2015. január 27., kedd

Mi is az a Kinizsi Százas?

Többször előfordul velem, hogy megkérdezik tőlem, mi is az a Kinizsi Százas. Már próbáltam leírni, "definiálni" itt a blogomban is, de ebben a bejegyzésben most szintetizálom, vagy legalábbis igyekszem egy használható kiindulópontot adni.

Ha egy mondatban kell megfogalmazni: egy minden évben, egy májusi hétvégén (2015-ben május 30-31-én) megrendezett teljesítménytúra (hazánk első teljesítménytúrája), ahol 100 kilométert kell gyalogolni legfeljebb 24 óra alatt, Budapestről Tatára, erdőkön-mezőkön. Vagy Éjfél Kapitány szavaival:

"A Kinizsi Százas az akaraterő kihívása, komolyabb mint bármi, amiben valaha is részem volt. 100 kilométert legyalogolni nem kell speckó felszerelés, nem kell extra genetika, nem kell sokéves élsportolói rutin. Átlagos testalkattal, átlagos felkészüléssel is meg lehet csinálni, de csakis átlagon felüli akaraterővel."

De a definícióknál többet mondanak a leírt vagy akár hangos-mozgóképes túrabeszámolók, ezért érdemes elolvasni Rakk Gyula írását az 1984-es Kinizsi Százasról, vagy megnézni az 1990-es TeleSport kisfilmet a túráról, vagy az újabbak közül Forester zenés videóját, valamint az Index 2012-es filmjét (Gyilkos túra magyar rögökön) és a 2013-as filmjüket, melyben Jeremcsuk István vak sportolót követték az út során (Istivel aztán nekem is volt alkalmam többször is együtt túrázni).

Akit a túra adatai érdekelnek (melyik évben mikor volt pontosan, mennyien indultak és mennyien teljesítették, mennyi volt a nevezési díj, milyen időjárás volt a túra napján, stb.) vagy további beszámolókat olvasna, képgalériákat és videókat nézne, annak a Nagy Kinizsi Százas táblázatot ajánlom.

A nevezéssel (regisztrációval) kapcsolatban a túra hivatalos weboldalát, a kinizsi.org-ot érdemes figyelni, valamint az Index fórum Kinizsi Százas topikját is ajánlott követni, ahogy a Facebook csoportot is. A kinizsi.org-on található a teljesítők listája, 1981-től napjainkig. A Wikipédia szócikkben pedig további érdekességek, adatok is olvashatóak.

Fontos információk: a túrán való induláshoz orvosi igazolás és regisztráció szükséges!

Kapcsolódó bejegyzések:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
A Kinizsi Százas egyszerűsége
A Kinizsi Százas jelvény heraldikája

2 megjegyzés:

  1. Szia Sanyi, én ajánlanám még a másik Indexes videót is, ami nem sikerült a fiúknak, 2012-ben ha jól emlékszem.
    Üdv: Vestmann

    VálaszTörlés