2016. március 31., csütörtök

Miért nincs 55-ös táv az Iszkirin, és miért nincs éjszakai 35-ös?

Az Iszkiri távjaival kapcsolatban azt hiszem ez a két konkrét kérdés merült fel, így most igyekszem megválaszolni ezeket.

Elöljáróban annyit, hogy az Iszkiri már így is a legtöbb résztávval rendelkező teljesítménytúrák közé tartozik, a túrázók összesen hatféle táv közül választhatnak. Mint látni fogjuk, a távok elnevezése kerekített, kicsit eltér a valós távoktól (ez nem ritka a teljesítménytúrák esetén, a Gerecse 50 például a valóságban 49 km, és a legújabb mérések szerint a jelenlegi útvonalon a Kinizsi Százas hossza is alig több 98 kilométernél).

Nézzük a távokat:
Iszkiri 10 (9,9 km) - zuppai kiskör, szárligeti rajt és cél.
Iszkiri 25 (23,1 km) - vértesi kör, szárligeti rajt és cél.
Iszkiri 35 (36,8 km) - Szárliget - Tata túra.
Iszkiri 45 (44,4 km) - Iszkiri 35 + tókör.
Iszkiri 65 (67,4 km) - Iszkiri 25 + Iszkiri 45
Iszkiri 100 (104,2 km) - Iszkiri 65 + visszatérés Szárligetre.

Ezek tehát a jelenleg létező távok, a 2014-es első Iszkiri óta ezek közül választhatnak a túrázók.

Felmerült, hogy lehetne egy "Iszkiri 55" is, ami egy tókör nélküli Iszkiri 65-öt jelentene. Ahogy a valós távok alapján látható, ennek a neve inkább "Iszkiri 60" lenne, mert a 7,2 kilométeres Öreg-tó kör miatt a táv kb. 60 kilométeres lenne (az Iszkiri 35 és 45 közötti 10 km különbség megtévesztő lehet, látható, hogy a 35-ös táv hosszabb 35 km-nél, míg a 45-ös rövidebb 45 km-nél).

Mióta az Iszkirinek köszönhetően nem csak kívülállóként, hanem belülről, sőt operatívan is látom a teljesítménytúrák rendezési problémáit, tudom, hogy a sok résztáv jelentős szervezési többletmunkát is jelent. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi távok elég széles spektrumot lefednek, ki-ki igényei, szabadideje, ereje, tapasztalata szerint választhat. Azt javaslom, hogy aki a 65-ös távon vagy a 100-ason indul, de végül úgy alakul, hogy már nincs motivációja, ereje, kedve a tókörhöz, az kapja meg a teljesített szakaszokért a 25-ös és 35-ös díjazást (vagy egy kis pihenés után mégis vágjon neki a tókörnek, ott már nincs "szintkülönbség", és érdemes megnézni Tata fényeit), de a 60-as távot egyelőre nem tervezzük bevezetni.

Ami az éjszakai 35-ös távot illeti, mely az ellenőrzőpontok nyitvatartásának megfelelően, a túra logisztikájába illeszkedően szombat késő délután / kora este indulna Tatáról és Szárligeten lenne a célja (így együtt haladna a szakaszon Szárligetre visszatérő "százasozókkal"), ebben különlegessége miatt látok fantáziát, hiszen ilyen közepes távú éjszakai túra nincs még az Iszkirin. Eddig azért vetettük el az ötletet, mert úgy gondoltuk, hogy kevesen jelentkeznének rá, ugyanakkor a tatai pontőrökre pluszfeladatot róna. Amennyiben viszont igény mutatkozik rá, a magam részéről szívesen elindítanám ezt a távot, akár már jövőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése