2015. július 14., kedd

A Kinizsi Százas blog 900. bejegyzése

Ez itt, kedves olvasó, a Kinizsi Százas blog 900. bejegyzése. Azt hiszem, kevés nem hivatalos, (egy)személyes webnapló jut el eddig, így jó érzés, hogy a blogom ilyen különleges. Túrablog kategóriában pedig talán egészen egyedülálló.

Ezen kilencszáz bejegyzésben sok mindenről szó esett, a szexuálkreativitástól a Rubik-kockáig vagy a kendamáig, de azért voltak a túrázáshoz szorosabban kapcsolódó posztok is: túrabeszámolók, interjúk, viccesnek szánt dolgok, filozofálgatások, márkatörténeti kitekintések, túra-matematikai kísérletek és gondolatok, a mezítlábas kirándulásról nem is beszélve.

Ahhoz, hogy tudatunk átfogja, mennyi is 900 bejegyzés, két dolgot kell tisztázni: egyrészt, hogy mennyi 900, másrészt hogy mi az hogy bejegyzés.

Nos, a 900 sok. Harmincnak a négyzete. 900 éve alapította Szent Bernát a ciszterci rendházat, és szintén 900 éve történt, hogy a Könyves Kálmán megvakította Álmos herceget és annak Béla nevű fiát. Ez pedig nem tegnap volt. Vagy például a Burj Kalifa, a jelenleg legmagasabb felhőkarcoló nincs is egészen 900 méter magas, mindössze 828 méteres. Szóval a 900 tényleg sok.

És hogy mi az a bejegyzés? Egy Rizsavi Tamással (aki egyébként a kollégám) készült interjúban olvastam egy idézetet: "Az exponálás egy pillanatot búcsúztat: a jelenből a gombnyomás pillanatában múlt lesz."  Valami ilyesmi egy blogposzt is, amit az ember megfogalmaz, megír a jelenben, és utána egyrészt múlttá válik, közmondásosan megmaradó írássá, másrészt önálló életre kel, sok ismerőshöz és ismeretlenhez eljut, térben és időben kiszámíthatatlanul. Vagy úgy is nézhetjük, hogy egy-egy bejegyzés a blog csónakjának egy-egy evezőcsapása, melyek irányítják, terelgetik, hajtják a webnaplót, hol egy kicsit erre, hol egy kicsit arra, kitéve a sors és a valóság sodrásának, de alapvetően előre.

1 megjegyzés:

  1. És 1975-ben volt Szolnok 900 éves település. Mert egy blogba sok minden belefér! Csak így tovább Sanyi!

    Üdv.: g.

    VálaszTörlés