2011. szeptember 18., vasárnap

Robotok a Kinizsi Százason?

A robotokkal foglalkozó kutatások egyre előrehaladottabbak, így azok már nem csak sík felületen, gondosan ellenőrzött környezetben képesek mozogni, hanem akár valódi terepen is. Könnyen elképzelhető, hogy pár évtized vagy év múlva a teljesítménytúrákon is megjelennek az első robotok: íme egy megdöbbentő YouTube videó az amerikai hadsereg négylábú, "túrázó" robotjáról, a Big Dog-ról.

Az is megeshet, hogy a Kinizsi Százas kiírásában olyan, ma még elég futurisztikusnak ható kitételek fognak szerepelni a jövőben, hogy "teherszállító / málhás robotokkal indulni tilos", vagy megengedőbben: "a kísérleti célú robotokat regisztrálni kell, azok algoritmusa, mozgása nem jelenthet veszélyt az emberi túrázókra", vagy "a túrarobotokra legfeljebb x kg teher helyezhető; a túrán indulók nem használhatják azokat közlekedési eszközként".

A katonai cégek után az ismert outdoor márkák (The North Face, Silva, stb.) is előrukkolhatnak a túrázáshoz kifejlesztett automatáikkal, melyek csomagot szállíthatnak; a magányos/idős kirándulók társai, navigátorai lehetnek; végig fotózhatják/videózhatják a túrát a tulajdonosukkal a főszerepben; baleset esetén segítséget hívhatnak.

És akkor komolyan el kell gondolkodni majd azon a már-már filozófiai kérdésen, hogy mi az, ami még belefér az ortodox, saját erőből történő, önálló teljesítésbe, és mi az, ami már nem. Hiszen például akár a túrabot, a Camelbak ivórendszer, vagy egy speciális túrabakancs is nagy előnyt jelent(het), az emberi test, emberi képességek egyfajta mesterséges kiterjesztései; vagy ott vannak a különböző "űritalok, űrételek", energiazselék (melyek kevesebb helyet foglalnak, könnyebbek és táplálóbbak a hagyományos ételeknél) - kérdés, hogy egy robot túratárs segítsége mennyire válik hétköznapivá és elfogadottá, és hogy a fentebb említettekhez képest hol helyezkedik el egy bizonyos skálán.

Tippek:
Index - Egy robot is indul a hawaii Vasember-triatlonon
Numlock Holmes - A legfejlettebb katonai robot: Big Dog
Bostondynamics.com - Big Dog

Kapcsolódó bejegyzések:
Űrtechnológia a Kinizsi Százason
Túrabotok kijelzővel (és egy saját találmány)
A Kinizsi Százas zombik legendája - (kell-e tőlük tartani?)
Trekking'n'style rovat: jön a beszélő bakancs?

2 megjegyzés:

  1. A Csomolungmára is serpákkal vitetik a cuccot, mégse mondja senki, hogy érvénytelen a csúcshódításuk :)

    VálaszTörlés
  2. Igaz ;) +1 a robotoknak akkor ;)

    VálaszTörlés