2013. május 30., csütörtök

2013. május 27., hétfő

A Kinizsi Százas túrabeszámoló generátorral készített rövid beszámolóm

Addig is, amíg megszületik a részletes túrabeszámolóm az idei Kinizsi Százasról, készítettem egyet a K100 túrabeszámoló generátorommal, íme:

"Hétvégén voltam a Kinizsi Százas túrán, mely hazánk első és egyben egyik legismertebb teljesítménytúrája. Békásmegyerről kellett elsétálni Tatáig, a Pilisen és a Gerecsén át. Ez volt a hetedik K100, amin részt vettem. A túrát szerencsére sikeresen teljesítettem, 23 óra 5 perc alatt. Eddig egyébként egyszer sem adtam fel a K100-at. A 100 kilométeres túrán több túratársammal együtt indultam. Elég sokat csevegtünk, majdnem végigbeszélgettük az utat. Nem kocogtam, végig a saját tempómban gyalogoltam. Egyszer sem estem el szerencsére. Nem hallgattam zenét, csak a madarak csiripelését. Fényképeket nem készítettem. Nem tévedtem el egyszer sem. Találkoztam Foresterrel, beszélgettünk is. Nagyon jólesett az út közben vásárolt hot dog*. Az idő amúgy felhős volt. Szerencsére nem volt bennem kullancs. Az erdőben nem találkoztam állatokkal. Egyébként túrabakancs volt rajtam, szerintem ez a legkényelmesebb viselet egy ilyen hosszútávú túrán. Zoknit nem kellett cserélnem. Így szerencsére nem lett vízhólyagom. Nehéz túra volt, de vasárnap délutánra már nem fájt a lábam."

*A hot dogot valójában nem vásároltam, hanem kaptam; Hotdogmen vendége voltam, amit ezúton is köszönök.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas túrabeszámoló generátor
Túrabeszámoló a 2012-es Kinizsi Százasról

Kinizsi Százas itiner 2013: címlapon a rajzom

Idén ismét én tervezhettem a Kinizsi Százas túrafüzet borítóját. A tavalyi borító minimalizmusa és "pixelessége" nem aratott osztatlan sikert (legalábbis kaptam néhány bírálatot), így igyekeztem még több munkát, ötletet fektetni az idei tervbe, és jobban kidolgozni a részleteket. Érdekesség, hogy a rajzon "elrejtettem" a K100 szintmetszetét és útvonalának rajzolatát is.

S bár tudom, a túrafüzetet (melynek belső lapjain is található néhány illusztrációm) akkor is megőriznék a legtöbben, ha bármilyen más grafika vagy fotó lenne rajta, de jó érzés a tudat, hogy ezzel hozzájárulhattam a Kinizsi Százashoz, s hogy ezáltal több mint ezer ember őrizgeti a rajzomat.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas itiner 2012: címlapon a rajzom
Kinizsi Százas szintmetszet Lego kockákból
Kinizsi Százas jelvény Lego kockákból
I love K100

2013. május 26., vasárnap

Hetedik Kinizsi Százasom

2013. május 25-26. - hetedik alkalommal is sikeresen teljesítettem a Kinizsi Százast. Ezúttal három túratársammal indultam egy csapatban, akik közül az egyikkel szinte a célig együtt gyalogoltunk (ő "elsőbálozóként" teljesítette a túrát). Út közben számos ismerőssel, cimborával, korábbi túratárssal találkoztam, beszélgettem.

A részletes beszámoló ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó bejegyzés:
Kinizsi Százas túrabeszámoló generátorral készített rövid beszámolóm

2013. május 23., csütörtök

Interjú Jeremcsuk Istvánnal, aki vakon indul a Kinizsi Százason

Interjút készítettem Jeremcsuk Istvánnal, a szombati Kinizsi Százas különleges indulójával, aki vakon próbálja meg legyalogolni a 100 kilométeres távot.

- Szia István! Mióta teljesítménytúrázol?

- A teljesítménytúrázást tavaly februárban kezdtem egy 34 kilométeres alföldi túrával. Baromi nehéz volt így elsőre, kicsit meg is voltam fázva, de leginkább az nehezítette a dolgot, hogy szinte végig bokáig/lábszárig érő hóban kellett haladni a kb mínusz 10-15 fok körüli hidegben. Persze az alap kondim már akkor is megvolt hozzá, mert elég sokat sportoltam már előtte is, de azért az izomláz természetesen nem maradhatott el. Sőt, miután leszálltam Pesten a vonatról, gyakorlatilag képtelen voltam járni, úgyhogy taxival kellett hazamennem.

- Űztél vagy űzöl más sportokat is a túrázáson kívül?

- Igen, jelenleg elsősorban hosszútávfutok, immár négy éve, de emellett az úszástól kezdve, a küzdősportokon és a lovagláson át a kimondottan látássérültek számára kifejlesztett csörgőlabdáig szinte mindenben kipróbáltam már magam, amit vakon lehet csinálni.

- Melyik volt eddig életed legnehezebb túrája?

- Azt hiszem a legnehezebb eddig egyértelműen a Mátrabérc volt, ezt még a Sárga 70 sem volt képes felülmúlni. A második helyen pedig nehézség szempontjából a Kitörés 60 szerepel.

- Hogy jött az ötlet, hogy megpróbáld a Kinizsi Százas teljesítését?

- Jó kérdés, igazából a száz kilométer volt a lényeg, mint alapvető célkitűzés, a Kinizsire pedig azért esett a választás, mert azt mondják, az az egyik legkönnyebben teljesíthető százas túra, szóval úgy gondoltam, az így elsőre jó is lesz nekem.

- Jól tudom, hogy te próbálod meg először nem látóként teljesíteni a Kinizsi Százast?

- Én is így tudom, és valószínűleg így is van, de azért nem merném megerősíteni.

- Mi az, amiben szerinted a túrázás többet vagy mást ad neked, mint egy látónak?

- Fogalmam sincs, mivel nem tudom, mit adna, vagy mennyiben adna mást, ha látnék. Azt tudom, hogy - akár csak a futás -, a túrázás is egy olyan plusz élményt ad, amit nem igazán tudok leírni, de az biztos, hogy mostmár aligha tudnék meglenni nélküle. Egyrészt a túrázás révén nagyon sok új embert van lehetőségem megismerni, másrészt újabb és újabb kihívásokat, célokat tűzhetek ki magam elé, és ez még a legdurvább mélypontjaimból is képes kirángatni. Emellett az sem utolsó szempont, hogy mióta túrázom (ill. időnként terepfutok), azóta a sima aszfaltfutásban is nagyon sokat gyorsultam, erősödtem. Ezt azért is tartom fontosnak, mert idén mindenképp szeretném lefutni életem első maratonját.

Köszönöm szépen Jeremcsuk Istvánnak az interjút, és sok sikert kívánok neki a Kinizsi Százas teljesítéséhez és a tervezett maratonhoz. Istvánt Asciimo és Kimmel Péter fogja kísérni a 100 kilométeres távon.

Frissítés: Istvánnak és csapatának sikerült a Kinizsi Százas teljesítése, gratulálok nekik!

2013. május 20., hétfő

Privát Gerecse 50 a Kinizsi Százas előtt

Könnyen lehet, hogy ez lesz blogom eddigi leghosszabb "túrabeszámolója" (még tán az Iszinik 100 vagy Csoportos Privát Iszinik beszámolónál is bővebb lesz), mert a szó szerint vett, turistaösvényeken megtett út mellett egyfajta "terápiás", belső utazásnak is bizonyult a privát Gerecse 50 fél napos gyaloglása és beszélgetése.

Egy jóbarátom, Attila cimborája, Viktor elhatározta, hogy egy héttel a Kinizsi Százas előtt bejárja a Gerecse 50-et, hogy ezzel készüljön a Kinizsi Százasra, illetve felmérje az erőnlétét és megtudja, érdemes-e neveznie a 100 kilométeres túrára. S mivel úgy esett, hogy a hivatalos Gerecse 50-en én sem tudtam ott lenni, és nekem sem volt ellenemre egy ilyen önszorgalomból tejesített edzőtúra, így együtt vágtunk neki szombat reggel a G50 bejárásának. Viktor korábban még nem gyalogolt ennyit egyszerre, így ezzel a túrával megdöntötte a személyes csúcsát. A Gerecse 50 legyaloglásával pedig könnyebben megérthető az a kihívás, amit a Kinizsi Százas jelent, hiszen már csak "be kell szorozni kettővel", elképzelve, hogy az ember újra elindul a távon, immár egy teljes éjszakát is átgyalogolva.

Ami a G50 teljesítménytúrát illeti, eddig mindössze egyszer, tavaly teljesítettem (egy 170 kilométeres túra-trió első állomásaként), idén pedig abban a különleges élményben volt részem, hogy bár nem indultam a túrán, épp a rajt pillanatában sétáltam arra. Olyasmi érzés volt, mintha pornófilmet néznék, vagy amikor a vonat ablakából kinézve meglátok egy villamost, melyen utazni szoktam: akár én is ott lehetnék, és jó is lenne ott lenni, de mégsem ott vagyok. Illetve ez esetben ott voltam, de csupán szemlélőként. A Gerecse 50 rajthelyétől eltávolodva akkor egy ismerős lány, Vali is rám köszönt, aki többek között a Rockenbauer 130-on volt az egyik túratársam. Csodálkozott, hogy nem indulok a G50-en, de mondtam neki, hogy most épp fontosabb dolgom van (az akkori párkapcsolatomat igyekeztem megmenteni - ennek még jelentősége lesz később).

Viktorral a Gerecse 50 rajthelyétől, a Jubileum parktól nem messze, egy benzinkút parkolójában találkoztunk. A hátizsákokról, túraruházatról megismertük egymást, majd (miután beszaladtam vásárolni még pár szelet csokit az útra) elindultunk kifelé a városból, a Gerecse 50 útvonalán.

János-forrásnál egy ellenőrzőpontba botlottunk, ott derült ki, hogy ma egy hivatalos teljesítménytúra is zajlik éppen a környéken, a XX. Gyalogos Országos Találkozó. Valahol itt kerültek először szóba a nőügyek. Általában kevesekkel beszélem meg az érzelmi életem, de tán pont azért, mert Viktor idegen volt, de mégis egy barát barátja és megbízhatónak tűnt, valahogy erre terelődött a szó.

Meséltem neki a legutóbbi csalódásomról, melyre akár kissé hímsoviniszta módon úgy is tekinthetnék vissza, hogy volt pár hónapig egy szenvedélyes, fiatal milfem, valójában azért zsákutca volt. Így a nő, ami miatt nem voltam az áprilisi Gerecse 50-en, ezen túra egyik témájává vált. Beszéltünk a párkeresés nehézségeiről, a női lélek megfejthetetlenségéről, a szinte máról holnapra véget érő kapcsolatokról. Kiderült, hogy ő is egy komoly csalódáson van túl, amihez képest én aránylag olcsón megúsztam, egy kis érzelmi sérüléssel, horzsolással. Említettem neki az "erdei lányt", akivel ismerkedni kezdtem, és aki most újra ad egy kis reménysugarat. Jó volt valakivel órákon át beszélgetni a szakítások fájdalmáról, a félresiklott kapcsolatokról, újrakezdésekről.

Később szóba került még a Gerecse 50 története, hogy hogyan kapcsolódik a Kinizsi Százashoz (nem csak útvonalával, hanem históriájával is), majd eldicsekedtem a lap.hu oldalammal, a tavalyi Kinizsi Százas itiner borítómmal, a szintidő-tervező alkalmazásommal, valamint a turistajelzéses memóriajátékommal is, az út közben látott számos zarándokútjelzés apropóján (Mária-út, Szent Jakab-út, Gyöngyök Útja).

A sárga jelzést elérve mondtam Viktornak, hogy ez innen egy jó darabon a Kinizsi Százas szakasza, melyen 90 kilométer táján, általában a hajnali vagy inkább kora reggeli órákban, zombi állapotban haladnak a Kinizsi Százas résztvevői.

A Baji vadászház melletti templomromnál újabb ellenőrzőpontot találtunk, ahol - bár mondtuk, hogy mi nem a teljesítménytúra résztvevői vagyunk - a barátságos, nyugdíjas pontőrök megkínáltak minket zsíros kenyérrel. Innen aztán a Gerecse 50 útvonalát tovább követve elhagytuk a Kinizsi Százassal összefonódott szakaszt, és Tardos felé vettük az irányt a piros jelzésen. A tardosi műúton az autós pihenőnél ettünk-ittunk.

Tardos után valahogy elnéztük az utat, és Pusztamarót helyett Bánya-hegy felé fordultunk, és már csak Bánya-hegyen, a kiégett fatörzsnél fogtam gyanút. Így aztán, hogy ne rövidítsük le túlságosan a túrát, visszamentünk a kék jelzésen, ezzel mintegy 2-3 plusz kilométert megtéve (később, a volt Kis-réti vadászháznál egy kis "kispistázással" korrigáltuk ezt a "nagypistázást", mert onnan 1-2 kilométert rövidítve a piros kereszt és a piros sáv jelzéseken mentünk a Turulig).

Így ismét a Kinizsi Százassal megegyező Gerecse 50 részen, a kék jelzésen folytattuk utunkat Pusztamarótig, csak most épp a K100 haladási irányához képest ellentétesen. Pusztamaróttól a piros sávot követve értünk Héregre, ahol megnéztem az erdészházat, és az erdészház előtti kút káváján készült a bejegyzést illusztráló fénykép.

Bányahegyre a zöld jelzésen kapaszkodtunk fel. Nem volt könnyű, de a Mátra 115-re való felkészülés óta megszerettem az ilyen nehéz emelkedőket, edzési, erősödési lehetőségként tekintek rá. El is gondolkodtunk, hogy vajon azok a speciális "hegymászó" autószörnyek fel tudnának-e itt menni.

