2012. április 16., hétfő

Az eddigi Kinizsi Százasok nevezési díjának összege

Néhány bejegyzéssel korábban már írtam, hogy a Kinizsi Százast jó ár-érték arányú rendezvénynek, élménynek tartom - de hát mi mást is gondolhatna az ember egy számára fontos és kedves dologról? Ennek ellenére - vagy éppen ezért - kiszámoltam, hogy mennyi pénz gyűlt volna össze egy malacperselyben vagy egy számlán, ha valaki az első, 1981-es Kinizsi Százastól kezdve félretette volna a K100 mindenkori nevezési díjának megfelelő összeget, beleszámítva az idei nevezési díjat is.

A persellyel egyszerű a kalkuláció, csak össze kell adni a nevezési díjak összegét, mely az 1981-es Kinizsi Százason 20 forint volt, idén pedig 3.000 forint lesz. Így valamivel több mint 20.000 forint (egészen pontosan 20.380 Ft) jön ki.

Ha a pénzt nem egy malacperselybe dobáltuk volna, hanem egy olyan betétbe tesszük, melynek kamatozása megfelel az inflációnak, azaz ha a nevezési díjakat megpróbáljuk mai értéken nézni, akkor - ha jól számoltam - ennek több mint a kétszerese, 42.847 forint az eredmény.

Látható, hogy nem nagy vagyonról van szó (persze azért nem is teljesen elhanyagolható összeg), de a Kinizsi Százas túrák élménye s emléke, a teljesítések tudata ennél nagyságrendekkel értékesebb (a számításokhoz a KSH inflációs táblázatát és a Nagy Kinizsi Százas táblázatot használtam fel).

...további túra-matematika témájú bejegyzések itt a Kinizsi Százas blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése