2013. december 29., vasárnap

A Kinizsi Százas jelvények és a 80-20 szabály

Létezik egy bizonyos 80-20 szabály, vagy más néven Pareto-elv (lásd Wikipédia), mely szerint például a javak 80%-át a társadalom 20%-a birtokolja, míg a népesség kevésbé szerencsés 80%-a osztozik a maradék 20%-on.

Ez az elv azonban az élet számos területére érvényes, pl. egy okostelefon funkcióinak, alkalmazásainak 20%-át használjuk a mobilozással töltött idő 80%-ában; az írók legsikeresebb 20%-a jegyzi az eladott könyvek 80%-át; a városok közül a legveszélyesebb 20%-ban követik el a rablások 80%-át (ezekre az adatokra persze senki ne vegyen mérget, én találtam ki a példákat, de a valós arányok hasonlóak lehetnek - vagy nem).

Kíváncsi voltam, hogy a Pareto-elv érvényes-e a Kinizsi Százasra a jelvények eloszlása szempontjából, azaz elképzelhető-e, hogy a Kinizsi Százas jelvények 80%-a a teljesítők 20%-ánál van?

Oszkár táblázatából látható ill. kikalkulálható, hogy eddig 8568 fő teljesítette a Kinizsi Százast, akik összesen 20240-szer járták végig szintidőn belül a távot, azaz ennyi jelvényt kaptak. Érdekes, hogy a 3-szoros teljesítők már egy 22%-os "elitbe" tartoznak, azaz csak a teljesítők körülbelül ötöde mondhatja el magáról, hogy neki legalább három Kinizsi Százas jelvénye van. Ennél az 1888 fős csoportnál, akik legalább három teljesítéssel bírnak, összesen 10182 jelvény van, míg az egyszeres és kétszeres teljesítők 6680 fős táboránál valamivel kevesebb, 10052 darab.

Tehát a Kinizsi Százas jelvények eloszlása lényegesen "igazságosabb" a Pareto-elv által diktáltnál, hiszen a teljesítők "felső ötöde" a javak, azaz jelvények nem 80, hanem csupán 50,3%-ával rendelkezik.

Kapcsolódó bejegyzések:
Egyre szűkebb elit
A Kinizsi Százas és a számok (és a pasaréti lelkész)
A Kinizsi Százas jelvény heraldikája
Interjú Oszkárral

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése