2011. június 28., kedd

A Kinizsi Százasról az Endorfin Kalandsport Egylet blogjában

"A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában."

Az "Endorfin Kalandsport Egylet" webnaplójában több, részletes bejegyzés is olvasható a Kinizsi Százasról illetve a túrára való felkészülésről, Hunquintil tollából.

2011. június 27., hétfő

A bakancslista

Attila cimborámmal tegnap megnéztük A bakancslista c. filmet, Jack Nicholson-nal és Morgan Freeman-nel a főszerepben. Nem volt rossz, bár láttam már katartikusabb filmdrámát is. Ami a saját, a szó szorosabb értelmében vett "bakancslistámat" illeti, egy 100 kilométernél hosszabb teljesítménytúra mindenképp szerepel rajta, ahogy - amennyire a hátralévő időm engedi persze - legalább 10 vagy 20 (netán 30, 40, 50) Kinizsi Százas és ugyan ennyi Balaton-átúszás is. És szeretném életemben legalább egyszer lefutni a félmaratont, vagy esetleg a maratont is.

Kapcsolódó bejegyzés:

Budapest Zombie Walk 2011

A "Kinizsi Százas zombikról" már szó esett itt a K100 blogban. Most az Index fórum Kinizsi Százas topikjának egyik hozzászólásában olvastam a Zombie Walk-ról, azaz a "Zombi Felvonulásról", mely a világ több nagyvárosában is megrendezésre került már. A YouTube videón a 2006-os toronto-i zombik sajátos menete, vidám vánszorgása látható. Az érdekes eseményt idén Budapesten, az Andrássy úton is megrendezték, néhány nappal ezelőtt.

Tipp:

Kapcsolódó bejegyzés:

2011. június 25., szombat

Pillangó Cirkusz

A Pillangó Cirkusz (The Butterfly Circus) egy szép, gondolatébresztő rövidfilm arról, hogy mi mindenre lehet képes az ember. Az egyik főszereplő Nick Vujicic, az ismert motivációs szónok.


Kapcsolódó bejegyzések:

2011. június 22., szerda

Idei tizenegyedik futásom a Margitszigeten

Ma este futottam két kört a szigeten. Ilyen időpontban, este fél 8 és fél 9 között még tán sosem kocogtam a Margitszigeten, általában inkább kora reggel vagy délelőtt szoktam, vagy néha délután.

Lassan szokás szerint most is elterveztem, hogy négy kört, azaz félmaratont futok, de aztán beláttam, hogy ahhoz azért még edzenem kell, mert a második kör már elég "szenvedős" volt. Bár az utolsó másfél kilométeren volt egy "feltámadásom", amikor jelentősen gyorsítani tudtam a lépteimen, és még jól is esett.

2011. június 21., kedd

Kinizsi Pál élete

Ha már Kinizsi Százas, illő hogy szó essen a teljesítménytúra (és a túrát szervező Kinizsi Természetbarát Egyesület) névadójáról, Kinizsi Pálról.

Kinizsi Pál temesi bán Mátyás király hű embere, a fekete sereg egyik vezére volt. Kiváló hadvezéri képessége, Mátyás nyugati háborúiban és a törökök felett aratott sorozatos győzelmei és rendkívüli ereje mondai hőssé tették. Személyes vitézségével döntötte el 1479-ben a kenyérmezei csata kimenetelét. Lovagi harcmodorban is kitűnt, többször is részt vett és győzött lovagi tornákon.

Kinizsi Pált 1467-ben említik először Mátyás király egyik rendeletében, Máramaros vármegye főispánjaként. Apja a hagyomány szerint egy Bihar vármegyei molnár, de ez mindössze legenda. Pál apja már harcolt Hunyadi János alatt a törökök ellen.

Születésének időpontja és helye bizonytalan, de a legvalószínűbb, hogy 1431-ben született Temeskenézen. Ősei szerb eredetűek voltak. Felesége Magyar Benigna, nevelőapjának és "kollégájának", Magyar Balázs hadvezérnek a lánya volt, akit az 1480-as években vett feleségül. Aggódó és istenfélő feleségként Benigna sokat imádkozott veszélyes munkakörben dolgozó férjéért, imádságos könyve Festetich-kódex néven vált ismertté.

Későbbi apósa, Magyar Balázs egyik alvezéreként tűnt fel 1468-ban a morvaországi hadjáratban. 1472-ben hűségéért kapta a Budáról Itáliába vezető út mentén fekvő Vázsony várát, a hozzá tartozó birtokokkal. A "Kinizsi várat" aztán palotával, barbakánszerű kapuvédőművel egészítette ki. 1478-ban pálos szerzeteseket telepített a mezővárossá kinevezett Vázsonyba, számukra kolostort és templomot építtetett. 1480-ban Somló várát is megkapta. Első nagy győzelmét Báthory Istvánnal együtt, 1479. október 13-án, Kenyérmezőnél aratta a török felett. 1481-ben Mátyás király a déli végek védelmével bízta meg. 1482-ben Szendrőnél győzött. Mátyás halála után II. Ulászló mellé állt és Corvin János ellen fordult.

1490-ben I. Miksa német-római császár elfoglalta Nagyvázsonyt, melyet a következő évben visszafoglalt Kinizsi. 1492-ben megsemmisítette a szétzüllött fekete sereget. Élete végén ismét a török ellen harcolt. 1494-ben megmentette Nándorfehérvárt az árulástól. Az áruló katonákat, akik pénzért akarták az erősséget átadni, iszonyú kínzások közepette végeztette ki. Betört Szerbiába és Bulgáriába. Szendrő ostrománál halt meg, 1494. november 24-én.

(A képen Tatay Sándor Kinizsi Pál c. regényének borítója, illetve annak részlete látható.)

Felhasznált források:
Wikipédia
Magyar Néprajzi Lexikon
Mitták Ferenc - 1000 év krónikája

Kapcsolódó bejegyzések:
Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)
Legyen otthon Kinizsid!
Kinizsi Pál és a hipszter bajusz

2011. június 19., vasárnap

Idei tizedik futásom a Margitszigeten

Szombat reggel ismét lementem futni a Margitszigetre, a Kinizsi Százas után másodszor. Lazar, a bácskai Forrest Gump példáján felbuzdulva arra gondoltam, hogy lefutom a félmaratont, azaz négy szigetkört. Úgy véltem, ha Lazarnak sikerült utcai cipőben, nekem hogyne sikerülne az Adidas Torsion ZX 8000 SP-mben, de sajnos nem sikerült, be kellett érnem két körrel. Viszont legközelebb újra megpróbálkozom majd a félmaratonnal.

2011. június 13., hétfő

Tatai séta Bobbal

Bob barátommal ma körbesétáltuk a tatai Öreg-tavat. Gondolkodtunk, hogy hány kilométert tehettünk meg, én bő ötnek tippeltem, de aztán a Wikipédiából kiderült, hogy valójában 7,4 kilométer a tó körüli gyalogút hossza.

Bob - még a séta előtt, egy tóparti fagyizóban - elmesélte, hogy nemrég "újjászületett": kora tavasszal súlyos szív- és gyomorproblémái voltak. Pár hétig abban a hitben élt, hogy 60% a túlélési esélye, míg aztán egy pontosabb és kevésbé vészjósló lelet meg nem nyugtatta. Erről mit sem tudtam, mert bár barátok vagyunk, időnként telnek el úgy hónapok, olykor évszakok, hogy keveset hallunk egymásról. Meséltem neki én is a saját szívzűrömről, bár ez nem szervi, hanem érzelmi zűr. Szóba kerültek még a régi balatoni nyarak, az idő múlása (nemrég múltunk 30 évesek), a hétköznapok hajtása (mely csaknem az életébe került), utazásai, közelgő esküvője.

Bobot - aki még a gimnáziumban volt osztálytársam - egyébként csak én hívom Bobnak, ahogy Suszternek is csak ő szólít engem. Ezekről a becenevekről Ottlik regénye jut az eszembe. Néztük mi is a napozó, kerékpározó "civileket", a tiltás ellenére a tóban fürdőzőket.

Megbeszéltük, hogy ezentúl megpróbálunk gyakrabban találkozni, és egy-egy hétvégén kirándulni is elmegyünk, az egészséges életmód, kikapcsolódás, "slow living" jegyében.

Meséltem neki a délelőtti futásomról a Margitszigeten, és Kinizsi Százasról is. Észrevette, hogy már az idő múlását is a K100-hoz viszonyítom: mondtam, hogy legutóbb még a "negyedik Kinizsi Százasom előtt" voltunk egy közeli szórakozóhelyen, azaz bő egy éve, hiszen nemrég teljesítettem az ötödiket. Megbeszéltük, hogy lehet, hogy jövőre indulunk egy rövidebb teljesítménytúrán is, pl. a Gerecse 50-en.

Lazar, a bácskai Forrest Gump

Lazar, aki többet ér száz lázárjánosnál*: ugyan nem gyűjtöget kincseket, anyagi javakat kockáról kockára, de utcai ruhában, szakadt cipőben, "véletlenül" lefutott egy félmaratont. Könnyen lehet, hogy a Kinizsi Százast is teljesítené.

* vagy finomítva e kijelentésen: Lázár János (és mindannyiunk) kapzsi, harácsoló, anyagias énjénél

Kapcsolódó bejegyzések:
Aki fél lábbal is teljesítette volna a Kinizsi Százast: Terry Fox
Kinizsi Százas - a motiváció

Tipp:
Futo.blog.hu
Riport Lazarral (videó)

Idei kilencedik futásom a Margitszigeten

Legutóbb még a Kinizsi Százas előtt, az előnevezés napján (május 24-én) voltam futni a Margitszigeten. Ma újra lementem kocogni kicsit, kétszer futottam körbe a szigetet. Jól esett a mozgás, és ezzel már (meg a múltkori úszással) elkezdtem a felkészülést az idei - számomra ötödik - Balaton-átúszásra.

Az első kör eléggé kifárasztott, meg is fordult a fejemben, hogy nem futok többet, de aztán rábeszéltem magam a második körre. Közben egy Chicane nótát meg T*ts and Cl*ts remixeket hallgattam. Egyszer el is bambultam, és egy lehajló ág kitépte a fülemből a füllhallgatót, de aztán szaladtam tovább. Menet közben nagymamám lassan 90 éves nővére is felhívott, hogy mi újság velem, ellihegtem neki, hogy jól vagyok, és hogy épp futok, és hogy majd legközelebb meglátogatom, meg puszilok mindenkit.

Legközelebb a három vagy a négy kör (ami már egy félmaraton lenne) kényelmes lekocogásával is megpróbálkozom, hiszen úgy akkor - legalábbis a mozgás időtartamát tekintve - közelebb kerülnék ilyen szempontból is az átúszáshoz.

2011. június 8., szerda

Müller Péter és a Kinizsi Százas

Néhány bejegyzéssel ezelőtt szóba kerültek Milan Kundera gondolatai a "lassúságról", melyek a Kinizsi Százas teljesítménytúrára is érvényesek. Most unokatestvéremék árnyékos komáromi szobájában ülök az ágy szélén (ahonnan épp a viharos égboltra és a meggyfára látni, melyre tegnap másztam fel, de ma reggel is felmentem egyébként még szedni egy negyed vödör meggyet, így ma is volt egy kis "G-Venture"), és Müller Péter Titkos tanítások című könyvét kezdtem el olvasgatni.

Rögtön a bevezetésben bukkantam az alábbi részletre:

"[...] Ezért lehet a Bibliának akár egyetlen sorát is újra és újra elolvasni, mert ahogy múlnak az éveid, egyre mélyebb és mélyebb titkot fedezel fel benne. De ugyanígy vagyunk egy nagy regénnyel, egy jó drámával vagy egy ihletett zeneművel: befelé végtelenek."

A Kinizsi Százas is befelé végtelen (ugyanakkor a 100 kilométeres távolság monumentalitása miatt nem csak befelé, hanem szinte kifelé is), ezért van értelme évről évre újra teljesíteni. Ha maga a túra kevéssé változik is, mi magunk már jóval többet, és tán egyre többet és többet fogunk fel, értünk meg közben az útból, önmagunkból, céljainkból.

Fotógaléria a 2008-as Kinizsi Százasról

Rájöttem, hogy a 2008-as Kinizsi Százasról is van még néhány fotóm, amit nem publikáltam eddig, így ezeknek a fényképeknek is készítettem egy galériát:

Kapcsolódó bejegyzések:

2011. június 7., kedd

Kinizsi Százas és meggyszedés mint G-Venture

Tán már tizenöt vagy húsz éve nem másztam fára. Akkoriban, tizenéves koromban a devecseri kastélyparkban lévő, vagy a templom melletti ringlófákra mászhattam fel gyermekkori pajtásaimmal, és gyümölcsszedés közben játékokról, filmekről, tv-sorozatokról és persze a nekünk tetsző tinilányokról és milfekről, kora kamaszkori szexuális fantáziáinkról beszélgettünk, ez utóbbi témáról persze tapasztalat nélkül, de szárnyaló képzelőerővel. Most unokatestvéreméknél, egy komáromi családi ház udvarán kapaszkodtam újra az ágak közé, több méter magasra, meggyet szedni. Akkor már tudtam, hogy ez nem más, mint G-Venture.

Épp ma találtam ugyanis egy Casio G-Shock katalógust (papíralapút, nyomdaillatút), és ebben olvastam a G-Venture definícióját:

"Mi is az a G-Venture? A válasz: minden olyan megélt vagy jövőbeli kaland, amit a G-Shock karóráddal együtt élsz át. Mindegy, hogy a sokadik ejtőernyős vagy az első vízbeugrás; amikor számodra valós kihívással szembesülsz, az a G-Venture. Egy G-Shock-kal a karodon nem is lehetnél jobban felszerelkezve az élet kihívásaival szemben. Az átélt kalandokban van valami közös: az az unikalitás, amit a G-Shock immár több, mint 25 éve nap mint nap lehetővé tesz. Itt az idő, éld át Te is!"

Így hát a meggyszedés a rádiójel vezérelte, napsütés táplálta G-Shockommal a csuklómon - miközben az ágak között egy kicsit sziklamászónak éreztem magam - számomra G-Venture volt, ahogy a Kinizsi Százas is, és miképp majd az idei Balaton-átúszás is az lesz.

Kapcsolódó bejegyzés:

Fotógaléria a 2011-es Kinizsi Százasról

Kicsit megkésve ugyan, de íme néhány saját fénykép, hangulatos felvétel a 2011-es Kinizsi Százas teljesítménytúráról - vagy legalábbis a túra bő első feléről, később már nem nagyon vettem elő a fényképezőgépet; de jövőre megpróbálok majd még több fotót készíteni:

Kapcsolódó bejegyzés:

2011. június 6., hétfő

Készülődés a Balaton-átúszásra - 145 hossz

Ma voltam uszodában, és 25 méteres medencében úsztam 145 hosszt (több mint 3 és fél kilométert). Először úgy terveztem, hogy leúszok 200 hosszt, ami nagyjából megfelel a Balaton-átúszás 5 kilométeres távjának, de aztán elkezdtem éhes lenni, így nem erőltettem a dolgot. Így sem rossz ahhoz képest, hogy ez volt idén az első komolyabb, 1 km-nél hosszabb úszásom. Még a jövő héten megpróbálkozom a teljes, 200 hossznyi távval, aztán jöhet az átúszás, július 2-án.

(A Kinizsi Százas (2007 óta) mellett a Balaton-átúszás (2006 óta) és a Vivicittá (2010 óta) azok a tömegsport-rendezvények, melyeken évről évre részt veszek.)

Tipp:

Van-e értelme doppingolni a Kinizsi Százason?

Van-e értelme és lehet-e doppingolni a Kinizsi Százas teljesítménytúrán? Lehet, de nincs túl sok értelme. Fájdalomcsillapítókkal ugyan valamennyire elnyomhatók a különféle bajok, azonban több negatív élettani hatásuk is van, ráadásul így könnyebben túlterhelhetjük magunkat. Állítólag az ízületi fájdalmak ellen nem is hatékonyak ezek a gyógyszerek (lásd Larzen hozzászólása az Index fórum Kinizsi Százas topikjában), hacsak nem placebo-hatásukon keresztül.

Igaz, egy korábbi Kinizsi Százason magam is rákényszerültem (?) ilyen segítségre, de azóta sem éltem vele (egy rossz lépés, kövön megcsúszás miatt húzódott meg a bokám, ezt próbáltam gyógyszeresen elnyomni - nem tudom, hogy aztán a fájdalom enyhülését a tabletta hatóanyagainak vagy a már említett placebo-hatásnak köszönhettem-e).

Amit én javaslok: sok edzés és erős motiváció, no meg túrabot és bejáratott túrabakancs.

Tipp:

Kundera és a Kinizsi Százas

Milan Kunderáról (lásd Wikipédia) eddig csak felszínes ismereteim voltak, csupán A lét elviselhetetlen könnyűsége c. regényét olvastam valamikor sok-sok évvel ezelőtt. Filozófus unokatestvérem (a Magyar Filoterápia Alapítvány egyik létrehozója) hívta fel a figyelmem Kundera Lassúság c. könyvére, illetve abból is néhány bekezdésre. Bár a futásról van benne szó, az író megállapításai a gyaloglásra, túrázásra is érvényesek (sőt még inkább, hiszen az lassabb a futásnál), így a Kinizsi Százashoz is kapcsolható.

"- Ötvenpercenként meghal valaki a francia utakon - mondja Vera, a feleségem. - Nézd azt a sok őrültet, hogy vezetnek! Bezzeg milyen rendkívül óvatosak, amikor a szemük láttára kirabolnak egy öregasszonyt az utcán. Hogyhogy nem félnek, amikor a volánnál ülnek?
Mit feleljek? Talán a következőt: a motorbiciklijére görnyedő ember csak a száguldás jelen pillanatára tud figyelni; múlttól-jövőtől elvágott időtöredékbe kapaszkodik; kiszakad az idő folytonosságából; kívül kerül az időn; másképp mondva extázisban van; ebben az állapotban mit sem tud a koráról, a feleségéről, a gyerekeiről, a gondjairól, következésképp nem is fél, mert a félelem forrása a jövőben van, s aki megszabadul a jövőtől, annak nincs félnivalója.

Az extázisnak ezzel a formájával, a sebességgel a technikai forradalom ajándékozta meg az embert. A motorossal ellentétben a futó ember mindig érzékeli a testét. Kénytelen a vízhólyagjaira, a lihegésére figyelni. Amikor fut, érzi a súlyát, a korát, soha ennyire nincs tudatában önmagának és életidejének. De mindjárt más a helyzet, ha a sebesség képességét egy gépre ruházza. Ezzel kikapcsolja a testét. Testelten, anyagtalan sebességnek adja át magát, a tiszta sebességnek, az extázis-sebességének. Furcsa párosítás. A technika hideg személytelensége és az extázis lángjai.

[...]

Miért tűnt el a lassúság öröme? Hol vannak a hajdani ődöngők? Hol vannak a népdalok semmittevő hősei, a vándorlegények, akik malomról malomra járnak és csillagos ég alatt alszanak? Eltűntek volna a mezei ösvényekkel, a rétekkel, tisztásokkal, a természettel együtt? Egy cseh mondás szép hasonlattal határozza meg édes semmittevésüket: nézegetik a Jóisten ablakait. Aki a Jóisten ablakait nézegeti, az nem unatkozik; az boldog. Világunkban a semmittevés tétlenséggé változott, ami egészen más: a tétlen ember frusztrálva van, unatkozik, s egyfolytában a hiányzó mozgást keresi."

Nos, a lassúság öröme, a gépek nélküli, csupán testünknek köszönhető sebesség nem tűnt el, ott van a Kinizsi Százasban.

Kapcsolódó bejegyzések:

Tipp:
...az Idei negyedik futásom a Margitszigeten c. bejegyzésben már említett, linkelt Slow Life mozgalom

2011. június 5., vasárnap

A folyadékháztartásról és a vízhólyagokról

Következzék az Index fórum Kinizsi Százas topikjából Saladin9 írása, hozzászólása a szervezet vízháztartásáról, a verejtékezésről, valamint a vízhólyagokról:

"[...] a szervezet a hűtéséhez izzad. Az izzadság fiziológiás oldat. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványokat, sókat, némi fehérjét, baktériumokat. A kiválasztás során a vér mennyisége csökken, ami önmagában, egy normális szinten belül, nem gond, de lassul a szállítási képessége. Ezért szomjazni kezdesz, és iszol. A bevitt ivóvíz alacsony ásványi anyag tartalmú, ezért ugyan visszaállítja a vér mennyiségét, de az elektrolit szint leesik, és romlik a viszkozitása, ami miatt nem nő, hanem még jobban csökken a szállító képessége. Magyarul hígul a véred. Ekkor kezdi a szervezet a szövetekbe préselni a vizet, hogy az elektrolit szintet fenn tartsa.

(Ilyenkor jöhetnek jól az izotóniás italok, melyekről az Űrtechnológia a Kinizsi Százason c. bejegyzésben esik szó - a szerk. megj.)

Valójában két dologra kell egyszerre figyelni: a kiszáradásra, és a megfelelő elektrolit szintre.
Jellemzően, a nem megfelelő cipő, zokni inkább az irharéteg alatti szövetek törését okozza, ami a mindenki által oly óhajtott vérhólyagot eredményezi.

Természetesen, mint én is írtam az antivízhólyag zokni és krémről, ez is fontos. A szervezet még a jól pótolt elektrolit esetén se tudja tökéletesen rendben tartani a végtagokban a szöveti folyadék szintet, így hosszú terhelés hatására felduzzadhat a lábfej, és keletkezhet vízhólyag.
Érdekesség, hogy téli túrák esetén, azok, akik hólevet isznak, szintén ki tudnak "száradni", ami nem kiszáradás, hanem a vérsűrűség és elektrolit szint drasztikus romlása a hólé, mint desztillált víz hatására. A szervezet a valós kiszáradás és az elektrolit szint csökkenést is ugyanazzal az érzéssel jutalmazza: szomjazás. Akik sokat terhelték magukat nagy melegben, mind ismerik azt az érzést, amikor teleitta már magát, majd kireped, és mégis szomjas. Na ekkor kell pótolni az elektrolitot. És ilyenkor már nem kis mennyiségben.

És még valami. Az alkohol. Sokan söröznek, vagy más alkoholos italt isznak ilyenkor, mondván, jobb, mint a víz. Ez valamennyire igaz is, de az alkohol tovább hígítja a vért, és megváltoztatja a érzékelés módját is, ez által szervezet kevésbé tudja szabályozni a vízháztartását. Ha jól besörözöl, jön az "ömlés", amikor úgy érzed, literszám ömlik belőled a víz. Vagy pont fordítva, szinte eláll az izzadás, ami még jól is esik, viszont érzed, hogy egyre hevülsz, szédelegsz, és jön hőguta. De az edzettebbek szervezete ilyenkor fokozza a lebontást, amivel ezeket a tüneteket elég jól lekezeli, viszont ennek az ára a "sörlassulás", amit azt hiszem, szintén ismerünk páran. Persze, erre az áldozatra hajlandóak vagyunk, hiszen a sör íze, és a fíling kárpótol! Na most, vannak a citromos, narancsos, 1 - 2%-os sörök, amiket kipróbáltam bringázás közben, és nagyon jól esett. Ezek a termékek még kutatásra szorulnak. Az biztos, hogy a kevesebb alkohol, és a savanyítószer tartalom segít az elektrolit szint fenntartásában."

(Megjegyzés: az idei Kinizsi Százason - tán a túrabotnak, illetve az általa a lábamról levett tehernek is köszönhetően - egyáltalán nem lett vízhólyagom.)

Kapcsolódó bejegyzések:

2011. június 4., szombat

Mennyi idő alatt tenne meg a Kinizsi.org pixel emberkéje 100 kilométert?

Mennyi idő alatt tenné meg a Kinizsi.org oldal fejlécén látható kedves, hátizsákos pixel emberke a Kinizsi Százas 100 kilométerét?

Megmértem és kiszámoltam: a képernyőn nagyjából 18 centiméternyi utat tesz meg 29 másodperc alatt. Így 1 cm-t 1,61 másodperc alatt halad, egy métert 161,11 mp alatt; a száz kilométert pedig 16.111.111 mp, azaz valamivel több mint 4475 óra, vagyis 186 és fél nap tenné meg. Tehát pár nappal több mint fél év alatt gyalogolná le a kedves, hátizsákos pixel emberke a Kinizsi Százast.

(De ha arányaiban nézzük, a környező fákhoz, illetve a vele azonos sebességgel repülő madárhoz képest, akkor elég jó tempóban halad, és szinte bizonyos, hogy jóval 24 órán belül teljesítené a száz kilométert.)

...további túra-matematika témájú bejegyzések itt a Kinizsi Százas blogban.

2011. június 3., péntek

Trekking'n'style rovat: Adidas Super Trekking bakancs

Ugyan az Adidas elsősorban nem az outdoor termékeiről nevezetes (szemben az egykor az irányítása alá tartozó Salomon-nal), ez az Adidas Super Trekking bakancs nagyon jól néz ki. A "leveles" emblémáról látható, hogy a három csíkos gyártó Originals vonalához tartozik a designer-bakancs (1978-ban Reinhold Messner hegymászó e lábbeli ősében mászta meg a Mount Everestet - ő volt az első, aki egyedül jutott fel a "világ tetejére", ráadásul oxigénpalack nélkül).

Kinizsi Százas FAQ (azaz GyIK: gyakran ismételt kérdések)

A FAQ betűszó a "frequently asked questions" kifejezés rövidítése, magyar megfelelője a GyIK, azaz "gyakran ismételt kérdések". Következzék hát néhány ilyen, gyakran feltett kérdés a Kinizsi Százas teljesítménytúrával kapcsolatban, természetesen válaszokkal együtt.

(Hasonló, K100 témájú GyIK lista található még asciimo weboldalán és a Kinizsi.org-on is. Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy mennyire ismered a Kinizsi Százast, akkor a Kinizsi Százas kvíz segít felmérni a tudásod.)

- A Kinizsi Százas egy futóverseny?
- Nem, nem futóverseny. A K100 egy teljesítménytúra, tehát elsősorban a gyalogos, sétálós túrázók számára találták ki. Előre meghatározott útvonalat követve, ellenőrzőpontokat érintve, a Pilis és Gerecse erdein keresztül kell eljutni a rajtból a célba, legfeljebb 24 óra alatt. Természetesen futni is lehet, akár csak néhány lejtőn lefutva vagy a teljes távot végigkocogva. De ettől még nem verseny (s hogy futva vagy gyalogolva könnyebb-e teljesíteni? ide kattintva erről is többet megtudhatsz). Egyébként létezik egy hasonló rendezvény kifejezetten futók részére is, Terep Százas néven (lásd Wikipédia).

- Tehát nem kell futni... akkor mi ebben a nehéz?
- 100 kilométert azért legyalogolni, végigsétálni sem teljesen egyszerű. Sőt, nehéz, embert próbáló feladat. Főleg, hogy a rendelkezésre álló 24 óra nem sok pihenést tesz lehetővé közben.

- Nők is szoktak indulni ezen?
- Igen, nők is, bár az arányuk csak nagyjából 10 százalék. Sokféle korosztály és testalkat képviselői vannak jelen a túrán, és teljesítik azt sikeresen, még akár 70 év felettiek is. Tehát nem elsősorban kor, testalkat és nem kérdése a dolog, sokkal inkább az akaraterőé, kitartásé. Túl fiataloknak, 16 éven aluliaknak, még növésben lévő gyermekeknek azonban nem ajánlott a túrán való részvétel, mert a rendkívüli megterhelés a növekedési porcok súlyos, maradandó károsodásához vezethet.

- Azt már értem, hogy miért Százas, de miért Kinizsi?
- Mert a Kinizsi Természetbarát Egyesület rendezi. De találó a név, hiszen Kinizsi Pál elég kemény csávó volt a legendák szerint (például a hóna alatt egy-egy törökkel járta a "csűrdöngölő" táncot, miközben még a fogai között is tartott egyet, állítólag).

- Hova is kell eljutni, és honnan?
- Békásmegyerről Tatára. De ez kis mértékben változik időnként, olyan is volt, hogy Csillaghegyről kellett Szárligetre gyalogolni. A táv mindkét esetben nagyjából 100 kilométer.

- Mikor volt az első Kinizsi Százas?
- A Kinizsi Százas a legnagyobb múlttal rendelkező magyarországi teljesítménytúra, 1981-ben volt az első. Mintájául egy csehszlovák túra, a Nagyszombati Százas szolgált (itt olvashatsz egy interjút Kovalik Andrással, a K100 egyik atyjával).

- Hányan vesznek részt rajta?
- A statisztikák szerint évről évre nagyjából 1.200-1.300 fő, és általában az indulók kétharmada teljesíti sikeresen a túrát. Eddig több mint 7.000-en mondhatják el magukról, hogy életükben legalább egyszer teljesítették a Kinizsit.

- És mi értelme van ennek az egésznek?
- Ez egy kaland, kihívás, testi-lelki erőpróba. Van, aki látja értelmét és nyilván van, aki nem. Kinek mi a fontos az életben.

- Mi kell ahhoz, hogy indulhassak?
- Először is tudnod kell, hogy ez évente csak egyszer, május utolsó vagy utolsó előtti hétvégéjén kerül megrendezésre, akkor viszont biztosan (eddig még egyszer sem maradt el a Kinizsi Százas). Legközelebb 2012. május 19-20-án tudod teljesíteni a K100-at, vagy megpróbálkozhatsz az őszi, fordított útvonalú változatával, az Iszinik 100-zal. S hogy mi kell hozzá? Elsősorban elhatározás és motiváció. Aztán orvosi igazolás, no meg túrafelszerelés.

- Mennyibe kerül a részvétel?
- A nevezési díj idén 2.000 Ft volt (2009 óta nem emelkedett), hogy jövőre mennyi lesz, azt még nem tudni. Érdekesség: az első Kinizsi Százason 20 Ft volt a nevezési díj.

- Lehet közben aludni?
- Lehetni lehet éppen, de nem ajánlott, hiszen úgy nagy az esélye, hogy kifutsz az időből, és nem érsz be 24 órán belül a célba. Egy napot azért ki lehet bírni alvás nélkül.

- Hogy lehet 2.770 méter a szintkülönbség, amikor a legmagasabb hegycsúcsunk, a Kékestető is csupán 1014 méter magas, és a túra nem is érinti a Kékestetőt?
- A szintkülönbség itt az emelkedők összegét jelenti. Tehát ha felmegyünk egy emelkedőn 50 métert, majd egy másikon 30 métert, az 80 méter "szintkülönbséget" jelent. Így adódik össze a túra során a 2.770 méter.

- Lehet közben enni, inni, WC-re menni?
- Természetesen, bármikor lehet enni és inni. Az erdőben WC-zésre alkalmas helyet is könnyen lehet találni, de az út érint néhány települést is, így azok vendéglátóhelyein is elvégezhető a dolog.

- Mennyi ételt és innivalót érdemes vinni?
- Sem túl sokat, sem túl keveset nem célszerű vinni. A túl sokat feleslegesen cipeljük, míg a túl kevés is veszélyes lehet (lásd: Helyes táplálkozás teljesítménytúrán). Az optimális mennyiséget saját igényeinket ismerve kell meghatároznunk.

- Mit kell még vinni?
- Összeállítottam egy listát arról, hogy mit érdemes vinni a túrára. Nagyon fontos például a fejlámpa az éjszakai haladáshoz.

- Mit kap a leggyorsabb teljesítő?
- Fentebb írtam, hogy a Kinizsi Százas nem verseny. Így aztán a leggyorsabb teljesítő sem kap serleget, díjat vagy ilyesmit, csupán a dicsőséget. Viszont ő is, mint mindenki, aki 24 órán belül beér a célba, megkapja a maga jelvényét és oklevelét.

- Túrabottal vagy túrabot nélkül?
- Az eddigi öt Kinizsi Százasomból négyet túrabot nélkül teljesítettem, most az ötödiket túrabottal. Szerintem nagy segítséget jelent (igaz, utána jobban sajgott a felsőtestem, vállam, hátam mint korábban, viszont a lábfájásom enyhébb volt).

- Bakancsban vagy félcipőben induljak szerinted?
- Erről erősen megoszlanak a vélemények. Sokan a félcipőre (túracipőre, terepfutócipőre) esküsznek, nekem eddig inkább a bakancs vált be - bár az igazsághoz tartozik, hogy még nem is próbáltam félcipőben teljesíteni a távot, legfeljebb váltócipőként gyalogoltam sportcipőben egyszer pár kilométert a Kinizsin. A bakancs mellett szól az, hogy tartja a bokát, egy rossz lépésnél megóvhatja a lábat a ficamtól, rándulástól. A félcipő mellett a kisebb súly, esetleg nagyobb kényelem szól (de szerintem egy bakancs is lehet kényelmes).

- A dupla zokni jó megoldás? Vigyek váltózoknit, váltócipőt?
- Sokaknak beválik a dupla zokni, állítólag akkor a két zokni egymáson csúszik, és nem dörzsöli ki a lábat. Nekem a vastagabb túrazokni vált be, mással nem kísérleteztem eddig. Idén például cserezoknira sem volt szükség, pedig vittem magammal. A váltócipőről is megoszlanak a vélemények, van, aki szerint felesleges cipelni, míg mások szerint jól jöhet a cipőváltás. Az utóbbi két túrára nem vittem váltólábbelit.

- Miért indítottad ezt a blogot?
- Mert szeretek írni, utánajárni témáknak, megosztani másokkal a gondolataimat. A Kinizsi Százas régóta érdekel, foglalkoztat, így e blog vezetése kellemes kikapcsolódás számomra.

...további kérdések és válaszok itt a Kinizsi Százas blogban.

2011. június 1., szerda

Mi lesz a Kinizsi Százas bloggal a következő K100-ig?

Mi lesz ezzel a webnaplóval a következő (2012. május 19-20-án megrendezésre kerülő) Kinizsi Százasig hátralévő csaknem egy teljes esztendőben? Nos, a konkrét téma szezonalitása ellenére egyáltalán nem fog "elnémulni" a blog. Úgy tervezem, hogy addig is sok - és reményeim szerint érdekes, tartalmas - bejegyzés lát majd itt napvilágot, így érdemes lesz időnként meglátogatnotok a Kinizsi Százas blogot.

Ott lesz például a téli Iszinik 100, a Kinizsi Százas "testvértúrája", megfordított változata, melyre idén megyek majd először, de addig is be fogok számolni más túráimról és a margitszigeti futásaimról is. Írok majd a Balaton-átúszásról, mely a K100 mellett a másik olyan rendezvény, melyen évről évre részt veszek. De az eddig megszokott túrafelszerelés, túra-matematika, trekking'n'style és egyéb outdoor témájú posztok sem fognak elmaradni.

Igyekszem majd nem tétlenkedni: feltöltöm a fényképeket a 2011-es K100-ról, és tervezem fejleszteni, további kérdésekkel kiegészíteni a Kinizsi Százas kvízem. A Nagy Kinizsi Százas táblázatot és a kinizsi-szazas.lap.hu oldalt is gondozom, bővítem majd.

Miért jönnek el az emberek újra és újra a Kinizsi Százasra?

Az elmúlt esztendők adataiból látható, hogy évente nagyjából 1000-1300 ember indul el a Kinizsi Százas túrán. Többségük nem először vesz részt a rendezvényen, hanem nagyrészt visszatérő, többszörös teljesítőkről van szó.

Hogy miért jönnek el újra és újra?
A Mi értelme van többször is teljesíteni a Kinizsi Százast?, az Egyre szűkebb elit és A Kinizsi Százas és a számok (és a pasaréti lelkész) c. bejegyzéseim nagyjából körbejárták a témát, a saját szemszögemből.

Most nézzük, hogy az Index fórum Kinizsi Százas topikjának néhány tagja hogyan válaszolt a "Miért jössz el újra a Kinizsire?" kérdésre (melyet asciimo tett fel):

"Ha fellengzős akarnék lenni, azt mondamám: szeretnék hozzátenni valamennyit a Kinizsi (fíling)hez. SK megközelítése találóbb: (másokat segítve) végig bohóckodni a sétát."
(sistergő)

"1. Mert anno elhatároztam hogy 10x megcsinálom. (és nem többször)
2. Mert mindegyik más-más, teljesen más a kihívás, máshol jönnek a holtpontok és a feltámadások.
3. Az Életérzés miatt, fantasztikus a hangulat, az erdő, a szervezés, a sporttársak."
(666Forester)

"Mert május végén Kinizsi Százas. Ez a dolgok rendje immár 22 éve. Eddig egyszer éreztem úgy, hogy minek vagyok még mindig itt (2007-ben a Pilisi szerpentin teteje és a Pilis-nyergi pont között), de akkor is elmúlt. Jó ott lenni. Akkor is, ha éppen konkrétan nem jó. ;-)"
(oszkar00)

"[...] Nekem a kihívás ami számít, elég sok dologgal foglalkozom, a súlyzós edzés kiegészítés csak. Elsősorban küzdősport vonalon vagyok otthon, meg persze néha egy kis lovaglás, foci, úszás, stb. stb. stb...:) Szeretem feszegetni a határaimat, és azt hiszem az erdőben túrázni talán az egyik legszebb ilyen tevékenység."
(Reckeb)

...további kérdések és válaszok itt a Kinizsi Százas blogban.