2011. április 5., kedd

Van-e edzésterv a Kinizsi Százashoz?

A Kinizsi Százas teljesítménytúrához nincs univerzális, általánosan érvényes "varázs-edzésterv" - de sokat tehetünk azért, hogy minél biztosabb legyen a sikeres teljesítésünk. Ami a lelki felkészülést illeti, nagy előnyt jelent, ha már van egy vagy több Kinizsi jelvény a polcunkon, fiókunkban, így tudjuk, hogy mire számíthatunk, mit jelent legyalogolni 100 kilométert. Természetesen elsőre is sikerülhet teljesíteni - ahogy nekem is -, ez leginkább elhatározás és motiváció kérdése.

Személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy érdemes azért a K100 előtt néhány hosszabb, legalább 50 kilométeres túrán résztvenni, és egyszer-kétszer eljárni futni, vagy amennyiben egy sokemeletes ház felsőbb szintjén lakunk, jó ötlet lehet időnként gyalog felmenni, felszaladni a lépcsőn (itt jegyzem meg, hogy az 50 km és a 100 km között óriási különbség, nem csupán mennyiségi, hanem minőségi ugrás van, tehát ha valaki úgy érzi, hogy már az 50 km is nagyon megterhelő számára, akkor az intő jel lehet).

Nyilván a túrázás és a futás jelentik a leghatékonyabb felkészülést, de még változatosabbá lehet tenni az edzést további, állóképesség ill. kitartás fejlesztő sportokkal (például több kilométeres úszással).

A túra előtti napokban, vagy akár az azt megelőző teljes héten célszerű pihenni, azaz nem indulni nagyobb teljesítménytúrán, és kerülni a komolyabb futásokat - egyrészt a sérülések elkerülése miatt, másrészt azért, hogy kellően kipihentek legyünk a K100-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése