2014. február 26., szerda

Szeretnék indulni a Kinizsi Százason, mit tanácsolsz?

Közeledik (Suvlaj szavaival) "a teljesítménytúrázás ünnepnapja", így a Facebookon és a Kinizsi Százas topikban is többször felmerült mostanában a bejegyzés címében szereplő kérdés. A K100 blog gazdájaként pedig megpróbálok rá választ adni.

Elsősorban a Forester által is említett módszert, a könyörtelen előrehaladás technikáját ajánlom. Ezt következetesen alkalmazva biztosan a célba érsz. Persze azért nem árt némi szellemi és fizikai felkészülés sem, mielőtt a Kinizsi Százason élesben próbálkoznál a könyörtelen előrehaladás technikájával.

(Illetve még pár szóban az előkészületekről: fontos beszerezned egy orvosi igazolást is, hiszen anélkül nem indulhatsz a K100-on, valamint idén várhatóan létszámkorlátozás is lesz a túrán, ezzel kapcsolatban érdemes követned a kinizsi.org információit.)

Nézzük először a fizikai felkészülést. Ha még nem gyalogoltál 30-40 km-nél többet egyhuzamban, akkor mindenképpen javaslom, hogy a Kinizsi Százas előtt, pár hetes szünetekkel próbálj ki egy 50 km körüli és egy 70-80 km körüli túrát. Így kiderülhet, hogy milyen problémák, könnyebben vagy nehezebben leküzdhető kellemetlenségek, gyenge pontok jönnek elő a távolság növekedésével (például vízhólyagok, térdfájás, stb.), mi az, amire figyelned kell. Tehát ezek a túrák kettős funkcióval bírnak: egyrészt segítenek a kellő tapasztalatok megszerzésében, másrészt hatékony pszichés és fizikai edzést jelentenek a nagy kihívásra, a Kinizsi Százasra.

És hogy mely túrákat ajánlom a felkészüléshez? Például a K100 előtt bő egy hónappal a Gerecse 50-et, mely részben a Kinizsi Százas útvonalán zajlik, és állítólag éppen azért született, hogy segítse az edzést a Kinizsi Százasra. A Gerecse 50 után valamennyire elképzelheted, hogy milyen lehet még egyszer annyit gyalogolni, a táv második felén már éjszakába nyúlóan, ill. egy teljes éjszakán át. Javaslom még a Sárga 70-et is, de a TTT honlapján kedvedre válogathatsz a túrák között. Kicsit hazabeszélve saját túrámat, az Iszkiri 100-at és annak résztávjait is ajánlom figyelmedbe, ráadásul ott nappal bejárható a Kinizsi Százas éjszakai és kora reggeli szakasza Koldusszállás és Tata között, így a helyismeret megszerzésében is sokat segít.

Ami a szellemi felkészülést illeti, elsősorban az Index fórum Kinizsi Százas topikjának böngészését és a Nagy Kinizsi Százas táblázatot ajánlom, ahol a korábbi évek túráinak adatai és beszámolói is elolvashatóak. Ja igen, és még a K100 tizenhárom pontját, ebben is hasznos tanácsok vannak.

Ne feledd, a legfontosabb, hogy mindenképp végig akarj menni a távon. A "lehet hogy nem sikerül" ne legyen opció. Ha a feladás gondolata kerülget, próbálj tovább menni és átlendülni a holtponton. Ha pedig mégis feladnád, vigasztaljon az, hogy legalább tettél valamit a túra hírnevéért.

Kapcsolódó bejegyzések:
I love K100
Kinizsi Százas - a motiváció
Bátorító idézetek a Kinizsi Százashoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése