2011. július 30., szombat

A Kinizsi Természetbarát Egyesület hozzájárult a K100 társasjátékhoz

Megérkezett Kovalik András levele, melyben a Kinizsi Természetbarát Egyesület nevében hozzájárult a K100 társasjáték "kiadásához".

Sőt, nem csak egy egyszerű engedélyt kaptam tőle, hanem megtisztelt azzal, hogy néhány módosító javaslatot is írt, melyekből kiderült, hogy gondosan áttanulmányozta a társasjáték pályáját és szabályát, vagy ki is próbálta azt. Ezek jó ötletek, melyekből többet be is építek a játékba (elsősorban azzal kapcsolatosak, hogy a kissé absztrakt K100 táblajáték több, a valódi Kinizsi Százas teljesítménytúráról ismert elemet - "katlan", útelágazások, stb. - tartalmazzon).

Kapcsolódó bejegyzések:
Viharok a K100 társasjáték körül
Hamarosan: Kinizsi Százas ihlette társasjáték
A Kinizsi Százas mint "Gazdálkodj okosan!"

Vicc a Kinizsi Százasról

Szőke György 2004-es, Az álomgyűjtögető c. Kinizsi Százas túrabeszámolójában olvastam az alábbi "viccet":

Ösvénytaposás közben, kisebb csoportba csöppenve beszélgettünk:
- Itt mindenki százas?
- Nem, itt senki se százas...

Kapcsolódó bejegyzések:
Hat jel, ami arra utal, hogy közeledik a Kinizsi Százas

Viharok a K100 társasjáték körül

(frissítés: A Kinizsi Természetbarát Egyesület hozzájárult a K100 társasjátékhoz)

Az Index fórum Kinizsi Százas topikjában az elmúlt napokban kisebb viharok kerekedtek a K100 társasjáték körül. Ez egyáltalán nem baj, mert legalább megvédhettem az álláspontomat, ismertebbé vált a játék, s úgy tapasztaltam, hogy a hozzászólók többsége jó ötletnek találja azt.

Idézek azért két ellenvéleményt és a válaszaimat:

- Megkérdezném, hogy nem kellene neki [megj.: a társasjátéknak] más nevet választani? Tudomásom szerint jogilag nem védett a "Kinizsi Százas" név, de mégiscsak egy konkrét rendezvény neve, a tiéd pedig egy társasjáték. Szerintem ennyi tiszteletet megérdemelne a túra, hogy nem használjuk fel a nevét másra. Lehetne a játékod neve például Túrázz Okosan, vagy akármi más. (efemm hozzászólása)
- Köszönöm az észrevételt. Én ezt nem érzem tiszteletlenségnek. Nem egy "tiszteletlen" (illegális, erkölcstelen, egészségtelen, stb.) valamit neveztem el így, hanem egy társasjátékot, ami szerintem jó dolog. Másrészt a játék pontos neve K100, igaz, valóban Kinizsi Százas néven emlegetem. Harmadrészt, a játék szabadon letölthető, kinyomtatható és játszható, tehát nem húzok hasznot a túra - általam is tisztelt - nevéből.

- A Kinizsi Százas nem játék!!! >:-[ (nnnnorb hozzászólása)
- Sokan az életet is játéknak tekintik, minden nehézsége, viszontagsága ellenére. Miért ne lehetne egy túrára is bizonyos szempontokból játékként tekinteni?
Én mégsem állítottam, hogy a Kinizsi Százas teljesítménytúra játék lenne [megj.: igaz, egyszer hasonlítottam társasjátékhoz]. Többször is teljesítettem, így tisztában vagyok szépségével és küzdelmességével, s hogy cseppet sem "gyerekjáték". Mindössze arról van szó, hogy készítettem egy társasjátékot, amit a Kinizsi Százas ihletett. Akinek tetszik, akit érdekel, az letöltheti, akit pedig nem érdekel, az ne foglalkozzon vele.
Még arról, hogy mi játék és mi nem az... A háború játék? Egyáltalán nem (legalábbis a fronton semmiképp, de a hadvezérek, politikusok szobáiban már játékelmélet a javából). Mégis - vagy éppen ezért - létezik sakk, vagy Rizikó társasjáték, és még sok-sok háborús témájú stratégiai táblajáték és számítógépes játék.

Kapcsolódó bejegyzés:
Hamarosan: Kinizsi Százas ihlette társasjáték

2011. július 28., csütörtök

Házilag készített túrabot

Házilag készített többfunkciós túrabot, mely fényképezőgép állványnak is használható, valamint beépített iránytűvel is rendelkezik (katt a képre). Igaz, nem teleszkópos és nem ultrakönnyű (bizonyos Jason Knepp készítette az édesanyjának 2008 karácsonyára).
jasonknepp.wordpress.com

(Egy vicces tárgyakat, ajándékokat árusító boltban egyszer egy olyan túrabotot is láttam, melyre egy kerékpár csengő és egy kulacs is volt szerelve.)

Kapcsolódó bejegyzések:
Túrabotok kijelzővel (és egy saját találmány)
Űrtechnológia a Kinizsi Százason
Fejlámpa házilag

2011. július 27., szerda

Hamarosan: Kinizsi Százas ihlette társasjáték

Készítettem egy Kinizsi Százas "témájú" társasjátékot. A pálya stílszerűen 100 mezőből áll (ebből látható egy kis részlet a képen), és bár elég absztrakt, stratégiai játék lett belőle, azért van egy kis köze a valódi Kinizsi Százashoz. A nemes küzdelem során lehet többek között vizet, élelmet (almát), ragtapaszt, valamint a lámpába elemet gyűjteni, hogy aztán kihasználhassuk ezeket a sikeres teljesítés érdekében. Persze ahogy dobókockás társasjátékhoz illik, a stratégia mellett a szerencsének is nagy szerep jut.

A játéknak napokon belül létrehozok egy weboldalt (frissítés: elkészült), ahonnan majd szabadon letölthető és kinyomtatható (szabállyal, tartozék kártyákkal együtt).

Tipp:

2011. július 25., hétfő

Trekking'n'style rovat: Adrian Castro bakancs terve

Adrian Castro argentin származású, Spanyolországban élő designer nem hétköznapi bakancs terve. Persze hogy a Feelmax Skagerrak nevű, futurisztikus koncepció valóban "életképes-e", az például a Kinizsi Százason derülhetne ki (katt a képre).
adriancastrodesign.com

Kapcsolódó bejegyzések:
Trekking'n'style rovat: Marco Vanella bakancs terve
Trekking'n'style rovat: Adidas Super Trekking bakancs
Trekking'n'style rovat: Helly Hansen The Forrester bakancs
Űrtechnológia a Kinizsi Százason

2011. július 23., szombat

Illusztráció a Kinizsi Százas utolsó 15 kilométeréről

Pál Tamás kedves illusztrációja a Kinizsi Százas utolsó kilométereiről, hálósipkában szundikáló holddal, fejlámpák fényében ballagó megfáradt túrázókkal, valamint egy csigával (katt a képre).

Kapcsolódó bejegyzések:

Blog a Camino zarándokútról

Egy friss blog a Camino (El Camino, Szent Jakab-út) zarándokútról, magyar zarándokok tollából, akik e pillanatban, e bejegyzés írásakor is úton vannak Spanyolországban:

(A Kinizsi Százas is egy "zarándokút" valahol, a fizikai út mellett spirituális utazás is - egy cimborám szerint pedig önkéntes felkészülés elkövetkezendő genocídiumok hosszú meneteléseire -, másrészt épp az idei Kinizsi Százason, egy túratársammal beszélgetve is szóba került az "El Camino".)

Tippek:

2011. július 19., kedd

Kinizsi sörcímkék

Ha már Kinizsi Százas, egy kis keresgéléssel összegyűjtöttem néhány Kinizsi sörcímkét, döntően az 1980-as évekből. Igaz, egyelőre csak így képként, "virtuálisan" (például a retronom.hu oldalról), de fontolgatom, hogy a valódi papírcetliket is elkezdem majd gyűjteni. S ha lesz majd száz különböző címke a kollekciómban, akkor az... ha nem is "Kinizsi Százas", de "száz kinizsis"...

Kapcsolódó bejegyzések:
Pataporc verse a Kinizsi Százasról (A PILIS ÉS A SÖR...)
A folyadékháztartásról és a vízhólyagokról
Dohányzás és alkoholfogyasztás a Kinizsi Százason

2011-es túrabeszámolók a Vadon szava blogban

Három részletes és olvasmányos 2011-es Kinizsi Százas túrabeszámoló a Vadon szava blog friss bejegyzésében.
A három írásból egy sajnos a túra feladásáról tudósít, de tanulságokkal szolgál.

Tipp:
Korábbi évek K100 túráinak adatai, statisztikái, beszámolói és fényképei, videói a Nagy Kinizsi Százas táblázatban.

Kapcsolódó bejegyzések:
A Kinizsi Százas feladásáról
Kinizsi Százas - a motiváció
Túrabeszámoló a 2011-es Kinizsi Százasról (saját)

Trekking'n'style rovat: Helly Hansen The Forrester bakancs

Egy szép, klasszikus bőr túrabakancs a tartós és divatos termékeiről ismert, 1877-ben alapított norvég Helly Hansen-től: The Forrester, avagy "Az Erdész". A Helly Hansen cég történetéről ide kattintva olvashatsz, itt pedig további outdoor brandekről találsz információkat. Hasonló stílust képvisel ez a laza Timberland bakancs is.
hellyhansen.com

Kapcsolódó bejegyzések:

Nyerj bakancsot!
Trekking'n'style rovat: jön a beszélő bakancs?
Trekking'n'style rovat: Adidas Super Trekking bakancs
Trekking'n'style rovat: Timberland óra analóg iránytűvel
Ha én gazdag lennék... ilyen bakancsot vennék: Inov-8 Roclite 400 GTX
Egy futócipő, aminek nem tudtam ellenállni - Adidas Torsion ZX 8000 SP

2011. július 18., hétfő

Távolságok listája és a Kinizsi Százas

Ezt a bejegyzést a Wikipédia Nagyságrendek listája (hosszúság) szócikke és további, külön jelölt források alapján állítottam össze. Kiderül belőle az is, hogy milyen messze van Makó Jeruzsálemtől.

Egy Kinizsi Százas (100 km) több, mint a Balaton hossza (77 km), és háromszor annyi, mint a Nagy-Britannia és Franciaország közötti La Manche csatorna legszűkebb része a Doveri-szorosnál (33 km).

Két Kinizsi Százas több, mint a Budapest-Miskolc (173 km), a Budapest-Pozsony (179 km), vagy a Budapest-Pécs (196 km) távolság légvonalban.

Három Kinizsi Százas több, mint Magyarország legnagyobb kiterjedése észak-déli irányban (268 km), vagy a Budapest-Krakkó távolság légvonalban (295 km).

Négy K100 több, mint a Budapest-Ljubljana távolság légvonalban (393 km), és majdnem annyi, mint a Duna magyarországi szakaszának hossza (417 km).

Öt K100 több, mint a Budapest-Prága távolság légvonalban (461 km), és majdnem annyi, mint Magyarország legnagyobb kiterjedése kelet-nyugati irányban (528 km).

Hat K100 több, mint a Tisza magyarországi szakaszának hossza (598 km).

Hét K100 majdnem annyi, mint a Budapest-Berlin távolság távolság légvonalban (706 km).

Nyolc K100 majdnem annyi, mint a Budapest-Róma távolság légvonalban (811 km), így ha nem is vezet Rómába, de csaknem elér az "örök városig".

Kilenc K100 megfelel a Kútvölgyi kápolna (Budapest) és Csíksomlyó közötti zarándokút hosszának (900 km).

Tíz K100 több, mint a Budapest-Luxembourg távolság légvonalban (997 km).

Tizenegy K100 majdnem annyi, mint a Budapest-Athén távolság légvonalban (1107 km).

Tizenkettő K100 több, mint a Budapest-Amszterdam távolság légvonalban (1166 km).

Tizenhárom K100 több, mint a Budapest-Párizs távolság légvonalban (1266 km).

Tizennégy K100 több, mint a Tisza teljes hossza (1358 km).

Tizenöt K100 több, mint a Budapest-London távolság légvonalban (1470 km).

Tizenhat K100 több, mint a Budapest-Moszkva távolság légvonalban (1566 km).

Tizenhét K100 megfelel az kutyaszán-világcsúcs távolságának (9 nap alatt 1700 km, Alaszkában).

Tizennyolc K100 annyi, amennyit a dekatriatlonon, azaz a tízszeres triatlonon kell kerékpározni (1800 km).

Tizenkilenc K100 megfelel a Vörös-tenger hosszúságának (1900 km).

Húsz K100 több, mint a Budapest-Madrid távolság légvonalban (1991 km).

Huszonegy K100 több, mint a közmondásos Budapest-Makó távolság (2045 km). Megjegyzés: Makó valójában egy vitéz volt, aki részegen azt hitte Splitről (Horvátország), hogy már Jeruzsálemben van, ahová kereszteshadjáratra indult.Tehát Makó 2100 km-re, pontosan 21 Kinizsi Százasnak megfelelő távolságra volt Jeruzsálemtől (Split-Jeruzsálem távolság), míg Makó városa a már említett 2045 km-re van tőle (forrás: gyakorikerdesek.hu).

Huszonkettő K100 majdnem annyi, mint Magyarország határának hossza (2242 km).

[...]

Huszonnyolc K100-nak megfelelő szakaszon (2800 km) mossa Venezuela partjait a Karib-tenger és az Atlanti-óceán.

Huszonkilenc K100 több, mint a Duna teljes hossza (2888 km).

Harminc K100 megfelel az indiai Rickshaw Run riksa verseny távjának (3000 km).

Kapcsolódó bejegyzések:
Mennyi 100 kilométer, és mennyi 2775 méter?
Másfél millió kilométer a Kinizsi Százason
A Kinizsi Százas és a számok (és a pasaréti lelkész)

Készülődés a Balaton-átúszásra - pár hossz

Exbarátnőmmel tegnapelőtt voltunk a Kispesti uszodában. A Balaton-átúszásra készülődve leúsztam néhány hosszt a 33 méteres medencében (nem számoltam, mennyit, de nem túl sokat, legalábbis a bő egy hónappal ezelőtti 3 és fél kilométerhez képest).

Van egy olyan sejtésem, hogy ezen a hétvégén is el fog maradni a rendezvény a várható lehűlés, esős idő miatt, hacsak nem változik addig a prognózis. De bízom benne, hogy azért még valamikor sor kerül rá a nyáron, és nem marad el teljesen, mint tavaly.

Ha idén, ötödik alkalommal is sikerül átúsznom a Balatont, akkor majd elmondhatom, hogy összesen egy negyed Kinizsi Százasnak megfelelő távolságot (25 km-t) megtettem az átúszásaim során.