Viktor valahol Bányahegy után kezdte fájlalni a talpát a lábujjainál, ahol érzése szerint vízhólyagjai alakultak ki. Kiderült, hogy ez a gyenge láncszem, ami miatt nem biztos, hogy megpróbálja egy hét múlva a Kinizsi Százast, de a Kinizsi 40-en valószínűleg elindul majd. S mint ahogy 30 kilométer táján jött elő alattomosan a vízhólyag, bizony lehet, hogy 60, 80 kilométernél is előjönne egy-egy váratlan fájdalom, nehézség. Így még csak az sem működik, hogy a Kinizsi Százast úgy kapjuk meg, hogy a Gerecse 50-et beszorozzuk kettővel, mert még egy "panaszmentes" G50 sem jelent garanciát a sikeres K100-ra.

Felidéztem Viktornak Sistergő motiváló szavait is a fájdalom és a nehézségek leküzdéséről, például hogy az ember kétszer annyit is kibír, mint gondolná, vagy hogy ameddig valaki ki tudja mondani, hogy "nem bírom", addig még bírja, s hogy mindig csak a következő lépésre kell gondolni. És hogy a sikeres Kinizsi Százas teljesítés titka (ez már nem Sistergőtől származik) a "könyörtelen előrehaladás technikája".

Bányahegytől aztán újra rákapcsolódott a Gerecse 50 útvonala a Kinizsi Százasra, de most már a K100-zal megegyező irányban haladtunk, egészen a volt kisréti vadászházig.

A Turulnál (ahová körülbelül 11 óra alatt értünk) vettünk Hotdogmen feleségénél egy-egy amerikai hot dogot. Eddig a Kinizsi Százason sajnos kihagytam Hotdogmen eledelét, de most nagyon jólesett a pirított hagymával, uborkával dúsított csemege. Miután ettünk, lesétáltunk a lépcsőn a városba. Viktor visszament a kocsijához, én pedig az állomás melletti gyorsétteremben - folytatva a kalóriapótlást - vettem két BigMac-et. Egy kis ráadásként pedig gyalog sétáltam fel a tizedik emeletre.

Kinizsi Százas kvíz oklevél

Ugyan Forester Kinizsi Százas kvízét nem nyertem meg, de a részvételemért kaptam egy ilyen szép oklevelet. A V_Gyuritól kapott CsPI emléklap után ez a második ilyen különleges, a Kinizsi Százashoz kötődő "relikviám". Köszönöm Foresternek az ötletes, elgondolkodtató feladványokat és ezt a kedves díjat.

Kapcsolódó bejegyzés:
Interjú Foresterrel, a Kinizsi Százas "inges-nyakkendős" teljesítőjével

2013. május 19., vasárnap

Hűvös, borús, szeles idő várható a Kinizsi Százason

Az [origo] egy hetes időjárás előrejelzése szerint a Kinizsi Százason idén nem lesz kánikula, de még túl sok napsütés sem. Mindez akár kellemes kirándulóidőt is jelenthet:

"A többször megnövekvő felhőzet mellett néhány órára a nap is kisüt. Csapadék nem valószínű. A nyugati szél helyenként megélénkül, az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 20-35 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 fok körül alakul."

2013. május 16., csütörtök

Kinizsi Százas szintmetszet Lego kockákból

A Kinizsi Százas teljesítménytúra szintrajza Lego építőkockákból, a Kinizsi.org-on szereplő szintmetszet alapján (a piros sávban a fehér kockák jelölnek minden tizedik kilométert, a kék "réteg" a 100 és 300 méter közötti tengerszint feletti magasságot jelöli, a sárga a 300-500 méteres intervallumot, a zöld pedig az 500 és 700 méter közötti magasságot; a képre kattintva nagyobb méretben is megtekinthető).

Az alkotás így készült.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas jelvény Lego kockákból
Lego Kinizsi Százas logó

2013. május 14., kedd

Interjú Joeyline-nal

 A Kinizsi Százas blog interjú-sorozatában már több sokszoros teljesítő megszólalt (például az inges-nyakkendős Forester, vagy Asciimo, az Iszinik 100 rendezője, valamint Oszkár, aki 10 sikeres Kinizsi Százas mellett a legtöbb feladott K100-zal rendelkezik). Ezúttal Joeyline válaszolt néhány kérdésemre:

- Szia Joeyline! Honnan ered a nickneved?

