2014. február 25., kedd

Érdekességek az Iszkiri emblémáról

http://turazokni.hu/iszkiri/
Az Iszkiri túrának már a neve sem hétköznapi, hiszen amellett, hogy jelentéssel bír és jól cseng, szóösszevonásként utal a túra eredetére is, az Iszinik 100 és a Kinizsi Százas túrákra.

Úgy gondoltam, hogy jó, ha a túrához egy logó, embléma is kapcsolódik, valamint a túra nevének leírását, pontosabban tipográfiáját sem szerettem volna teljesen a véletlenre bízni, ezért egy saját "betűtípust" is kidolgoztam hozzá (vagy legalábbis az Iszkiri szó leírásához szükséges öt különböző karaktert).

Az egyszerű, de teljesen egyedi és könnyen azonosítható logó a túra két jellegzetes (és szinte legtávolabbi) pontját, a Zuppa-tetőt és a tatai várat szimbolizálja. Nem volt szándékos vagy tudatos, de jól kifejezi a természet szépségeinek és az épített környezetnek az összhangját, kettősségét is, de akár spirituálisan is értelmezhető, utal a keresztény hitre (kereszt) és a világi hatalomra (vár), vagy általánosabban: a lélek és a test harmóniájára (mely nélkül el sem képzelhető egy hosszútávú túra teljesítése).

A betűtípusnál szintén az egyediségre és az egyszerűségre törekedtem. Az inverz részek kiemelik, elkülönítik az "ISZ" és a "KI" szótagot, ezzel is utalva a szóösszevonás eredetére. Inspirálóan hathattak rám a Pesti Est, a Cartoon Network vagy a Napapijri outdoor divatmárka hasonlóan inverz karakterei.

Ami a felirat összhatását illeti, az "I" betűk határozott ritmikája, a "K" és "R" vizuális rokonsága, az "S" és "Z" tükrös szimmetriája adja az ISZKIRI felirat esztétikumát, sportos eleganciáját.

Persze tudom, egy "termék" (jelen esetben egy teljesítménytúra) minőségét ill. a róla alkotott képet nem elsősorban a logó és a tipográfia határozza meg, ez csak egy sokadlagos dolog, de azért remélem, hogy ez is hozzáad valamit az Iszkiri egyediségéhez, imázsához, és bízom benne, hogy a túra hangulata, színvonala is megfelel majd a márkajegyek által sugallt kvalitásnak.

Kapcsolódó bejegyzések:
A Kinizsi Százas és a personal branding
A Kinizsi Százas jelvény heraldikája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése