2012. február 8., szerda

Márkatörténet rovat: The North Face

A Vibram cég históriája után következzék egy újabb bejegyzés a márkatörténet rovatban. Ezúttal a The North Face márka eredetével és a branddel kapcsolatos néhány érdekességgel ismerkedhetnek meg az olvasók. "A The North Face" - írtam, és furcsán csenghet ez a kettős névelő, de indokolt, hiszen a The a márkanév része, melyet az ismert logó is tartalmaz.

A brand alapjait 1964-ben, 21 évesen tette le az amerikai Douglas Tompkins (ő az a ma már vidéki francia nagyapónak kinéző fickó a képen) és felesége. Katalógust jelentettek meg, melyből postán lehetett rendelni hegymászó és kemping felszereléseket. Két évvel később Kenneth Klopp is csatlakozott hozzájuk, megalapították cégüket, és nyitottak egy boltot San Franciscóban (érdekesség, hogy 1968-ban Tompkins és akkori felesége teremtették meg az Esprit divatmárkát is - először egy Volkswagen kisbuszból árulták a ruhákat). Így indult tehát a The North Face története, mely ma már a VF Corporation része, így olyan más világmárkákkal került egy "családba", mint például az Eastpak, a JanSport, a Wrangler, a Lee Jeans, a Timberland, a Nautica vagy a Vans.

Visszakanyarodva a gyökerekhez, a The North Face márkanév onnan ered, hogy általában az északi féltekén a hegyek északi oldalát nehezebb megmászni, ezzel utal a termékek tartósságára, elnyűhetetlenségére, terepre tervezettségére. Az 1971-ben született logó pedig egy kaliforniai sziklacsúcsot, a Féldómot (lásd Wikipédia) szimbolizálja.

Tompkins azóta üzletemberből lelkes környezetvédő lett; vásárolt egy hatalmas birtokot Chilében (mely ketté is szeli a vékony országot), és ott egy több mint 3.000 négyzetkilométeres, tehát egy kisebb magyar megyének megfelelő nagyságú természetvédelmi területet hozott létre, aminek a Pumalín Park nevet adta (erről Bede Márton Panamericana blogjában olvastam).

Személyes vonatkozás: nekem egyetlen The North Face ruhadarabom van, egy már kissé kopottas, rövid ujjú, kockás túraing, ami már volt rajtam Kinizsi Százason is.

Kapcsolódó bejegyzések:
Márkatörténet rovat: a Vibram talp
Trekking'n'style rovat: The North Face Back to Berkeley bakancs
Trekking'n'style rovat: The North Face B. to Berk. bakancs (2012) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése