2012. október 10., szerda

Első találkozásom a Kinizsi Százassal

A napokban újra elgondolkodtam azon, hogyan is találkoztam először a Kinizsi Százassal. Nem az első K100 teljesítésemre gondolok (mely 2007-ben volt), hanem arra, hogy mikor hallottam először a túra nevét, hírét.

Bár édesapámmal sokat kirándultunk (szinte heti rendszerességgel) és néhány rövidebb teljesítménytúrán is voltunk gyermek- és kamaszkoromban, úgy emlékszem, vele sosem került szóba a Kinizsi Százas. Viszont amikor a '90-es évek közepén voltunk egy Gerecse 50 résztávon (tán a 20 kilométeresen), ott mintha  hallottam volna néhány komolyabb túrázót beszélgetni a Kinizsi Százasról, de ez elég halvány és bizonytalan emlék.

Öcsémmel volt egy cimboránk is akkoriban, K. Gábor, aki sokat túrázott. Ő a Gerecsében is a hosszabb, 50 kilométeres távot teljesítette, és a Kinizsi Százas teljesítői lista alapján 1997-ben a Kinizsi Százast is sikeresen legyalogolta. Kicsit furcsa srác volt, mindig álmos volt (szinte alvajáróként emlékszem rá, öcsémmel viccelődtünk is rajta, mert mindig félig lehunyt szemmel, álmos ábrázattal járt-kelt) mert a tanulás mellett sok diákmunkát vállalt, a hétvégéket pedig túrázással töltötte. Ha jól tudom, később fizikus lett, és a paksi atomerőműben is dolgozott. Volt egy Casio Pro Trek túra órája, amin a kirándulások szintrajzát nézte, melyet légnyomás alapján, a számlap egy apró területén, néhány pixelen mutatott a szerkezet. Akkor kezdhettem érdeklődni a túra órák iránt.

Egy másik találkozásom is ekkoriban volt a Kinizsi Százassal. Egy sráccal, a későbbi pasaréti lelkésszel egy református nyári táborban voltunk valahol a Balaton-felvidéken. Ő addig kétszer (és egyszer még pár évvel később, 2000-ben is) teljesítette a K100-at, tőle is hallottam pár szót a túráról.

Tehát valahogy így találkoztam először a Kinizsi Százas kifejezéssel és a túra hírével. Aztán hosszú, csaknem egy évtizedes szünet után, a 2006-os első Balaton-átúszásomat (és a horvátországi 5 km-es tengeri úszásomat, a Porecki Delfint) követően, további kihívásokat, életre szóló élményeket keresve jutott eszembe ismét a túra, és 2007-től minden évben elindulok rajta.

Kapcsolódó bejegyzések:
Éjfél Kapitány és a Kinizsi Százas
Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)
I love K100
A Kinizsi Százas és a personal branding

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése