2014. január 2., csütörtök

Túrázó leg leg leg

Összegyűjtöttem néhány leget, azaz kiemelkedő, különleges teljesítményt és érdekességet a természetjárás világából, és azokat a - többségükben - túrázókat, akik ezeket az eredményeket elérték, ill. személyiségükkel hozzáadtak valamit ehhez az univerzumhoz. Szerencsés vagyok, hogy csaknem valamennyiüket személyesen is megismerhettem az elmúlt 1-2 évben, sőt többségüket túratársaimnak is tudhattam (a lista persze egyáltalán nem teljes, több nagyszerű túrázó kimaradt belőle).

A legelismerésreméltóbb (ha lehet egyáltalán sorrendiséget felállítani) Jeremcsuk István teljesítménye, aki 2013-ban vakon teljesítette a Kinizsi Százast, és még nehezebb túrákat is, mint például a Rockenbauer 130-at.

Ugyancsak már-már hihetetlen eredmény, hogy Rudolf István 2013 júliusában valamivel több mint két és fél hét alatt gyalogosan megtette a Szlovákia legkeletibb és Csehország legnyugatibb pontja közötti ezer mérföldet, naponta átlagosan több mint 90 kilométert haladva, ezzel egy rendezvényen (Craft 1000 Miles) akkora távolságot megtéve, amennyit legtöbbünk egy év (vagy akár évek) alatt sem.

Márton Dániel szintén kiemelkedő túrázó, aki számtalan nehéz teljesítménytúrán legelsőként (de mindenképp az elsők között) ért célba, és teljesítette az egyik legkomolyabb hazai kihívást, a Kört is.

Hevér Gábor hosszú évek kitartásával érte el, hogy az összesen legtöbbet gyalogló túrázó lett, aki több mint 60.000 kilométert, azaz hatszáz Kinizsi Százasnyi távolságot tett már meg teljesítménytúrákon. Ez másfélszer érné körbe a Földet az Egyenlítőnél.

Győri Jenő a legtöbb Kinizsi Százast (31-et) teljesítők egyike, és az eddig megrendezett összes Kinizsi Százason (33) ott volt, az első 27-et zsinórban teljesítve.

A Kinizsi Százasnál maradva, Forester a K100 egyik legismertebb és "legnyakkendősebb" alakja, aki 2013-ban még egy kvízzel is kedveskedett a túratársainak.

Kakukktojás következik, hiszen nem túrázó, de sokan őt hiányolnák legjobban a Kinizsi Százasról. Nos, ő nem más, mint Hotdogmen, a hot dogos ember.

A Kinizsi Százassal kapcsolatos legmotiválóbb gondolatot Éjfél Kapitánynak köszönhetjük: "A Kinizsi Százas az akaraterő kihívása, komolyabb mint bármi, amiben valaha is részem volt. 100 kilométert legyalogolni nem kell speckó felszerelés, nem kell extra genetika, nem kell sokéves élsportolói rutin. Átlagos testalkattal, átlagos felkészüléssel is meg lehet csinálni, de csakis átlagon felüli akaraterővel."

A legjobb pontőrök egyike (az Iszinik 100-on a legendás Szántói-nyergi pont gazdája), legtöbbszörös CsPI teljesítő, komoly sportolói múlttal rendelkező rutinos túrázó Sistergő, akinek a gondolatai, meglátásai, praktikus tanácsai szintén nagyon motiválóak és hasznosak.

Aki az Iszinik 100-ért a legtöbbet tette: Asciimo. Egyúttal ő az egyik leginnovatívabb túrarendező, egyrészt a QR kódok bevezetésével, másrészt pedig az Iszinik 100 az első túra, ahol a Hotdogmen-féle amerikai hot dog az ellátás része.

Akinek pedig személyesen a legtöbbet köszönhetek: Suvlaj. Csapatunk nélkül (melynek még Vali és Zoli is tagja volt) nem sikerült volna teljesítenem a 2012-ben a Mátra 115-öt és a Rockenbauer 130-at, több különleges teljesítménytúrát is a figyelmembe ajánlott, és a Kinizsi Duplán is az ő tanácsai segítettek át egy holtponton.

Kapcsolódó bejegyzések:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
Best of 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése