2014. január 27., hétfő

Az Iszkiri 25 bejárása

Vasárnap reggel úgy döntöttem, hogy bejárom a márciusban megrendezésre kerülő túrám, az Iszkiri vértesi, 23 kilométeres szakaszát. Egyrészt hogy sétáljak egy jót, másrészt azért, hogy az útvonal bejárása segítsen majd az itiner megírásában (mert bár az Iszkiri nem tartalmaz túl sok jelzésváltást, és készítettem egy aránylag informatív útvonalvázlatot és szintmetszetet is a túráról, azért egy rövid írásos itinerrel is el szeretném majd látni a résztvevőket).

Hogy ne egyedül menjek, a Facebookon kerestem túratársakat, és ketten (Péter és Tamás) jelentkeztek is. Tamás (aki a környéken rendszeresen szokott futni) a kutyáját, Gesztenyét is hozta, Péterről pedig kiderült, hogy a Szomor 56 túra rendezője, így rendezési kérdések is szóba kerültek a séta alatt. Mindketten hoztak GPS-t is, így a mért adatok segíthetnek majd a táv és a szintrajz pontosításában. A hivatalos túra előtt pedig a teljes táv végigjárását is tervezem, kíváncsiságból, illendőségből és magáért a túra teljesítéséért egyaránt.

A szárligeti vasútállomásról 10 órakor indultunk el, és kényelmes tempóban (Körtvélyespusztánál még egy geoládát is megkerestünk) fél háromra értünk vissza az állomásra. Az idő valamivel hűvösebb volt az elmúlt hetek tavaszias idejénél, és pár milliméteres, nem is folytonos hóréteg tette téliessé a tájat.

Konstatáltuk, hogy Szárligeten és Száron is elég sok kutya van (csaknem minden kertben volt egy vagy töb házőrző), akik bőszen ugatták az utcájukba tévedő ebtársukat, így aki esetleg kutyát szeretne majd hozni az Iszkirire, az erre készülön fel.

Utunk vége felé, a festői Mária-szakadéknál szóba került, hogy mennyire hasonlít (de persze kellőképp különbözik is) ez a rész az a szakasz a Gerecsében, ahol a Pusztatemplom (baji vadászház) után a sárga jelzés ereszkedik le Baj felé, a kálváriánál. Az Iszkiri 65 km-es és 100 km-es távjának teljesítői mindkettőt láthatják majd márciusban.

Tehát megvolt az Iszkiri első szakaszbejárása, köszönöm túratársaimnak a társaságukat, és bízom benne, hogy alig két hónap múlva sokaknak nyújtanak majd szép élményeket az Iszkiri távjai (még ha a hosszabb távok leküzdése nem is lesz egyszerű feladat).

2 megjegyzés:

  1. Szia, tudom, nem teljesen ide vág, de hogy készült a szintmetszet, amit fent linkeltél? Biztos valami tool, csak mi az? (Ugye nem paint? ;) ) Kösz.

    VálaszTörlés
  2. Pedig sajnos paint :))
    (Az Iszinik 100 és a Kinizsi Százas szintmetszetét használtam fel, illetve a vértesi bejárás szintrajzát, de aztán a jó öreg painttel alakítgattam és dolgoztam össze. De örülök ha toollal generáltnak tűnik :)

    VálaszTörlés