2013. szeptember 20., péntek

Interjú Márton Dániellel, aki hatszoros K100 teljesítő és többször volt az Év Teljesítménytúrázója

Hevér Gábor és Rudolf István után ismét egy kiemelkedően sokat gyalogló, ismert teljesítménytúrázó válaszolt néhány kérdésemre: Márton Dániel.

- Szia Dani! Többször voltál már az év teljesítménytúrázója. Hogyan ismerkedtél meg a túrázással, és milyen út vezetett idáig?

- Akármilyen fura, de egy internetes játékon keresztül ismerkedtem meg a teljesítménytúrázással. Épp a Galga Természetjáró Egyesület egyik alaptagjával, Csákány Ibolyával játszottam, és játék közben persze lehetett chatelni is. Egyik kérdése az volt hogy szeretek-e túrázni? Mivel kiskoromtól kezdve nagyon szerettem a természetben járni, ezért mi más lehetett volna a válasz mint egy hatalmas "igen". Megmutatta nekem a TTT honlapot, és innen már egyenes út vitt a teljesítménytúrázás irányába.

- Sok túrát futva teljesítesz, gyakran elsőként érsz be a célba. Szerinted húzható éles határ a túrázás és a terepfutás között?

- Én szeretek túrázni is, és terepfutni is. Általában bele-belekocogok túrákon, ha szép kilátást látok persze megállok, hiszen ez a sport nekem nem verseny. Bár régen azért nem így gondolkoztam, de azért egy idő után benőtt a fejem lágya :) Van sok gyalogos, illetve terepfutó ismerősöm is, én mindig örömmel látom őket a túrán. Nem vonok párhuzamot hogy ki futó, és ki gyalogos. Az erdő mindenkié!

- Úgy tudom, DJ-ként is dolgoztál, innen ered az egyik beceneved. Túrázás közben szoktál zenét hallgatni?

- 18 éven keresztül Érden laktam, és egy clubba jártam le sokat, az ismerőseimmel. Mindig hoztam magammal a vadi új zenéket, ezzel könnyen meg tudtam babonázni a közönséget :) Pozitívan emlékszem vissza azokra az időkre, bár voltak hülyeségek azért... :) Viszont a mostani túrázós élet azért sokkal jobban tetszik. Viszont amilyen zenecentrikus vagyok, teljesítménytúrán olyannyira ítélem el a zenehallgatást. Sosem szoktam túra közben zenét hallgatni, számomra a külvilág "neszei" fontosabb tényezők.

- Hatszoros Kinizsi Százas teljesítő vagy, a K100 mit jelent számodra?

- Igen, hatszoros Kinizsis vagyok, de ha 2012-ben nem lett volna csonthártyagyulladásom, akkor már hét is lehetne. Szeretek eljárni a Kinizsire, mert itt rengeteg az ismerős már a rajtban, vagy akár a HÉV-en :) Olyan embereket látok itt, akiket több hónapja akár egy éve nem láttam, és mégis úgy elbeszélgetünk, mintha minden nap találkoznánk. Ezt hozza magával ez a sport!

Maga a túra számomra nem túl megerőltető, úgy gondolom a hazai viszonylatokban az egyik legkönnyebb százas, szóval aki nagyot mer álmodni, csak hajrá, itt a lehetőség! Sajnos viszont az ellátás nem túl fényes, a nevezési díj meg csak emelkedik :( Ennek ellenére visszajáró vendég vagyok ezen a túrán. Szóval ha minden jól megy jövőre is találkozunk!

- Milyen nagy céljaid vannak még a túrázással kapcsolatban?

- Úgy gondolom a nagy célokat már elértem, amit lehetett ebben a sportban. Tavaly is, meg idén is elég sokat járunk ki külföldre 100 km-es, vagy a feletti túrákra. Nagyon jó a kapcsolatunk a cseh, és szlovák túrázókkal. Örülök hogy ők is elismerik a sikereimet, nekem ez sok-sok erőt ad a továbbiakban.

Na de hogy mi is a nagy cél végül? Nem kell sokat gondolkodnom. 1 hét múlva Lengyelországba megyek a Beskidy Ultra Trail nevű rendezvényre, ahol 220 km, és 11.000 m szintkülönbségű túra vár rám. Ezt nagyon fontos lenne teljesíteni. Távlati célt nagyon nem tűztem ki magam elé. Talán jövőre megpróbálnám az 1000 mérföldes túrát, amit idén Rudolf István teljesített. Ez még csak egy terv... Lényeg az, hogy az egészség meglegyen, és sok-sok túrán részt tudjak még venni életem során.

Köszönöm szépen Daninak az interjút, és sok sikert kívánok a lengyelországi túrájához és további terveihez.

Kapcsolódó bejegyzések:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
Éjfél Kapitány a Kinizsi Százasról
Interjú Foresterrel, a Kinizsi Százas "inges-nyakkendős" teljesítőjével
Interjú Asciimóval, az Iszinik 100 rendezőjével 
Interjú a "kispistázás" szó megalkotójával, Dr. Torday Lászlóval

1 megjegyzés:

  1. Sok sikert a további kilométerfaláshoz - és természetesen egészséget! :-)

    VálaszTörlés