2012. január 7., szombat

Egy napi járóföld

A Kinizsi Százas teljesítménytúrán egy nap alatt, 24 órán belül kell legyalogolni 100 kilométert. Ennek kapcsán gondolkodtam el egy régi, népmesékben is gyakran előforduló mértékegységen, az egy napi járóföldön.

Mennyi lehetett ez pontosan? Száz kilométer biztosan nem, mert ugyan egy huszadik, huszonegyedik századi gyakorlott túrázó, aránylag kevés csomaggal, kitaposott, jelzett úton, kényelmes lábbelit viselve, modern világítóeszköz birtokában már képes e táv megtételére egy nap alatt, de rögtön másnap kevesen tudnának újra útra kelni és ezt megismételni, a további - harmadik, negyedik, stb. - napokról pedig már nem is beszélve. Ahhoz hogy az egy napi járóföld használható mértékegység legyen, minden bizonnyal a pihenési és alvásidő is bele volt számolva. Úgy olvastam, hogy - terepviszonyoktól függően - ez a távolság inkább valahol 20 és 50 kilométer között lehetett.

Akit érdekel az egy napi járóföld irodalmi vonatkozása is, annak ajánlom Lev Tolsztoj Mennyi föld kell az embernek? c. izgalmas és katartikus elbeszélését.

Kapcsolódó bejegyzések:
Mennyi 100 kilométer, és mennyi 2775 méter?
Egy tárgy, ami eddig minden Kinizsi Százasra elkísért

1 megjegyzés:

  1. A néprajzi lexikon hajcsár szócikke is elgondolkodtató. A teheneket-lovakat lóháton kísérte a csikós vagy a gulyás, de a juhokat gyalog a juhász. Eszerint egy napi járóföld 25-30 km.

    VálaszTörlés