2015. március 17., kedd

Mi (az) a kinizsikum?

A "kinizsikum" szót Pucros Mackó, az Index fórum Kinizsi Százas topikjának elindítója írta le először még 2013-ban, egy éjszaka negyed kettőkor készített fotójához fűzött képaláírásban:

"Már nem nagyon volt élet a ponton, kezdték bontani a technikát.
Végén indultam, szintidőt kihasználó, de azért biztonságos tempót irányoztam elő, így lemaradtam a bányahegyi pont kinizsikum hangulatáról."

Tehát ez volt a szó első és eddig egyetlen előfordulása a Gutenberg- és internet-galaxisban, én pedig tán az első vagyok, akinek eszébe jutott rákeresni erre a szóra. De ha már a "hungarikum" mibenléte is gondolkodóba ejti az embereket, akkor hogyan fogalmazható meg a kinizsikum, mi ez egyáltalán?

Menjünk vissza a történelemben, egészen Kinizsi Pálig. Nos, ő maga volt az első kinizsikum, ugyanis egyedülálló hadvezér volt. Na nem úgy hogy nem volt asszonya, hiszen ott volt neki Magyar Benigna (aki Kinizsi egyetlen feleségeként eképpen maga is kinizsikum volt), hanem hogy minden csatáját megnyerte, ami egészen különleges teljesítmény. Ilyen kinizsikumra még maga Napóleon sem volt képes.

No de mitől kinizsikum a Kinizsi Százas, mitől egyedi, mi különbözteti meg minden más teljesítménytúrától?

Elsősorban talán a tömeg, annak előnyeivel és hátrányaival, és a tömegből fakadó ünnepélyes, majálisi, vagyis: kinizsikum hangulat. Mert bár több olyan népszerű túra is van, ahol rengeteg az induló, például a Gerecse 50, viszont a 100 kilométeres vagy hosszabb túrákon a Kinizsi Százason tapasztalt létszám töredéke indul.

Kinizsikum továbbá az a tudat is, hogy az ember hazánk első, legnagyobb hagyománnyal bíró teljesítménytúráján van, melyet már 1981-ben is megrendeztek, valamint kinizsikum az ellátás puritánsága, és az orvosi igazolás, melyet a hazai túrák közül egyedül a Kinizsi Százason kérnek (a többi túrán megelégednek azzal, ha a túrázó aláírja, hogy saját felelősségére indul a rendezvényen, míg a K-100-on még mentőscsapat is kíséri az indulókat). Kinizsikum az is, hogy a K-100 több más túrát is ihletett: az Isziniket, a Szuperkatlant és az Iszkirit.

Az utóbbi években szintén kinizsikummá váltak a létszámkorlát és a regisztráció körüli bonyodalmak, de ezekkel együtt is szerethető túra a K-100. Apropó, szintén kinizsikum a túra megosztó jellege, hiszen míg sokan kedvelik és hibáival együtt elfogadják, mások inkább élesen kritizálják a rendezést, ár-érték arányt firtatnak, összehasonlítgatják más túrákkal - pedig ez mindig alma-körte összehasonlítás, és egy oldtimer autót sem hasonlítunk egy új modellhez (ahogy egy ruhaboltban sem kezdjük el szidni a darabok szabását, hanem akkor inkább átmegyünk egy másik üzletbe).

Szóval ilyesmi a kinizsikum.

(Egy, a Kinizsi Százas hangulatát kedvelő, ugyanakkor nálam kevésbé elfogult és a rendezéssel kapcsolatban kritikusabb túratársam e-mailben reagált a fentiekre, megígérte hogy ezeket még jobban összeszedi és akkor később publikálom.)

Kapcsolódó bejegyzés:
Interjú a "kispistázás" szó megalkotójával, Dr. Torday Lászlóval

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése