2016. március 9., szerda

Nyilvánvaló Kapitány bemutatja: hogyan lehetséges az, hogy a Gerecse 50 és a Kinizsi Százas közös szakaszai hol egy irányban haladnak, hol pedig egymással szemben?

Bevallom, én gyerekkoromban nem értettem, hogy a Keleti pályaudvarról hogy megy tovább mondjuk egy nemzetközi vonat, ha egyszer ott "véget ér a sín", ráadásul biztos ami biztos még ütköző is van a végén. Azóta ezt már sikerült megértenem, sőt megértettem azt is, hogy miképp lehetséges, hogy a Kinizsi Százas és a Gerecse 50 három közös szakaszából kettőn azonos irányban halad a két túra, az egyiken azonban ellentétesen. El is tudom magyarázni. Rajzoltam ugyanis egy térképet, melyen rajta van a Gerecse 50 teljes útvonala és a Kinizsi Százas második felének nagy része, és ami szemlélteti ezt az érdekes jelenséget.

A térképen az látható, ahogy Péliföldszentkereszt felől, a távoli Budapestről beérkezik a Kinizsi Százas útvonala, egy kék vonal képében, a jobb első sarokból, azaz északkeletről. A K-100 útvonalát a kék vonal jelzi, a Gerecse 50-ét a sárga, a közöseket pedig a zöld. Látható, hogy a Gerecse 50 sárga-zöld útvonala egy körtúrát alkot, az óramutató járásával megegyező irányban.

Az első közös szakaszon (A) szaggatott vonal mutatja, hogy ott ellentétes irányban fut a két túra (nem mellékesen hazánk első két teljesítménytúrájáról van egyébként szó, az 1981-es Kinizsi Százast 1982-ben követte a Gerecse 50), míg a másik két közös szakaszon (B és C) egy irányban haladnak. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a K-100 korabeli, szárligeti célú útvonalánál jóval kevesebb volt a mindkét túra által érintett rész, hiszen akkor a B szakasz valamivel rövidebb volt (csak Koldusszállásig volt "zöld"), a C szakasz pedig egyáltalán nem volt közös, hiszen csak a Gerecse 50 ment arra.

Látható az is, hogy míg a Kinizsi Százas ABC sorrendben érinti a közös szakaszokat, addig a Gerecse 50 CAB sorrendben, továbbá hogy jelenleg a Gerecse 50 útvonalának kb. fele a Kinizsi Százassal közös.

(Egy halvány piros vonallal bejelöltem az Iszkiri 35/45/65/100 a térképen áthaladó szakaszát is.)

Kapcsolódó bejegyzés:
Interjú Kovalik Andrással, a Kinizsi Százas egyik atyjával
Kinizsi Százas útvonal kvíz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése