2013. március 6., szerda

Filozofikus gondolatok a természetjárásról és a Kinizsi Százasról

Eddigi interjúalanyaim közvetlenül kötődtek a Kinizsi Százashoz, most viszont egy kívülállónak tettem fel néhány, a túrával kapcsolatos kérdést. Válaszai mégis érdekesek lehetnek, hiszen filozófus, filoterapeuta unokatestvérem, Tamás Gergely felelt a kérdéseimre:

- Gondolkodott már a filozófia a természetjárásról?

- A filozófiának nagyon széles az érdeklődési köre, így nem meglepő, hogy erről a témáról is vannak releváns gondolai. A különböző korok különböző szemlélettel közelítettek a kérdéshez. Egy durva skiccet vázolnék csak fel most ezekből, mégis remélem, kedvére szemezhet belőlük majd a következő útján a túrázó.
A görög filozófiában a természetet harmonikus rendként gondolták el. Úgy vélték, hogy azok a törvényszerűségek, amelyek a fizikai világ működését meghatározzák, azok irányítják életünk rendjét is. Így a természet figyelése és megértése végső soron a túrázót az önismerethez vezeti el. A középkori gondolatok közül érdemes megemlíteni például a panteizmus reneszánszát. Ezen nézett szerint Isten megtalálható a teremtett világban, vagy még inkább azonos azzal, így a természet tökéletességét szemlélve közelebb kerülhetünk magához a teremtőjéhez is. Ha a természet Isten jelenléte, akkor a túrázás zarándoklat és istentisztelet. A felvilágosodás filozófiájára gondolva kikerülhetetlen Rousseau említése, akinek híres elve volt a "vissza a természethez". E szerint a társadalom csak elkorcsosítja az embert, így a természetjárás visszavezetheti az embert az eredendően jó állapotához. A természeti állapot később is fontos kiindulópontja marad a társadalomfilozófiáknak. Sokáig lehetne folytatni egy ilyen felsorolást, de egy kimerítő válasz a természetjárás filozófiai vonulatairól köteteket tudna megtölteni…

- Te magad mit gondolsz a természetjárásról, annak hasznosságáról?

- A blogodat olvasva a természetjárás két formáját rögtön meg is különböztetném, tudva azt, hogy egy alapos vizsgálat még számos formáját tudná elválasztani a természetjárásnak. A különböző módok különböző hasznokkal járhatnak. Most csupán a blogod alapját képező teljesítménytúráról és a kirándulásról írnék. A kettő céljában különbözik. A teljesítménytúrázó nagy távolságot akar megtenni, nehézséget keres, amit teljesíthet, feszegeti saját határait. Ennek a fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatására talán kár is szót vesztegetni. A teljesítménytúrák azonban fejlesztik a túrázó önértékelését, magabiztosságát is, növekszik a kitartásuk, amit az állhatatosság erényének nevezhetnénk. A kiránduló inkább az esztétikai élvezetért megy az erdőbe. Ez nyugalmat hozhat, harmóniát, derűt. Persze a természetjárás különböző típusainak hosszabban is lehetne sorolni az előnyeit…

- Mi a különbség a filoterápia és a pszichológiai tanácsadások között?

- A pszichológia sokféle irányzatra bomlik, ezért csak nagy általánosságban lehet összehasonlítani a két területet. A filoterápia a filozófiai tanácsadások alá tartozik, így nem számít pszichoterápiának. Nagy általánosságban elmondható, hogy a filozófiai tanácsadás nem beteg embereket gyógyít, hanem a „bölcsesség kedvelőit” segíti hozzá, hogy jobban megértsék léthelyzetüket és a számukra fontos kérdésekre ész-szerű választ találjanak. Ezért sokkal racionálisabb, mint a pszichológiai terápiák többsége. E megközelítésben az egyén gondolkodását vesszük alapul, és nem egy „átlagos” vagy még inkább „normális” gondolkodáshoz viszonyítunk. A filozófiai vizsgálódások során világossá válik, hogy mit értünk egyes fogalmaink alatt, ezek hogyan határozzák meg a világlátásunkat és benne éppen azt a gondot, ami jelentkezik az életünkben. A bölcseleti hagyományok segítségével lehetőség nyílik áttekinteni, az adott fogalmakról miként lehet másként gondolkodni, és a filoterápia segít egy olyan szemléleti keret elsajátításában és megszilárdításában, amelyben megoldhatóvá válik az eredeti gond.

- Hogyan vélekedsz a Kinizsi Százasról és más testi-szellemi kihívásokról?

- Valóban komoly kihívás 100 kilométert legyalogolni egy nap alatt, így aki már megszerzett akár csak egy jelvényt is, joggal érezheti úgy, hogy végrehajtott már egy Tettet, és valóban büszke lehet magára.

- Elképzelhetőnek tartod, hogy lesz olyan életszakaszod, amikor te magad is megpróbálod majd a Kinizsi Százas teljesítését?

- Én eddig inkább a kirándulások híve voltam, de a filozófiai tanácsadás népszerűségének növekedésével én is egyre több ülőmunkát végzek. Ezért egyre jobban hiányzik a mozgás. Most még nem tervezem a túrán való indulást, de ha folytatódik ez a tendencia, lehet, hogy egy-két éven belül nekiállok egy hosszabb felkészülésnek, túráról túrára növelve a kilométereket.

Köszönöm Gergelynek a válaszokat, és az olvasó figyelmébe ajánlom a filoterapia.hu weboldalt és a filoterápia facebook profilját.

Kapcsolódó bejegyzések:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
Interjú Beck Zsolttal, a Kinizsi Százas hot dogos emberével
Interjú Foresterrel, a Kinizsi Százas "inges-nyakkendős" teljesítőjével
Éjfél Kapitány a Kinizsi Százasról
Kedvenc Kinizsi Százas idézeteim

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése