2013. augusztus 18., vasárnap

A Kinizsi Százas jelvény heraldikája

Talán még senki sem jellemezte, elemezte a Kinizsi Százas jelvényt heraldikailag, azaz címertanilag. Valamikor régen tanultam ilyesmit, de csak felszínesen, középiskolai történelemórán, viszont most valahogy eszembe jutott a dolog. Bár igyekeztem átnézni a Wikipédia szócikket, lehet hogy nem lesz teljesen precíz amit írok, és az is lehet, hogy a címertant nem lehet tökéletesen alkalmazni a jelvényekre, de szerintem rokon területek.

Ha úgy tűnik majd, mintha összekevertem volna a bal és a jobb irányokat, az nem véletlen: a címereknél állítólag úgy kell nézni a dolgot, mintha az a címert viselő mellvértjén lenne és a saját szemszögéből tekintené, így az oldalak felcserélődnek. De ez megfelel annak is, mintha a jelvényt tűznénk a mellkasunkra, és úgy tekintenénk. Tehát akkor következzék a Kinizsi Százas jelvény heraldikai leírása:

Ovális fehér pajzs, jobb oldalán jobb lábnak megfelelő, arany színű, Carrarmato mintázathoz hasonló bakancsnyom, bal oldalán balharántolt, háromszögű ("old french") kispajzs, mely felül vörös, alul fehér, az osztóvonalán pedig "KINIZSI" felirat olvasható. A kispajzs alsó részét zöld koszorú öleli át, mely annak háromnegyedéig felkúszik, és balról a bakancsnyomhoz simul. A koszorút mindkét oldalon öt-öt hosszúkás levél alkotja. A koszorú közepét és a kispajzs legalsó pontját ötágú zöld csillag takarja, és alul, a csillag két alsó ága között kilátszik a koszorú egy középső levelének alja. A kispajzs felett aszimmetrikus encián növény két ötszirmú, kék virággal és világoskék vacokkal, szára két oldalán két-két levéllel, melyek bal oldalon ívesen lefelé hajlanak és összezártak, jobb oldalon ívesen felfelé hajlanak és szétállnak. A kispajzs alatt "100" felirat. Valamennyi kontúr és felirat arany színű.

A jelvény képének leírása után lássuk a szimbólumok magyarázatát (részben saját szubjektív, nem hivatalos magyarázatom), elsőként a jelvény alakját. A kör az egyik legegyszerűbb, legharmonikusabb alakzat, ami utal a természetben megtalált harmóniára; az ovális ennek megnyújtása, ami a túra hosszútávú jellegét fejezi ki, illetve mint a nőiség, termékenység egyik szimbóluma a tavasszal újjáéledő anyatermészetre utal. A bakancstalpat ill. annak lenyomatát azt hiszem, nem kell külön magyarázni, talán csak annyiban, hogy egyértelműen bakancsnyomról és nem más lábbeli nyomáról van szó, azaz a túra elsősorban gyalogos jellegét hangsúlyozza. A vörös-fehér kispajzs az 1969-ben alakult Kinizsi Természetbarát Egyesület címere, az encián virág pedig a Kinizsi TE 1975-ben alakított, magashegyi ill. hosszabb távú középhegységi túrákat szervező Encián szakosztályára utal, mely a Kinizsi Százas rendezője. A kispajzs harántoltsága és annak iránya a növekedésre, progresszióra, azaz arra a lelki fejlődésre is rámutat, melyet a túra teljesítője átélhet. A koszorú a jelvények, címerek szokásos eleme, ahogy a szocializmus éveiben a vörös csillag is az volt, ez a rendszerváltással zöldre változott (ez az egy elem módosult a jelvényen az első, 1981-es túra óta). A csillag zöld színe a jelvény alakjához hasonlóan szintén a természetet és a Kinizsi Százas évszakát, a tavaszt szimbolizálja.

Kapcsolódó bejegyzések:
A vörös csillagos Kinizsi Százas jelvény titka 
Kinizsi Százas jelvény Lego kockákból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése