2012. február 18., szombat

Márkatörténet rovat: Helly Hansen

A Vibram talp és a The North Face után a következő outdoor brand itt a márkatörténet rovatban az 1877-ben alapított, norvég Helly Hansen.

A cég alapítója és névadója egy hajóskapitány, Helly Juell Hansen, aki tengerészeit kívánta megvédeni a zord időjárástól, széltől és esőtől, ezért feleségével (a szintén alliteráló nevű Margarethe Marennel) együtt viaszosvászon nadrágokat, kabátokat és viharkalapokat kezdett készíteni. Az olajjal átitatott erős, durva vászon tökéletes alapanyagnak bizonyult, így eljárását szabadalmaztatta is. Egy évvel később, 1878-ban pedig már a párizsi világkiállításon is megjelent termékeivel, sőt, elnyerte a kiállítás nagydíját.

Miután az alapító 1914-ben meghalt, cég vezetését fia, Leiv Helly-Hansen vette át. Az 1920-as években egy új anyagot fejlesztettek ki, a linoxot, melynek a viaszosvászonnál szebb felülete volt, és nem ragadt. A következő fontos évszám 1949, ekkor kezdtek a linox helyett (világelsőként) PVC-t használni víz- és szélálló ruházati termékeikhez. 1970-ben, két évtizedes fejlesztés után pedig (szintén elsőként a világon) előállították az első vízhatlan és lélegző anyagot, a Helly Tech-et. 1986-ban egy izzadságelvezető szövetet vezettek be, így az abból készült alsóruházat képes szárazon és melegen tartani a bőrt sportolás közben is.

A vállalat története tehát munkaruházattal indult, ezt követte az sport termékvonal (főképp extrém télisportokhoz, valamint túrázáshoz, hegymászáshoz), az 1990-es évektől pedig divatos - és árkategóriájuk miatt exkluzív - utcai ruházatként is egyre kedveltebbek az ellenálló HH lábbelik és ruhadarabok. Magam egyébként sokáig azt hittem, hogy a helly azt jelenti, hogy pokoli (valójában az hellish lenne), és tán egy extrém hegymászó beceneveként vált márkanévvé.

(Azért még a Helly Hansennel is előfordul, hogy egy termékük hibásnak és kevéssé strapabírónak bizonyul: a Tékozló Homár egyik klasszikusa azon vásárló panasza, akinek irodai használattól két nap alatt szétszakadt a HH nadrágja.)

Kapcsolódó bejegyzések:
Márkatörténet rovat: a Vibram talp
Márkatörténet rovat: The North Face
Márkatörténet rovat: Columbia
Trekking'n'style rovat: Helly Hansen The Forrester bakancs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése