2012. november 18., vasárnap

Tanács túrázáshoz: hogyan használjuk a (fej)lámpát ködben?

Amíg az Iszinik 100-ról való részletes beszámolóm megszületik (frissítés: időközben elkészült), megosztok az olvasókkal egy olyan tudást, amit e túra alkalmával szereztem.

Lehet, hogy többeknek ez alapvető, ismert dolog lesz, és úgy járok ezzel a bejegyzéssel, mint Pippa Middleton a partiszervező könyvével, melyben - állítólag - olyan hasznos tanácsok, csalafinta tipp-bonbonok olvashatóak, mint például "szilveszterkor koccintsunk valami buborékos itallal", vagy "Valentin-napra jó ötlet egy szál vörös rózsa", szóval csak a kevésbé felkészült, erősen hiányos adatbázissal érkező földönkívülieknek szolgálnak újdonsággal (ők viszont tényleg haszonnal és nagy csodálkozások közepette forgathatják Pippa kötetét).

No de hátha vannak, akik hozzám hasonlóan nem tudták, hogyan kell használni a fejlámpát, zseblámpát ködben. A lényeg röviden: alkalmazzuk a ködlámpa elvet. Megfigyelhető, hogy az autók ködfényszórója alul, az úttesthez közel helyezkedik el, így ugyanis a "köd alá" világít, mivel a ködfelhő a talajhoz közelebb kevésbé sűrű. Így ha a fejünkön van a lámpa, akkor szinte alig látunk valamit az apró vízcseppekről visszatükröződő fény miatt. Viszont ha a kezünkben tartjuk a fényforrást, minél lejjebb, akkor kitűnően előre láthatunk néhány méterre, ami bőven elég ahhoz, hogy biztonságosan lépkedhessünk. Persze a környezet, növényzet függvényében nem árt adott időközönként feljebb emelni a fénycsóvát, hogy az esetleg fejmagasságban lévő ágak ne okozzanak kellemetlen meglepetést, s ilyenkor a turistajelzések is jól kivehetőek, megfigyelhetőek.

Kapcsolódó bejegyzések:
Fejlámpa - egy fontos felszerelés a Kinizsi Százasra
Fejlámpa házilag
Az én Petzl Tikka 2 fejlámpám

2 megjegyzés:

  1. Úgy látszik, jelen esetben akkor én is a hiányos adatbázissal rendelkező földönkívüliek csoportját erősítem, mert ezt a lámpás dolgot nem tudtam.
    Néhány hete a Piros50-en szembesültem vele, hogy ködben, ha a fejemen van a lámpa, bizony már a lábamat sem látom, de nem jutott eszembe a kezembe fogni. Köszi az infót, legközelebb kipróbálom így. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Akkor nem volt felesleges megírnom ezt a bejegyzést, örülök hogy tudtam segíteni :) Ez amolyan "Kolombusz tojása" dolog, teljesen egyszerű, mégsem feltételül jut az ember eszébe magától, hacsak nem konyít a meteorológiához, vagy fedezi fel véletlenül tapasztalati úton.

    VálaszTörlés