- Önmagában nem jelent semmit. Az eredete arra vezethető vissza, hogy bizonyos körökben Joe-nak vagy másutt Joey-nak (ejtsd: dzsó, dzsoi) szólítanak, de ezek az egyszerű nickek már a '90-es évek végén, 2000-es évek elején is gyakorlatilag minden internetes helyen foglaltak voltak már, ezért valamilyen kiegészítésére kényszerültem, ha ezt a karaktersort benne akartam tartani a választott nickemben. Amikor a későbbi első huzamosabb internetes közösségembe regisztráltam, akkor hirtelen a Joeyline jutott épp eszembe, melynek előzménye egy előző nyári balatoni munka volt, amelynek során egy német srác egyszer így szólított valamiért a kempingben.
Ezt követően a későbbi internetes helyeimen is megtartottam ezt a nicket, mert mivel nem jelent semmit, így gyakorlatilag mindig biztosított volt a nickütközés elkerülése. Ezen a néven regisztráltam később az Index Fórumokra is, és fórumoztam ott sok évig a Törzsasztal, majd az abból önállósult Természetjáró Klub topikjaiban, és ezen néven szerkesztek a magyar Wikipédián is, immár több mint 3 éve.

- Mikor hallottál először a Kinizsi Százasról?

- A Kinizsi Százasról 1994-ben hallottam először, ekkor került első alkalommal a kezembe egy éves országos teljesítménytúra-naptár, bár már 1993-ban is részt vettem 4 teljesítménytúrán. Indulni viszont csak 1996-ban indultam először a Százason.

- Mit jelent számodra a Kinizsi Százas?

- Ez az idők során némileg azért változott, de hogy jelenleg mit jelent? Mindenek előtt a magyarországi teljesítménytúrázás nagy hagyományait, azon belül a "A Túrát", amiből kár lenne kimaradni, jelent rengeteg élményt és sok ismeretséget is. A múlt héten a 20. évfordulóját éltem annak, hogy az első teljesítménytúrámon indultam, később aztán két, hosszú években mérhető időszakban is aktívan - szinte hétről hétre - részt vettem rajtuk, de jól példázza, hogy a Kinizsi Százasra a "passzív" években (amikor pl. a 2000-es évek elején csak 6-8 túrán vettem részt évente) is elmentem. A Kinizsi egy érzés, egy feeling, kinizsizni jó.
Jelenti azt a népünnepélyt, ahogy 1000 ember együtt jól érzi magát egy közös társas rendezvényen, jelenti egymás segítését a kritikus pillanatokban, ismeretségek-barátságok szövődését az éjszakában, és a célban azt a jóleső érzést, hogy ismét kiállta az ember a próbát, a "férfias sétát", hiszen a Kinizsi-teljesítés mással nemigen összehasonlítható.

 - Melyik volt életed legnehezebb vagy legemlékezetesebb túrája?

- Az utóbbira könnyű válaszolni, mivel az eléggé egyértelmű, hiszen egy életre szólóan emlékezetes élmény volt, de hogy ez megegyezik e az előbbivel is? Jobban belegondolva, lényegében igen, hiszen mégiscsak több mint 2500 km-t kellett megtennem az út során, meglehetősen változatos/változékony körülmények között, és így számos kritikus pont is volt útközben, amikkel meg kellett küzdenem. Nos, ez a 2004. február 29. és május 18. között zajlott "80 nap Magyarországon - Körbe a Kéken" elnevezésű országjáró vándortúrám/expedícióm volt, melynek során - rengeteg ember közös összefogásának köszönhetően - megadatott számomra, hogy én legyek az első, aki egyben teljesítette a Kék-Kör (Országos Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra) teljes útvonalát, egész pontosan 80 nap alatt. A Kinizsihez annyiban kapcsolódik a dolog, hogy azért kellett olyan korán (február végén, 30 centis hóban) indulnom - és az első két hétben így igen nehéz körülményeket kiállnom -, mert vissza akartam érni a Százas időpontjáig, amit pedig éppen abban az évben az úgymond szokásostól 1 héttel korábban rendeztek a pünkösd miatt. A 80 napnyi túra utáni 3 nap "pihenőt" követően jött az egyik legkönnyebb Kinizsi-teljesítésem.
Teljesítménytúrák közül a 2010-es Mátra 115-öt érzem talán a legnehezebbnek, amit végül sikerült szintidőn belül teljesítenem, de nagyon megküzdöttem érte.

- Kéktúrázol ill. kéktúráztál is (négyszer is teljesítve azt). Az Országos Kéktúra mit jelent számodra?

- Az előbb ugye már jelentősen érintettem ezt a témát is. Röviden azt mondhatnám, hogy ahogy kinizsizni, úgy kékezni is nagyon jó! Az országjáró túramozgalmak egy más aspektusa a természetjárásnak, mint a teljesítménytúrák, és jelenleg közelebb is állnak hozzám, teljesítménytúrákból jelenleg inaktív vagyok. A kéktúra és a többi túramozgalom sokkal inkább megmutatja hazánk természeti és épített értékeit, a 3. és a 4. OKT-teljesítésemkor általában kifejezetten rövid napi távokat tettünk meg társaimmal, és így lehetőségem volt még inkább megismerni az útvonal menti helyeket. A kékezés életérzés. A magam vándortúrája óta igyekszem becsatlakozni - ha csak rövid időre is - az újabb évek különböző kéktúrás vándorlásaiba, csatlakozásommal is támogatva a kéktúrák céljait: voltam 5 éve Hagyó Miklós Szent István vándorlásán, voltam 2009-ben a Geo-Kék DDK-vándorláson, illetve tavaly is csatlakoztam 2 hétvége erejéig a teljes RP DDK-t bejáró 1 hónapos országos vándorláshoz, és remélem, hogy az idei 75 éves jubileumi Szent István vándorláson is részt tudok venni néhány napot.
Egy a kékezésben újonc, de a téma iránt nagyon lelkes turista barátom invitálására/társaságában úgy tűnik, hogy rövidesen ötödször is nekivágok az Írott-kő és Hollóháza közti 1128 km-es OKT bejárásának, amihez most meglett a kedvem, mivel már több éve mögöttem van a 4. teljesítésem is.

- Aktív online jelenléted van, Wikipédia-szerkesztőként is tevékenykedsz. Annak miben látod a szépségét?

- A világméretű online enciklopédia, a Wikipédia a világtörténelem valaha készült legnagyobb tudástára, figyelembe véve persze azt a közel 300 nyelvi változatot, amiben szerkesztik az önkéntesek szerte a világon. Úgy gondolom, hogy az emberi társadalom összes tudását összegyűjteni és mindenki számára szabadon hozzáférhetően azt közzétenni egy nagyon nemes vállalkozás, így csatlakoztam azokhoz az önkéntesekhez, akik ezt magyar nyelven teszik. Az utóbbi években itt vagyok aktív a neten, a túrás fórumokon már nem. Tudom, többek bánatára - 1-2 szócikket leszámítva - nem túrás témájú szócikkekkel foglalkozom, hanem az olimpiai játékokkal, de az meg egy másik nagy szerelmem, és a Wikipédián ezt választottam :)

- Milyen - a túrázással vagy a Kinizsi Százassal - kapcsolatos céljaid vannak még?

- Jelenleg a teljesítménytúrák terén inaktív vagyok, de nagyon szeretném legalább 20-adszor teljesíteni a Kinizsi Százast (eddig 17 teljesítésem van, 1996-tól zsinórban). A Mátrabércen is szeretnék majd 20. teljesítést (ott 11-nél járok), egy gyönyörű mátrabérces törölközőt kapnak a hússzorosok :)
Szeretném a jubileumhoz méltó módon megrendezni az idén ősszel 20. Deák teljesítménytúrákat a Zalai-dombságban, szülőfalum (és Deák szülőfaluja), Söjtör térségében.
Hosszú távú cél, hogy ha a körülmények egyszer majd ismét adottak lesznek hozzá, akkor az ellenkező irányban és más szakaszolással szeretném még egyszer 80 nap alatt végigjárni a Kék-Kört.

Kapcsolódó bejegyzések:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
Éjfél Kapitány a Kinizsi Százasról
Interjú Beck Zsolttal, a Kinizsi Százas hot dogos emberével
Interjú egy túratársammal, akinek sokat köszönhetek

2013. május 11., szombat

Vers a Kinizsi Százasról II.

100

távolság száz kilométer
nehéz ezt felfogni ésszel
az tudja csak aki ott volt
nem az aki otthon horkolt
ennyit menni hogy mit jelent
átélni a való jelent

Budapestről át Tatára
kitartásunk nagy tanára
elindulunk szombat reggel
megérkezünk sok friss sebbel
ki nagyobbal ki kisebbel
fáradtságunk hogy kizsebel

gyalog nappal gyalog éjjel
üde virág harmat kéjjel
gyalog éjjel gyalog nappal
dalolunk a madarakkal
vidám kezdet megfáradt cél
testünk gyenge lelkünk acél

az tudja csak aki eljőn
hogy süt át a nap a felhőn
hogy nyugszik le és hogy kel fel
csodálkozna Gusztáv Eiffel
csodálkozna Kinizsi is
hogy gyalogol a sok zizis

Kapcsolódó bejegyzések:
Pataporc verse a Kinizsi Százasról
Vers a Kinizsi Százasról
Eszperente nyelven a Kinizsi Százasról
I love K100

2013. május 9., csütörtök

Újabb felkészítő túra a Kinizsi Százasra

A múltkori sárga szakasz bejárás után szerdán ismét túráztunk Attila cimborámmal, ezúttal a délutáni órákban. Most is a baji templomtól indultunk, de csak a középkori templomromig mentünk a sárga jelzésen, onnan - mivel meggondolatlanul kevés vizet vittünk magunkkal, és szomjasak voltunk - a piros jelzésen a közeli Hideg-kút forrása felé vettük az irányt. Tovább haladva a piros sávon majd arról kissé letérve Vértestolnára mentünk, hogy aztán a kék körön elhagyva a falut elérjük Bunchu-kutat. A cross training jegyében ott nyomtunk pár fekvőtámaszt is, majd a sárga körön folytatva utunkat elértük a sárga sávot, onnan pedig a Kinizsi Százas útvonalán visszatértünk a középkori templomromhoz, majd pedig Bajra.

A hétvégi éjszakai oda-vissza séta helyett most így egy kört tettünk meg, és úgy öt kilométerrel többet gyalogolhattunk, mint a múltkor (bele is kocogtunk kicsit pár helyen). Viszont Attila annak tudatában, hogy a Kinizsi Százas körülbelül háromszor ekkora séta, kissé elbizonytalanodott, és lehet hogy idén még csak a Kinizsi 40-en indul majd.

Trekking'n'style rovat: Adidas Mountain Marathon TR bakancs

Klasszikus sziluettű, mégis egyedi túrabakancs az Adidas Marathon TR, mely a 2013-as tavaszi / nyári Originals kollekcióban található. Az arany mellett szürke és világoskék színben is kapható.
hypebeast.com

Kapcsolódó bejegyzések:
Trekking'n'style rovat: Adidas Ransom bakancsok
Trekking'n'style rovat: Adidas Super Trekking bakancs
Trekking'n'style rovat: Adidas Y-3 bakancs (Black Savage)
Trekking'n'style rovat: Adidas túrabakancs (by Jeremy Scott)

Kinizsi Százas tipográfia V. (Hello Kitty)

Hello K100, avagy a Kinizsi Százas jelvény néhány eleme (átlósan osztott vörös-fehér pajzs, zöld csillag, encián virág) a Hello Kitty logóval ötvözve. Mert a Kinizsi Százas valójában bájos, mosolyra késztető és szeretni való, hasonlóan a Sanrio cuki cicafejéhez.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas tipográfia IV. (KFC)
Kinizsi Százas tipográfia III. (Nike)
Kinizsi Százas jelvény Lego kockákból
Ehető Kinizsi Százas jelvény
Lego Kinizsi Százas logó

2013. május 8., szerda

Orvosi igazolással kapcsolatos felmérés

A Kinizsi Százas egyik leginkább megosztó kérdése a kötelező orvosi igazolás problémája. Sokan értelmetlennek tartják (azzal érvelve, hogy a Kinizsi Százasnál nehezebb túrákon sem kérnek ilyen igazolást, és hogy amúgy is mindenki a saját felelősségére vesz részt rajta), míg mások megértik és elfogadják, hogy ez is a nevezés része, feltétele.

Felmerült az is, hogy mennyire ad valós képet a túrázó egészségi állapotáról és az esetleges kockázatokról egy ilyen vizsgálat ill. papír, valamint hogy több orvos is pénzt kér az igazolás kiállításáért, ezért a Facebook Kinizsi Százas csoportjában készítettem két, ezzel kapcsolatos kérdőívet (a felmérés nem reprezentatív).

Az első kérdés arról szólt, hogy az orvos mennyire vizsgálja meg azt, aki az igazolásért jelentkezik; erre 25 válasz érkezett:

4 válaszadó esetén (16%) az orvos ránézésre megállapította, hogy az illető egészséges és indulhat a túrán.
19 válaszadónál (76%) az orvos azért tett fel kérdéseket, és vérnyomást is mért (ez a vizsgálat menete például a Balaton-átúszás előtt is, s ez már elfogadhatónak tekinthető).
2 válaszadót (8%) vizsgált meg komolyabban az orvosa, vagy küldött további kivizsgálásokra.

A második kérdés azzal kapcsolatos volt, hogy mekkora összeget kér ezért az orvos, mert elterjedt, hogy  egyes orvosok nem állítják ki ingyen a papírt; erre 31 válasz érkezett. Kiderült, hogy szerencsére a válaszadók 87%-ának (27 főnek) nem kellett fizetnie az igazolásért:

22 válaszadó (71%) úgy kapott ingyen igazolást, hogy nem volt a háziorvos személyes ismerőse.
1 válaszadó (3%) az ismerős háziorvosától kapott térítésmentesen igazolást.
4 válaszadó (13%) nem a háziorvosától, hanem egy ismerős vagy rokon orvostól jutott ingyen igazoláshoz.
2 válaszadónak (6%) legfeljebb 1000 forintot kellett fizetnie az igazolásért.
2 válaszadónak (6%) 2000 és 3000 forint közötti összeget kellett fizetnie az igazolásért.

Kapcsolódó bejegyzések:
Google Trends: Kinizsi Százas
A Kinizsi Százas Index fórum topik statisztikája
Kinizsi Százas statisztika

2013. május 6., hétfő

Kinizsi Százas tipográfia IV. (KFC)

Mert a Kinizsi Százas nem csak (csirke)szárnyakat ad, hanem so good.

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas tipográfia I. (A Keresztapa)
Kinizsi Százas tipográfia III. (Nike)

A Kinizsi Százas sárga szakaszának bejárása

Unokatestvérem férjével, leendő Kinizsi Százas "elsőbálozóval" szombat éjjel bejártuk a Kinizsi Százas sárga jelzésen haladó, utolsó szakaszát oda-vissza, összesen szűk 30 kilométert gyalogolva. Illetve a Kinizsi Százas  legvégét kihagytuk, mert nem Tatáról, hanem a baji faluközpontból, a templom melletti parkolóból indultunk.

Először még május elsejére és nappalra terveztünk egy valamivel hosszabb, Bányahegyig tartó oda-vissza túrát, de akkor családilag lebetegedtünk (influenza), így pár nappal későbbre halasztottuk a sétát. Teljesen még így sem voltunk gyógyultak, ő az orrát fújta szinte végig, én pedig egy kis levertséget, bágyadtságot éreztem a túra első felén, de aztán a friss levegő jót tett.

Este tíz körül indultunk a koldusszállási elágazáshoz, majd onnan visszafordulva hajnali 5-re értünk vissza az autóhoz. Az odafelé úton kényelmesebb tempót választottunk (hajnali 2-re értünk Koldusszállásra), míg visszafelé körülbelül egy órával gyorsabbak voltunk. A túra "Kinizsi-történeti érdekessége", hogy a sárga jelzés a koldusszállási elágazásnál torkollik a kék jelzésbe, és ez az a pont, ahol a jelenlegi, tatai célú Kinizsi Százas útvonal elágazik a korábbi, szárligeti célútól (mely napjainkban az Iszinik 100 útvonalaként köszön vissza).

A Kinizsi Százas előtt még tervezünk egy ennél hosszabb, bő 60 kilométeres felkészítő túrát is, mely során szintén Bajról (vagy Tatáról) indulva Dorogig megyünk.

(Unokatestvérem férjét, Attila cimborámat már néhány éve próbálom rábeszélni, hogy kísérelje meg a Kinizsi Százas teljesítését, úgy néz ki, hogy idén valóban rajthoz fog állni.)

2013. május 5., vasárnap

2013. május 3., péntek

Kinizsi Százas tipográfia II. (Red Bull)

Avagy a Kinizsi Százas teljesítés szárnyakat ad.

Kinizsi Százas tipográfia I. (A Keresztapa)

A Kinizsi Százas felirat A Keresztapa c. film tipográfiájával és logójával, a bábokat mozgató kézzel, mely kifejezi:

...a Kinizsi Százas misztikumát, hatalmát, könyörtelenségét.
...hogy fáradt, sajgó testünkre akár úgy kell tekintenünk, mint egy bábra, amit akaratunk fonalaival mozgatunk, vonszolunk be a célba.
...hogy a  Kinizsi Százas sikeres teljesítéséhez könyörtelen stratégia, logika is kell, az erőnk, erőforrásaink helyes beosztása.

(A bábozó kéz a Los Zetas kartell logójában is megtalálható)

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas tipográfia II. (Red Bull)
A Kinizsi Százas és az agresszió
A Kinizsi Százas mint drog
I love K100

Forester Kinizsi Százas kvíze - hatodik kérdés

Forester Kinizsi Százas kvízének hatodik kérdése, avagy a "csigarulett": a K100 útvonalának mely pontjára mutat a csiga? Lehetséges megoldások: Békásmegyer, Hosszúhegy, Pilisnyereg, Gete, Mogyorósbánya, Öregkő, Bikavölgy, Pusztamarót, Bányahegy, Koldusszállás, Baji vh., Tata.
Csigarulett videó megtekintése

Kapcsolódó bejegyzések:
Forester Kinizsi Százas kvíze - első kérdés
Forester Kinizsi Százas kvíze - második kérdés
Forester Kinizsi Százas kvíze - harmadik kérdés
Forester Kinizsi Százas kvíze - negyedik kérdés
Forester Kinizsi Százas kvíze - ötödik kérdés