, de ez nem is csoda: volt, hogy 200 kilométert sétáltam benne egyszerre, és az ápolására sem figyeltem eléggé). A Lacoste Detroit cipőm, amiben néhány túrán is gyalogoltam, szintén az enyészeté lesz lassan. Így hamarosan eljön egy új lábbeli vásárlásának ideje, vagy legalábbis valamit ki kellene találnom. Nézzük a lehetőségeket.

Az első és egyben legmenőbb, legköltséghatékonyabb és legdiogenészibb ötletem az, hogy áttérek a mezítláb való túrázásra, de azt hiszem, ez azért túlzás lenne, reflexológia és sejtmembránok ide vagy oda.

Nem ennyire menő, de azért még mindig elég költséghatékony és diogenészi megoldást jelentene, ha egyszerűen csak egy ducktape-et vagy valami erős ragasztószalagot vennék, és azzal foltoznám meg, erősíteném össze a bakancsomat. Esetleg varrnék is rajta, úgyis Suszter az egyik becenevem.

Ha mégis új bakancsot vásárolnék, akkor is elég sok megoldás közül választhatok: a legolcsóbb a Decathlonban megvenni a Quechua Forclaz modellek egyikét, állítólag elég strapabíróak (Lestat is ilyenben nyomja a cseh és szlovák 100-as túrákat), ha pedig mégis minőségi gond lenne vele, akkor szinte szó nélkül cserélik a Decathlonban, így az ember tulajdonképpen 15-20 ezer forintért egy kényelmes és szinte elnyűhetetlen, és (az esetleges cserékkel) lényegében örökéletű lábbelihez jut.

Drágább megoldás (legalább 50-60 ezer Ft), ha egy igazi legendát választanék, mondjuk egy Hanwag bakancsot, ami szintén évekig vagy akár évtizedekig kitart, és újra is talpaltatható.

Hasonló árról indulnak a kézzel készült szlovák túrabakancsok, például a Makara különböző modelljei, melyek Poprád mellett készülnek. Szintén tartósak, és újratalpaltathatóak.

Nemrég hallottam, hogy Magyarországon is készülnek minőségi, kézzel varrt és tetszetős túrabakancsok, méghozzá közel Budapesthez, Nagymaroson, a Mauna cipészműhelyben (a képen az egyik csúcsmodell, egy Mauna Kilimanjaro bakancs látható).

Elgondolkodtam azon is, hogy egy utcán is divatos bakancsot, mondjuk egy Timberlandet vagy Helly Hansent választok, de attól tartok, ezek kicsit olyanok, mint a hobbiterepjárók, azaz elsősorban városi használatra készültek, nem pedig igazi terepre, hóba-sárba, rögös ösvényekre.

Kapcsolódó bejegyzések:
A következő bakancsom: Quechua Forclaz 700
Trekking'n'style rovat: Moncler bakancs
Trekking'n'style rovat: jön a beszélő bakancs?
Trekking'n'style rovat: hírességek Timberland bakancsai mesélnek
Trekking'n'style rovat: kézzel készült struccbőr túrabakancs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése