2014. április 29., kedd

Mitől felülreprezentáltak a programozók a Kinizsi Százason?

Úgy vettem észre, hogy a programozók, informatikusok a Kinizsi Százason és a túrázás világában mintha felülreprezentáltak lennének. Két eset lehetséges: vagy csak úgy tűnik, hogy többen vannak a valós társadalmi arányuknál, vagy pedig tényleg nagyobb tömegben járnak közülük túrázni (bár hozzáteszem, én magam csak "hobbiprogramozó" vagyok, általában egyszerű szkripteket írok, mint például a Turistajelzés memory, a Kinizsi Százas útvonal kvíz vagy a K100 időterv kalkulátor. Kamaszkoromban autodidakta módon ismerkedtem meg a programok írásával a grafikus kalkulátoromon, később aztán pár évig tanultam is ezt magasabb szinten, de végül a felsőbb matematika, vagy inkább a lustaságom vagy az erős humán oldalam gátat vetett annak, hogy ezen a területen teljesedjek ki).

Amennyiben az első eset lenne igaz, vagyis csak számomra tűnik úgy, hogy több a programozó és informatikus a Kinizsi Százason valamint a komoly teljesítménytúrákon, akkor az amiatt lehet, hogy pszichológiai okokból velük találtam meg jobban a közös nevezőt, témát, összhangot, de ennek némileg ellentmond, hogy elég ritkán (gyakorlatilag alig) merülnek fel közöttünk informatikai kérdések (bár ez a terület a szakmai témákon túl is nyújt egyfajta olyan kreativitást, konstruktív szemléletet, ami talán könnyebben egy hullámhosszra hozhat anélkül is, hogy konkrétan a programozásról beszélnénk).

Ha viszont valóban többen járják a természetet és keresik a Kinizsi Százashoz hasonló extrém kihívásokat a programozók közül, akkor annak is lehet valamilyen megfejtése. Kicsit hazabeszélve úgy vélem, hogy a programozás a reál, "nem művészi" területek közül az egyik legkreatívabb, legnagyobb csodákra képes foglalkozás, ahol az ember szinte a semmiből, vagy legalábbis nagyon elemi darabokból építhet fel világokat. Olyan, mint valami szellemi, matematikai-logikai legózás. És ezekben a nagyon kreatív, elmélyült, azonban a hétköznapokban fizikailag a monitorhoz, szellemileg pedig elvont, absztrakt problémákhoz kötött emberekben magasabb lehet az igény arra, hogy a szabadidejükben jobban kiszabaduljon a testük-szellemük, mintegy kitörjenek a kódok mátrixából, az irodából és az urbánus környezetből, és a természetben frissüljenek fel, ott érjenek el valamilyen komoly célt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése